19 Януари 2020неделя20:16 ч.

Все още хората с епилепсия са в изолация

Близо 91% от родителите на деца с увреждане искат да работят, но над 94% от работодателите не искат да ги наемат

/ брой: 59

автор:Аида Паникян

visibility 787

Учители и ученици заявяват необходимост от повече информация за епилепсията и за това как да се справят, ако дете с епилепсия получи пристъп. Това станало ясно по време на обученията, провеждани от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ) в 36 училища в страната, съобщи Веска Събева, председател на организацията. От АРДЕ провеждат обученията сред най-малките ученици в класове, в които има основно деца с епилепсия и се провеждат от членове на АПДЕ и лекар и социален работник. Всеобщо е мнението, че е необходимо учители, ученици, работодатели и трудови колективи, в които има човек с епилепсия да бъдат обучавани какви да са действията им при евентуален пристъп. Липсата на такива умения у учителите естествено спира приема на деца с епилепсия в училищата, коментира Събева. 
Родителите на деца с тази диагноза все още не са спокойни за децата си, когато те са на училище или на училищни екскурзии, защото ако нещо се случи с тях, няма кой да им помогне. Ако дете получи пристъп, дори в училището да има медицинска сестра, по закон тя няма право да прави инжекция с диазепам, а само лекар. Затова е необходимо родителите да представят нотариално заверен документ, че дават разрешение на медицинската сестра или учител да направи манипулацията, обясни Събева.
Изводите от анкетни проучвания, проведени в рамките на проекта "Равни шансове за подкрепа на деца и лица с епилепсия и техните семейства" за нагласите да бъде приет в дадена общност човек с епилепсия сочат, че в годините най-непроменена остава образователната система, която поставя в изолация децата с увреждания, обясни Галина Маркова - д-р по клинична социална работа от Нов български университет. В същото време исканията на хората с епилепсия, които също от години не са променени, е пълен достъп до образование, докато учителите все още нямат капацитета на помагащи професионалисти по отношение на децата с увреждания. Но основната потребност на хората с епилепсия - да бъдат включени в обществото, продължава да не е изпълнена, стана ясно от думите на Маркова.
Все повече млади предпочитали да скрият за диагнозата си и едва когато успеят в работата си да я съобщят.
От анкетите става ясно, че 55.95% от децата с епилепсия и с увреждане посещават масово училище, а от тях 3,57% са в професионални или технически училища. Около 3/4 от анкетираните смятат, че лекарствата за епилепсия са скъпи, а 50% твърдят, че необходимите медикаменти ги няма в аптеките.
Близо 91% от родителите на деца с епилепсия декларират, че желаят да работят, за да издържат себе си и детето си, да се развиват професионално, а не да разчитат на помощи, но над 94% от работодателите нямат желание да наемат  хора, чиито деца имат увреждане. Около 33% от родителите на деца с епилепсия или друго увреждане отглеждат сами своето дете. В близо 37% от случаите детето няма достъп до квалифицирана медицинска помощ за диагностика и лечение на неговото заболяване в населеното място, сочат данните от анкетата. В 52% от случаите няма квалифициран медицински персонал в училище, който да реагира адекватно и да се погрижи за детето с епилепсия или друго увреждане.
26 март ден за информираност за епилепсията. Според статистиката 1 на всеки 20 души у нас може да получи епилептичен пристъп, а 1 на всеки 200 заболява от епилепсия. Епилепсията е на четвърто място по значимост сред неврологичните заболявания в световен мащаб. С подходящото лечение между 70% и 75% от болните могат да бъдат излекувани.
26 март е Световният ден за информиране на хората за епилепсията и подкрепа на страдащите от това заболяване.

И във Волуяк протестират заради липсата на вода

автор:Дума

visibility 0

Синдикалистка изнудвала директори с подписка

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 12

Нови течове по водопровода в Шумен

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 12

Италианските боклуци били за ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 12

Готвят нов стандарт за кюфтета и кебапчета

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 12

Разнобой във властта за хазарта

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 12

Още 200 млн. лв. държавен дълг

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 12

АЕЦ "Козлодуй" пред кадрова криза

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 12

Берлин не иска "втора Сирия"

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 12

Тръмп: Импийчмънтът е незаконен

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 12

Путин е против власт до живот

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 12

Ветераните в Русия ще получат по 75 000 рубли за 75 г. от Победата

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 12

Нужен ли е вот на недоверие сега?

автор:Вяра Емилова

visibility 52

/ брой: 12

100-години Шуменска комуна

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 12

Сага с начало и без край

автор:Въто Христов

visibility 36

/ брой: 12

Драма за милиарди

автор:Любомир Калев

visibility 40

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ