28 Септември 2022сряда05:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°. Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°.

Борис Цветков:

Хората видяха, че сме ангажирани с проблемите им

В район "Искър" БСП постигна ръст на гласоподавателите от 239% на местния вот, казва червеният общински съветник и председател на социалистите в района

/ брой: 262

автор:Деси Велева

visibility 1350

БОРИС ЦВЕТКОВ е роден на 25 ноември 1973 г. в София. Завършил е НПМГ и информатика в Софийския университет. Бил е зам.-председател на Българския студентски съюз и на Социалистическия младежки съюз. Общински съветник между 2003 и 2007 г. Член е на НС на БСП, председател е на РС на БСП в столичния район "Искър". След прекъсване от един мандат отново беше избран за общински съветник от листата на социалистите.


Цитат:
Избирателите трябва да знаят за какво гласуват техните пратеници в местния парламент


- Г-н Цветков, измина почти месец след изборите за президент и местна власт. Какво показват анализите на резултатите за БСП?
- БСП има както своите победи, така и своите разочарования. В няколко големи градове като Враца, Видин, Сливен, Асеновград партията си върна позициите, другаде ги отстъпихме на нашите опоненти. Като цяло не можем да сме удовлетворени, защото не достигнахме до успех. Чуват се различни, често противоречиви, анализи и сравнения, но щом няма победа, значи не сме направили всичко, което е необходимо.
- А на общинския вот?
- На местно ниво анализът показа, че във всички райони на София БСП постигна ръст на гласовете в своя полза. Той е почти равномерен и се дължи на две неща. Първо, на по-голямата избирателна активност и, второ - на по-добрия авторитет на БСП. Смея да се гордея с резултата в моя район - "Искър", където за листата за общински съветници в изборите през 2007 г. БСП получи 2280 гласа. Сега резултатът е 5339 гласа, т.е. има ръст от 239%. Наш кандидат спечели и кметското място в единственото село в района - Бусманци. Това показва, че освен споменатите два фактора, които са помогнали за увеличаване на подкрепата за червените съветници, е имало смисъл от нашите целенасочени усилия през последната година като партийна организация в района. Хората видяха, че сме ангажирани с техните проблеми и според силите си се борим за решаването им.
- Новосъздаденият клуб на приятелите на район "Искър" как помогна в процеса на идентификацията и обобщаването на проблемите на хората?
- В новия клуб поканихме бивши партийни, комсомолски и стопански ръководители от район "Искър". Откликнаха около 50 наши съмишленици, които ги боли за проблемите на държавата и за работата на партията. С тях се срещаме периодично, обсъждаме политическите и обществените инициативи, ползваме опита им. Част от проблемите сега са същите, с които те са се сблъсквали. И когато дойдоха изборите, за нас не беше проблем да организираме предизборните срещи с различни групи хора, ангажирани в останалите работещи предприятия. В същото време подобрихме организационното и политическото състояние на БСП в района. Преди една година направихме пълен преглед на организационно-политическото състояние на структурата на БСП и на формиращите я основни партийни организации, на нашите членове. В кварталите "Дружба" 1 и 2 имаме около 200 члена при 59 000 избиратели. Увеличихме състава си с около 15% с възстановяване на членството и с приемането на нови членове.
- Кои актуални въпроси за решаване ви представиха жителите по време на срещите?
- Първият наболял проблем, който добре познаваме, е презастрояването. "Искър" е зелен район в сравнение с централните софийски квартали, където има много сгради и малко зелени площи. Единствено кризата забави съсипването на "Искър" и превръщането му във втори "Лозенец". Но дойде апетитът и към нашия район. Когато се презастрои цяла София, започнаха да се преориентират към крайните квартали. Оказа се, че поставянето на въпроси за разрешаването им на обществени обсъждания е почти безпредметно, те по правило отиват в кошчето. Защото от другата страна стои много ясно интересът на инвеститора, който е придобил по съмнителен начин или с много пари земя в междублоково простраство или в градинка. Той лесно си намира лоби в институциите и рано или късно си прокарва интереса. Затова намерихме законен вариант за борба с презастрояването чрез инициативата за местен референдум. В София досега никога не е провеждано такова допитване. В подкрепа на каузата събрахме 5200 подписа. Имам уверение от председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов, че повече няма да крие подписите и ще ги внесе на следващото заседание на СОС. С този акт хората показаха, че можем да защитим интересите им по законен начин.
- С какво друго ги накарахте да ви гласуват доверие?
- Инициативата ни за повече места в детските градини също не е нова. Оказа се, че в жилищните комплекси "Дружба" 1 и 2 за последните 20 години няма построена нито една нова градина или разширения на съществуваща. Има продадени и заменяни терени, предназначени за детски градини, има унищожена и разграбена детска градина, която се намира до бл. 2 в "Дружба" 1, но никой не е предвидил или започнал строеж на нова. А когато е строен комплексът, е изчислено, че на определен брой жители се полагат определен брой детски градини, улици и паркоместа. Сега по данни на електронната система за прием в детски заведения чакащите деца за ясли и детски градини в района, за които няма места, са над 1200. Най-много места са нужни за двете яслени групи и за първа градинска група.
Не е тайна за никого, че в "Дружба" 1 е заменена собствеността върху сградата на детска градина по времето на Стефан Софиянски и Антоан Николов през 2003 г. Става въпрос за сграда на общински терен от 10 дка. Сега там са останали руини, които са опасни, а никой не ги стопанисва. Фирмата-собственик не се грижи за своя имот, вероятно не плаща и данъци. Сега съм депозирал питания и очаквам от кмета Йорданка Фандъкова да ми отговори на 10 въпроса, свързани с тази бивша детска градина. Искаме да се провери заменката, която е дадена на прокуратурата през 2006 г. Фирмата трябва да поеме отговорност и да досрути опасната сграда. Иначе общината би следвало да го направи за сметка на собственика. Заедно с протестиращите родители настоявам Столична община да построи на общинския терен нова забавачка и така да се открият места за 350 деца.
В "Дружба" 2 също преди две десетилетия са предвидени терени за образователни институции, на които общината незабавно трябва да изгради общински детски ясли и градини. Но за този период никой от управляващата в столицата десница не е внесъл или гласувал проект за изграждане на детска градина. Ако общината действително иска да решава проблема с липсата на места в забавачките, както декларира, отдавна е трябвало да възложи изграждането на детски градини на посочените съществуващи общински терени. Така още 800 малчугани щяха да посещават градина в момента. Но това явно не е било приоритет на хората с общинска власт през последните 4 години. За останалия недостиг на места решението е да се достроят пристройки към съществуващите ОДЗ-та там, където има възможност.
- Отдавна чаканото метро също е проблем за хората, живеещи в двата квартала. Те ще имат ли на практика достъп до него?
- Този проблем поставиха остро жителите на района при срещите ни. Хората нямат пешеходен достъп до една от двете най-близки метростанции. Продължаваме да смятаме, че сегашното трасе не е удачният вариант. То предвижда метростанции да има на "Експо център" на "Цариградско шосе", на ул. "Кръстьо Пастухов" между двата квартала, на кръстовището на "Пастухов" с трамвай № 20 и при летището. Този маршрут обаче ще бъде използван от много малка част от дружбенци, които могат да стигнат пеша. Така метрото ще се води, че стига до "Дружба" и преминава през "Дружба", но повечето хора няма да имат директен и удобен достъп до него. Още когато се обсъждаше бъдещото трасе, БСП-"Искър" не получи подкрепа на предложенията си от СОС. Искахме трасето да премине през жк "Дружба", пресичайки бул. "Цариградско шосе", не под "Интерекспоцентър", а по-близо до блоковете в "Дружба" 2. Решението да има метростанция на "Експо център" бе подкрепено с 3 аргумента от управляващите в София. Според тях под булеварда ще има голям буферен паркинг за колите, които влизат в София от страната. Но според нас такъв паркинг можеше да бъде направен и в "Дружба" 2. От СОС изтъкнаха и финансов мотив, като бяха категорични, че нашето предложение ще оскъпи проекта. А логиката ни беше просто метрото да е удобно за хората от двата квартала, а не само за идващите от страната.
Настояваме още отсега да се направят планове за удобен довеждащ транспорт до метростанциите. Важно е и да не се допуска това, което се получи с метрото в "Младост" - няколко автобуса да се движат празни, успоредно с метрото. Затова сега паралелно трябва да се мисли за варианти кои линии трябва да се включат, за да помогнат на хората да използват новия транспорт. Един от вариантите е съществуващият трамвай да се движи до метростанцията.
- Отново бяхте избран за общински съветник за следващите четири години. Коя ще е първата крачка, която ще предприемете, за да осигурите обещания на хората граждански контрол върху работата на СОС?
- Доверието, което ми гласуваха хората, ме задължава още повече. Затова на първо време внесох предложение за прозрачност при поименните гласувания на съветниците. Избирателите трябва да знаят за какво гласуват техните пратеници в местния парламент. Гласуванията и сега по закон са публични, но ги виждат само журналистите. След това данните отиват в папки и никой не може да разбере кой е бил "против" и кой "за" построяването на поредния блок в градинката или на детската площадка под прозорците ни. Затова трябва всеки интересуващ се да има улеснен достъп до тази публична информация. Това ще е полезно и за властта, и за избирателите, които ще могат да контролират своите избраници и да правят информирания избор кой да защитава интересите им.

 

Банки отново вдигат таксите

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 187

Еврото и лирата рекордно евтини спрямо долара

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 187

Внасяме все повече картофи

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 187

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 163

Крайната десница печели в Италия

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 187

България ще приеме до 150 мигранти от Кипър

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 187

Предупреждения на САЩ към Русия

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ