31 Март 2020вторник23:28 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

сн. Емилия Костадинова

Инфлацията надхвърли 4% за пръв път от 7 г.

Основната причина е поскъпването на месото и месните продукти заради африканската чума по свинете

/ брой: 32

автор:Дума

visibility 485

Годишната инфлация в България за януари е 4,2%, като така за пръв път от 7 години (февруари 2013 г.) насам надхвърля 4%. Това става ясно от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Повишението на индекса на потребителските цени съответства на прогнозите на Българската народна банка (БНБ). Още през май 2019 г. финансовата институция актуализира тримесечното си издание "Икономически преглед", в което ревизира нагоре прогнозата си за инфлацията, заявявайки, че до края на 2019 г. тя може да стигне 4%.

Данните на НСИ показват, че основен принос за скока на цените на дребно имат месото и месните продукти, чиито цени са се повишили със средно 18,9%. Доклад на Държавната комисия по стоковите борси и тържища показа, че от началото на годината основните хранителни продукти са поскъпнали с около 5%, като най-сериозен ценови скок има при свинското месо. Основната причина за това е африканската чума по свинете, която доведе до цена на едро от средно 9-9,40 лв. за килограм.

Според последните данни на НСИ цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки като цяло са се повишили със средно 2,6%, следвани от цените за развлечение и култура -  0,9%. При прегледа на групите от стоки поевтиняване е отчетено единствено при облеклата и обувките - с 4,4%.

През януари 2020 г. в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените за водоснабдяване - 2,8%, събиране, отвеждане и третиране на отпадъчни води - 5,8%, на цигарите - с 0,1%, и др. Цените на лекарствените продукти са се увеличили с 0,1%, а цените на лекарските и на стоматологичните услуги са се увеличили съответно с 0,5 и 4,2%.

За първия месец на годината цените на хранителни продукти от малката потребителска кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се увеличили спрямо предходния месец с 2,8%. Цените на нехранителни стоки са останали на равнището от миналия месец, а на услугите са се увеличили с 0,7%.

Повишиха се производствените цени в селското стопанство

Индексът на цените на производител в селското стопанство през четвъртото тримесечие на миналата година се е повишил с 2,8% на годишна база, показват данните на НСИ. Индексът на цените на продукцията от животновъдството нарасна с 12,6%, а на растениевъдството - с 0,9%.

На годишна база най-голямо увеличение в цените през периода октомври-декември се наблюдава при бобовите култури - с 8,5%. По-високи са цените на пресните зеленчуци - с 4,3%, на техническите култури - с 5,8%, а фуражните култури - с 0,4%.

За една година цените на доматите поскъпват с 15,6%, на фасула - с 14,4%, резенето - с 10,9%, картофите - с 10%, ръжта - с 9,8%, слънчогледа - с 9,4%, и сините сливи - с 5,7%.

Понижават се цените на лавандулата - с 34,8%, лещата - с 13,4%, морковите - с 11,5%, и ябълките - със 7,5%.

Румен Радев: Кризата показа, че хазната е празна

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 62

Отмениха задължителното носене на маски

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 62

БСП в София с 19 антикризисни мерки

автор:Деси Велева

visibility 50

/ брой: 62

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 62

Коронакризата обхвана 63 предприятия

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 62

Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 62

НАП няма да запечатва търговски обекти

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 62

Путин общувал с лекар, заразен с КОВИД-19

автор:Дума

visibility 21

Русия и Китай пратиха помощ и за САЩ

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 62

Украйна продава земята си под натиск от МВФ

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 62

Турция ще върне мигрантите по границата с Гърция

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 62

Не ви вярваме!

автор:Ина Михайлова

visibility 346

/ брой: 62

Глобална или национална Европа?

автор:Николай Шопов

visibility 65

/ брой: 62

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ