04 Декември 2020петък01:53 ч.

Има ли питащи?

/ брой: 205

автор:Павлета Давидова

visibility 106

Журналистиката в България става все по-неблагодарна професия. Тя все повече бива заменяна от лош пиар в полза на силните на деня. Политиците не разбират, че могат да бъдат представяни в добра светлина не само с клиширани оди на радостта от вече морално и етично остарели представители на медийния бранш. Властта открито пърха с клепки пред токчетата на "държачките на микрофони" и със завидно спокойствие отговаря на тъпи и вече отговорени въпроси. Може да е досадно, ама е по-лесно. Защото иначе истинските журналистически питания могат да преобърнат света им. И да свалят управляващите. Затова и политиците предпочитат тъпите въпроси пред истинските.

Днес в България истински питащите са малко. Тук властва цензурата и самоцензурата. И страхът. Ако някой ентусиаст реши да пита извън предварително начертания план... В най-добрия случай го викат в полицията. Млад колега от "Сега" за втори път в рамките на месец обяснява защо задава въпроси. Първо го привикаха, защото опита да задоволи общественото любопитство за странните полицейски униформи, а сега - защото отворил достъпния Имотен регистър. Някаква прокурорка се загрижила дали той не заплашва гард на НСО, блеснал със спорно поведение. Ако сте забравили - Иван Гешев и подчинените му искат закон, чрез който да могат да обвиняват дори и ако прокурорите не са на 100% убедени в доказателствата. Ако го имаше, колегата сигурно щеше да е зад решетките, докато съдът не каже друго. Само защото е задал въпрос. Или защото си позволява да пита? Може пък прокуратурата да действа превантивно - думам ти, дъще, сещай се, снахо.

Питащи журналисти трябва да има. Само тогава бухалката на властта ще виси безпомощно. Само изобличавайки ги, може да ги победим. Ако си мълчим, ще имат право да ни наричат мисирки. Ако задаваме истински въпроси и търсим неудобните отговори, сме журналисти. Затова, колеги, питайте!

ГЕРБ гласуваха срещу безплатни ваксини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Радев не мисли да отлага парламентарния вот

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Властта компенсира бизнеса с едва до 20% от оборота

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 232

С 40 строители на щат "Автомагистрали" прави "Хемус"

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 232

Отхвърлиха президентското вето за промените в Закона за ДДС

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 232

Българинът ще похарчи по Коледа 25% от доходите си

автор:Дума

visibility 188

Ваксината на Moderna дава имунитет поне за три месеца

автор:Дума

visibility 22

Еврокомисар ни подкрепи в спора със СР Македония

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 232

Италия забранява литургиите по Рождество

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 232

НАТО подсилва черноморския си фланг

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 232

Христо Цеков: Животът е съдбовна загадка

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 122

/ брой: 232

Човекът Кръстопът

visibility 114

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 697

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ