02 Октомври 2020петък00:54 ч.

Гергана Тенекеджиева

Имотите в София са поскъпнали със 7,13% през 2019 г.

Цените на жилищата в страната са се увеличили средно с 5 на сто

/ брой: 16

автор:Дума

visibility 1557

Средните цени на имотите в София през 2019 г. са се увеличили със 7,13%, сочат данни на "Адрес". Покачването обаче не се дължи на действително поскъпване на жилищата, а по-скоро е резултат от засиления интерес към обзаведени и ремонтирани жилища, което води до сделки за по-скъпи жилища. Оттам идва и покачването в средните нива на реализираните продажби, коментира Гергана Тенекеджиева изпълнителен директор на "Адрес". Според нея в повечето квартали на столицата се наблюдава задържане на цените на стандартния профил на имотите. Минимално покачване има в районите с ограничено предлагане на новото строителство, където има засилено търсене. В част от източните райони пък са налице надценени оферти от индивидуалните продавачи. В южната част, където преобладава новото строителство, сделките се сключват в етап на строеж, заради по-изгодните условия, с което се обяснява и по-малкото покачване в квартали като "Манастирски ливади". В страната пазарът на жилища се характеризира с висока активност. Основен двигател в повечето градове са ниските лихви по кредитите, макар делът на покупките с ипотека в областните градове да е по-нисък от този в столицата. Средните цени на имотите бележат умерен ръст около 5 на сто. 

Бургас изпреварва столицата по ръст на сключените сделки, като на годишна база повишението е с 6.42%. Клиентите, избиращи жилище за лично ползване, се ориентират към новото строителство. Интересът е основно към функционални сгради с висока енергийна ефективност. Засилен интерес за покупка на жилище в курортните комплекси около Варна отчитат експертите за миналата година г. В градската част на морската ни столица най-търсени са двустайните и тристайните апартаменти. Предпочитани са централните части и районът около Морската градина. В Пловдив до средата на годината се наблюдава задържане от страна на купувачите, продиктувано от очакванията за покачване на лихвите. К

По данни на компанията покупките с цел инвестиция бележат ръст спрямо предходната година и вече достигат 24%. Традиционно предпочитаните имоти са двустайните апартаменти, с добра транспортна обезпеченост, заради високата ликвидност. "Ако при покупките за собствено ползване най-силно влияят характеристиките на имота и сградата, усещането и комфортът, които създават, то при спекулативните сделки цената е водеща", пояснява Тенекеджиева.

Заради увеличеното предлагане на ново строителство натискът върху по-старите имоти ще се увеличи. "Собствениците на стари и панелни жилища, които обмислят продажба, трябва да се възползват от текущите условия на пазара. Тяхната конкурентност спрямо новите проекти, които се реализират в  момента, намалява и това ще повлияе върху времето за откриване на купувач и цената, която той би платил за дадения имот", коментира Тенекеджиева.  

Мониторингът над България остава

автор:Дума

visibility 86

Орязват основни трудови права

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 187

ЕП зове Брюксел да ни спре еврофондовете

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 187

Президентът: Главният прокурор системно погазва закона

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 187

ЕЦБ вече ще отнема лицензите на банките у нас

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 187

САЩ пак се обявиха срещу АЕЦ "Белене" и "Балкански поток"

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 187

Излишъкът в бюджета се стопи до 890 млн. лв.

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 187

КЕВР одобри поскъпването на газа с 10%

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 187

В Брюксел търсят компромис с Кипър

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 187

Маас: Скопие да реши въпросите с България

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 187

Словакия връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 187

Путин, Тръмп и Макрон с призив за Карабах

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 187

Мариян Огнянов: Националите не ме радват

автор:Мони Георгиев

visibility 105

/ брой: 187

Хайде да съберем пари!

автор:Деси Велева

visibility 116

/ брой: 187

Датата

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 187

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 577

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ