04 Юни 2020четвъртък08:09 ч.

Храмът на рогатите ангели

Музейната сбирка на НЛРС СЛРБ - пред обновление

/ брой: 64

автор:Йото Пацов

visibility 1825

Паметта е фундаментът на националното самочувствие, традициите го поддържат. Мнозина от онези, които минават пред лъскавите витрини на бул. "Витоша" в София дори не подозират, че на втория етаж на Ловния дом на номер 31-33, в който се помещава ръководството на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" /НЛРС СЛРБ/, съществува единственият у нас музей на лова и риболова. Много често през годините той е бил притегателно място за всички, които са искали да се запознаят с вековното развитие на ловното дело у нас, с видовете дивеч и риба, с еволюцията на ловното оръжие, с началото и историята на организираното ловно движение у нас, с личностите, поставили преди повече от век началото на най-старата, най-голямата и най-влиятелната неправителствена организация в България - Съюзът на ловците и риболовците. Благодарение на тази музейна сбирка, както и на трофеите, които украсяват стените на цялата сграда, прекрасният български писател Анастас Стоянов наричаше седалището на ловната организация Храм на рогатите ангели. Дончо Цончев казваше, че пътят на ловеца към българската гора трябва да започва от тук. Николай Хайтов твърдеше, че да обича българската природа може само този, който я познава.
Открита преди почти 30 години - на 25 октомври 1982 г. в Дома на ловеца и риболовеца в София, Музейната сбирка на Националното ловно-рибарско сдружение бе дело на множество музейни специалисти, на изявени ловни деятели, архитекти, художници и препаратори. Днес тя притежава истинско богатство от над 5000 експонати, изложени в експозицията и съхранени във фонда й. Изключително постижение за своето време през своя близо 30 годишен път тя се утвърди като жизнена, нужна и полезна институция с трайно присъствие в културния ни живот. Нейните зали станаха свидетели на възторзите на безброй български и чуждестранни ловци от цял свят, като в същото време запознаваше прегледно и авторитетно хиляди ученици с богатствата на българската природа и обществените функции на ловно-рибарската организация.
За съжаление през това време музейната експозиция не е обновявана основно и тематично, и това налага българските ловци и риболовци, българската общественост да се заеме с това важно дело. Ето защо бе създаден Фонд за реконструкция и модернизация на Музейната сбирка на НЛРС СЛРБ по инициатива на ловците и риболовците от софийските ловно-рибарски сдружения. В свой призив-обръщение те се обръщат към всички свои колеги в страната с молба за разбиране и съдействие за набирането на средства в този фонд за обновяване на експозицията, осъвременяване и усъвършенстване на нейната материална база.
Ето защо Управителният съвет на НЛРС СЛРБ подкрепи единодушно тази призив и откри специална сметка за финансиране на реконструкцията и обновяването на Музейната сбирка на НЛРС СЛРБ. Утвърдена бе комисия в състав: Алеко Динев - председател на сдружение "ЛРД - София-юг", Веселин Симеонов - председател на сдружение "ЛРД - София-север", Георги Тошев - председател на сдружение "ЛРД - София-изток", Иван Бояджиев - председател на сдружение "ЛРД - София-запад", Васил Дончев - председател на ЛРД - Кърджали и Стефан Манчоров - председател на ЛРД - Казанлък, която да осъществява контрол върху събирането и изразходването на средствата по тази сметка, да участва в разработката на идейните и последващи проекти, да контролира изпълнението на реконструкцията и обновяването.
За финансирането на реконструкцията и обновяването на Музейната сбирка на НЛРС СЛРБ, е открита специална сметка в Общинска банка АД: BG 03 SOMB 9130 1025 1092 04 SOMB BGSF.
 

Разпадането на ГЕРБ продължава

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 104

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 161

/ брой: 104

Рядък шанс

автор:Лозан Такев

visibility 113

/ брой: 104

Научният фонд ще финансира изследвания на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ