14 Май 2021петък22:35 ч.

И общините - в бездната

/ брой: 122

автор:Велиана Христова

visibility 3722

Бюджетите на общините се орязват с мерките, предложени от правителството, алармира вчера Костадин Паскалев. В едно не е прав - че това ставало в полза на дейностите, финансирани от държавата, понеже те също се орязват до огризки. С изключение на силовите министерства, разбира се, които не се пипат като изключителен приоритет на кабинета за борба срещу всички останали.


От много месеци насам специалистите икономисти и финансисти обясняват на наш Дянков, че не може мерки, задълбочаващи кризата, да се представят за антикризисни. Като те е стегнало въженцето за гушата, не вдигаш акциза на сапуна, щото всеки нормален човек от дън земя ще си го набави, за да се измъкне от примката. Проблемът, казват световните експерти не е в разходите, проблемът е как да се вдигнат приходите. Завчера дори МВФ апелира към ЕС всички държави да заделят пари за стимулиране на растежа, щото иначе никога няма да се измъкнат. А Дянков - какво? Вече от резерва изгребва каквото е останало. Ако няма пари за болниците - дали общински, или държавни,  хората мрат. Ако държавата не може да издържа училищата, а общините детските градини, резултатът е все един - край на грижите за децата. Ако се кръцват парите за хората в неравностойно положение, обществото престава да бъде общество. И т.н. Сиреч - държавата фалира. Май е време тази власт да си признае каква я овапца за 10 месеца.


Въпросът е в каква посока хората търсят изход. Британското правителство например току що реши да вдигне данъкът върху печалбата от продажба на активи от 18 на 50 на сто. Впрочем, в Англия налогът върху най-високите доходи е 50 на сто. Сиреч - търси се изход чрез повишаване на налога за богатите, за да може с приходите да се намалят основните данъци за населението! А у нас кризата вече погубва цели отрасли, но никой не гъква за плоския данък. Заплати се режат поголовно и никак не е все едно дали човек с 300 лв. доход ще се прости с 30 от тях и няма да нахрани децата си, или синчето на оня, който гушка 5000 лв., ще има дневно 30 лв. джоб парасъ вместо 50.


А Дянков реже ли, реже. Какво ще направят общините, за да не измрат хората им без болници? Ами, ще вдигнат местните данъци и такси. Което пак ще удари яко по най-бедните. Рязането на доходи и на дейности подхранва кризата. Нормалните държави въвеждат мерки да съберат повече приходи от тези, за които това няма да е убийствено, от богатите. А у нас откъде? От измислен нов "данък диск" - върху празните дискове и компютрите, щото всеки можел да запише пиратска музика върху тях! От глоби, ако човек внесе през границата повече от 2 кутии цигари, Дянков ограничил правото на внос до 20 къса! Това не са мерки, а недомислия. С това не се спасяват общини, нито държава. Мярка щеше да е да стане прогресивно корпоративното и подоходното облагане - богатият плаща повече. Иначе и общините, и държавата еднакво отиват в бездната.        


       


 

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 340

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 349

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 91

Гърция: Мигранти идват от България

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 91

Пенсионирани генерали се усъмниха в Байдън

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 91

Израел планира операция в Газа

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 345

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 401

/ брой: 91

Датата

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ