20 Февруари 2020четвъртък18:45 ч.

И до диш хакъ ли стигнахте?

/ брой: 145

автор:Петър Герасимов

visibility 1637

Че държавата е зле финансово, зле е. Всички го разбрахме, всички научихме, че трябва да се пести и да се "орязва". Но докъде?
Имам приятели с фирми, които споделиха за последната "новост" в усилието на държавата да намери допълнителни средства. Оказва се, че небезизвестната Агенция по вписванията е поискала  от всички управители на фирми да дадат копие от годишния си отчет пред данъчните служби. Дотук добре - копие, какво толкова? Веселото започва след това. Глобата за този, който забави да подаде подобно копие до края на юни, е само... 2000 лева. Ами, така де, всеки трябва да е точен, след като една държавна институция го изисква.
Но веселото продължава. Освен това, че дребният или среден фирмаджия лично трябва да подаде въпросното копие (и да виси часове на  огромна опашка), той трябва да внесе и такса от 50 лева плюс 3 лв. за банков превод. Тук вече чиновническата логика и желанието да се спечели някой допълнителен лев към изтънелия бюджет надхвърлят себе си.
Ако човек иска да извади някакъв служебен документ - какъвто и да е - логично е да плати определена такса на дадено ведомство. Но когато гореспоменатата агенция ти изисква документ (и то със заплахата от огромна глоба!), каква е логиката да платиш от собствения си джоб ни повече, ни по-малко от 50 левчета?
По време на гадното отоманско иго лошият ага е имал обичай да влезе в дома на някого от безправната рая, да му нареди да заколи и свари най-тлъстата кокошка, а когато се натъпче и доволно баялдиса, да му поиска пари за това... че си е хабил зъбите. Наричали са това своеобразно и уникално таксуване "диш хакъ"...
Абе господа чиновници от Агенцията по вписвания, и до баба хакъ ли стигнахме? Ашколсун!
П.П. Между другото, завчера от Торонто - Канада, където заседават ръководителите на Г-8 и Г-20, се чуха авторитетни предупреждения, че прекаленото орязване на държавните бюджети - което, очевидно, е финансов шлагер в Европа, а и не само там - можело да доведе до двойна рецесия. Това - на вниманието на онези нашенски писарушки, които смятат, че разбират много от такси, парични потоци, макроикономика и т.н.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 35

Изчезването на насекоми е опасно и за човека

автор:Дума

visibility 69

ЕС започва трудна битка за разпределяне на 10-годишен бюджет

автор:Дума

visibility 95

Българка е сред жертвите на стрелбата в Германия?

автор:Дума

visibility 212

Над 200 коли се удариха във верижна катастрофа в Канада

автор:Дума

visibility 829

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 701

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 445

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ