20 Юни 2021неделя21:32 ч.

Здраве

Инфекции, които може да избегнем

Ваксинациите у нас са намалели

/ брой: 160

автор:Аида Паникян

visibility 1499

Благодарение на ваксините, множество болести се превърнаха в екзотика за медицината. За жалост, и немалко от тях се възродиха през последните години заради антиваксърските движения. Но със сигурност има поне 10 зарази, които могат успешно да бъдат избегнати, ако родителите са далновидни.

По време на карантината у нас, както и в много други страни по света, бе препоръчително да се избягват посещенията при лекар, дори за ваксинация. Навярно това е и причината за първите 6 месеца на 2020 г. да има спад в имунизациите у нас. Поне това сочат данните на Националния център за обществено здраве, които засега са тревожни, но до края на годината може да се променят към добро. Например обхватът на имунизираните новородени за този период е 90,4%, докато през 2019 г. е 95,2%. Трети прием за детски паралич, за хемофилус инфлуенце Б и за дифтерия, тетанус, коклюш получили 65,3% срещу 83,4% през м.г. Същият е процентът на имунизирани на 13 месеца бебета срещу морбили, паротит, рубеола, докато за същия период на 2019 г. е 92,4%. Едва 63% са получили трети прием на ваксината срещу пневмококови инфекции, докато м.г. са били 87,9%.  

Използвах някои материали от WebMD, както и данни, които съм събирала от български лекари - лектори на различни в годините обучения на журналисти.  

Между другото, любопитно е, че у нас през тази година последният регистриран случай на 

морбили

е в периода 18-24 май. И причина за това е, че спазването на противоепидемичните мерки срещу КОВИД-19 са валидни и за много други заболявания, в това число и за морбили - силно заразна вирусна инфекция, която поразява дихателната система, белите дробове. Вирусът попада във въздуха, когато заразен или болен кашля или киха. Той може да издържи до 2 часа върху нещо, до което се е докосвал болният. Повечето хора (90%), които не са имунизирани, ще заболеят, ако са в близост до заразен човек, казват експертите от WebMD. Болестта е сериозна, защото може да причини пневмония, да засегне мозъка и дори да доведе до смърт. Преди появата на ваксината между 3 и 4 млн. души в САЩ се разболявали от морбили всяка година, 48 000 били хоспитализирани, а 400-500 умирали.

Магарешката кашлица

(коклюш) е белодробна инфекция, която затруднява дишането поради силна кашлица. Заразяването е по въздушно-капков път - когато болен киха или кашля. Заболяването е сериозно, може да бъде животозастрашаващо, особено при бебета под 1 г. Упоритата и продължителна кашлица може да доведе до пневмония, гърчове и забавяне или дори спиране на дишането.

Грипът

е добре известна вирусна инфекция. Кашляне или кихане на болен на разстояние, по-малко от 1,80 м, може да зарази здрав човек (или, когато се пипат предмети, докосвани преди това от болен) и да доведе до различни усложнения - пневмония, намаляване на слуха, бъбречни проблеми и др. До 49 000 американци умират от грип всяка година. Грипът може да доведе до тежки усложнения за хора с астма или диабет. Например днес се смята, че испанският грип (наречен е така, защото в онези години на испанските медии не била наложена военна цензура да разпространяват новината, докато САЩ, Германия, Франция и Великобритания криели пораженията от пандемията, продължила от януари 1918 г. до декември 1920 г.) е убил над 50 млн. души по света. Не беше толкова отдавна и пандемията от свински грип през 2009 г., която не подмина и България и отне живота поне на 285 000 души по света. Е, вече има ваксина и срещу грип. Учените още от февруари-март прогнозират кои щамове ще циркулират през предстоящия зимен сезон и до есента разработват съответната ваксина.  

Полиомиелитът

наричан детски паралич, също е вирусно заболяване, предавано по фекално-орален път. Вирусът живее в червата, а заразяването може да стане, като здрав влезе в контакт с изпражненията на болен. Повечето хора не получават симптоми или имат грипоподобни симптоми, които продължават няколко дни, но полиомиелит може да причини инфекция на сивото вещество на гръбначния мозък, парализа и дори смърт. Най-често са засегнати деца на 1-5 г. Днес медиците казват, че това е била една от най-страшните и опустошителни болести на ХХ век. Например в България най-висока заболеваемост е регистрирана през 1947 г. След въвеждането на масова имунизация през 1959 г. заболеваемостта рязко спада. Макар да има пробиви през 1966-67 г. с близо 50 заболели сред неимунизирани, и през 1991 г. и 2001 г., внесени от Таджикистан и от Индия, пак засегнали неимунизирани, на практика страната ни е "изчистена" от полиомиелит през 1970 г. Разбира се, това става възможно заради "вредните", според антиваксърите, ваксини. Но днес няма инвалидизирани български деца заради детски паралич.

Пневмококова болест

Бактериална инфекция, която може да причини различни заболявания, включително пневмония, инфекции на ушите и кръвта, менингит (засяга мозъка и гръбначния мозък). Пренасянето й е свързано със слуз или слюнка на заразен човек. Усложненията могат да бъдат сериозни и фатални, когато пневмонията засегне хора над 65 г., може да е смъртоносна. Ако причини менингит или зарази кръвта, може да е животозастрашаваща. Но за разлика от КОВИД-19, ваксина има и ваксинираните са предпазени в най-висока степен от болестта. Затова и тя като другите заразни болести, за които пишем, не е сред известните. 

Тетанусът

е остра незаразна бактериална болест, която може да предизвика проблеми с дишането, мускулни спазми, парализа и дори смърт. Описана е още от Хипократ, чийто син умира от тетанус. Смъртността е много висока при неваксинираните - между 10 и 20% от заболелите, особено при възрастни над 60 г. или диабетици. Затова е желателно да не се пропускат реимунизациите. Първият анатоксин за активна ваксинация е създаден през 1923 г. Бактерията, причиняваща тетанус, живее в храносмилателната система на хора и животни, без да вреди, и попада в околната среда чрез изпражненията. Навлиза в кръвта при нарушаване на целостта на кожата. 

Менингококовата болест

също се причинява от бактерия, която живее в задната част на носа и гърлото на заразен и може да доведе до менингит или да зарази и кръвта. Може да се разпространи чрез целуване или просто живот със заразен. Пренася се по въздушно-капков път. Симптомите обикновено са треска, която започва внезапно, главоболие и схванат врат. Между 1000-1200 души в САЩ получават менингококова болест всяка година и, дори лекувани с антибиотици, 15% умират.

 

За хепатит В

отдавна се знае, че е 100 пъти по-заразен от ХИВ. Хората с хепатит В имат вируса в кръвта си и други телесни течности. Възрастните обикновено се заразяват чрез секс или споделяне на игли, а бременна жена може да предаде заразата на бебето си. Хепатит В може да доведе до рак на черния дроб и други дълготрайни чернодробни заболявания, които могат да бъдат смъртоносни.

Заушка (паротит)

е болест, причинена от вирус, от който се подуват слюнчените жлези, болният има треска, главоболие и мускулни болки. Заразата е въздушно-капкова. Паротитът може да доведе до менингит и да причини дълготрайни здравословни проблеми, включително глухота и стерилитет при мъжете. Вече е рядкост, благодарение на ваксината MMR (морбили-паротит-рубеола), макар че все още може да се появят огнища по света.

Хемофилус инфлуенце тип Б (Hib)

е бактериална инфекция. Най-често се заразяват деца до 3 г. и причинява ларингит, пневмонии, менингит и дори остеомиелит, тъй като бактерията поразява белите дробове, мозъка или гръбначния мозък, кръвта, костите или ставите. Преди ваксината срещу Hib, около 20 000 американски деца под 5 г. заболявали годишно, а около 3 до 6% от тях умирали. По данни на СЗО само през 2000 г. по света са регистрирани 386 000 смъртни случая при деца. Но нещата се променят след откриването на ваксината, а до края на 2016 г. тя е въведена в 191 държави по света. И за разведряване: любопитното е, че макар в названието да присъства "инфлуенце", микроорганизмът няма нищо общо с грипния вирус. Когато Р. Пфайфър открива бактерията около 1890 г., върлувала и грипна епидемия и медицината установила и причинителя на грипа, наричан често инфлуенца. Но известно е, че грипът/инфлуенцата се причинява от вирус, а не от бактерия.

И още една забравена, но навремето силно заразна болест - вариола (едра шарка), изкоренена в България през 1928 г., а по света - през 1980 г., благодарение на ваксината.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 882

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 5969

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ