13 Август 2020четвъртък02:32 ч.

И Париж скастри Будапеща

Унгарският медиен закон накара редица европейски страни да се питат годна ли е Унгария да поеме председателството на ЕС

/ брой: 4

автор:Дума

visibility 2

Франция обяви, че новият закон за медиите, приет в Унгария, нарушава европейското законодателство за свобода на медиите и призова останалите членове на Европейския съюз да предприемат действия срещу него, съобщи "Ройтерс". Говорителят на френското правителство и министър за бюджета Франсоа Бароан заяви във вторник, че законът е несъвместим с прилагането на идеите за свобода на медиите, ратифицирани в европейските договори. "Текстът, приет в Унгария, е поразителен. Това е дълбока промяна на свободата на печата и безспорно Франция подобно на други страни от ЕС призовава за изменение на текста", подчерта Бароан.
Няколко държави-членки на ЕС вече разкритикуваха Унгария по повод на закона, въвеждащ нов регулатор по отношение на медиите. Той е доминиран от назначения на управляващата партия "ФИДЕС", който ще надзирава цялата информационна продукция и има правомощията да налага сериозни глоби на частните медии, на които се препоръчва да бъдат "балансирани". "Френската позиция и позицията на всички държави-членки на ЕС трябва да бъде достатъчно силна на политическо и дипломатическо равнище, така че унгарското правителство да може да има по-спокойно президентство", каза Бароан във връзка и с поетото председателство на ЕС от страна на Унгария. Френската Социалистическа партия разкритикува жестоко закона като "много лош знак за Европа и за свободата на пресата". Според Унгария законът "отговаря на съответните европейски стандарти".
Сред първите, реагирали на закона, беше и външният министър на Люксембург Жан Аселборн, който зададе въпроса дали Унгария е годна да поеме председателството на ЕС.
Откакто премиерът Виктор Орбан пое властта в Унгария, страната няколко пъти влезе в конфликт с Брюксел. Страната прекрати отношенията си с Международния валутен фонд и предприе нестандартни финансови мерки за намаляване на бюджетния дефицит и стимулиране на икономическия растеж. В понеделник Европейската комисия обяви, че разследва законността на кризисните данъци, въведени от унгарското правителство в телекомуникациите, продажбите на дребно и енергетиката.
Припомняме, че новият медиен закон, който влезе в сила от 1 януари, предвижда глоби до 730 000 евро за аудио- и телевизионни канали, които допуснат "посегателство върху обществения интерес, реда и морала" и "пристрастни информации". Законът обаче не дава ясна дефиниция на тези понятия. Наред със закона бе създаден и нов контролен орган - Медиен съвет, който може да принуди журналистите да разкриват източниците си по въпроси, касаещи националната сигурност. По този повод някои унгарски вестници изразиха отношението си към новите разпоредби, излизайки с празни страници.
 

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 154

ЕС притеснен от втора вълна на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 154

Байдън избра цветнокожа за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 154

Над 200 ранени при протестите в Беларус

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 154

Кратки новини

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 193

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 147

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 115

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 112

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ