09 Декември 2023събота09:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Ирена Анастасова: Продължава порочната практика за купуване на гласове

Ще настояваме докрай за създаване на Национален фонд, насочен и към Северозапада, заяви водачът на листата на "БСП за България" в Монтана

/ брой: 184

автор:Юлия Кулинска

visibility 206

Интервю на Юлия КУЛИНСКА


  • - Г-жо Анастасова, алармирате, че в Северозапада е започнало купуването на гласове. Какви сигнали имате и какви мерки ще предприемете срещу изборната търговия?

- Като кандидати за народни представители, аз и останалите членове на нашата листа в 12 МИР в Монтана организираме много срещи в цялата област, в малки и по-големи населени места. Навсякъде проблемите са различни, но един и същ проблем беше споделен с нас във всяко село и град - купуването на гласове. Имам сигнали от всички населени места в областта. Хората, които извършват тези противозаконни действия, са публично известни. Имената им се знаят и цитират. Те не са много по-различни от предишните избори. Но... Полицията не ги знае!!! Дори имаме информация, че на полицейските управления е препоръчано от висшестоящите им структури да не се правят предупредителни протоколи, като при предишни избори. 

Питате ме какви мерки ще предприема? Направих всичко, както и при предишните избори, но нямам надежда, че нещо ще се промени. Последното, което направих, е открито писмо до министъра на вътрешните работи, което подкрепиха и колегите - водачи на листи във Видин, Враца, Плевен и Ловеч, с призив да се вземат незабавни мерки. Убедена съм, че в МВР имат необходимата информация. Остава да имат и воля да се пресече тази зловредна практика, която изкривява вота и демотивира хората за участие в изборите.

- Срещате се с много хора. Кои са основните проблеми, които те поставят?

- В Северозапада, в частност Монтана, няма тежки и по-леки проблеми, всички са много сериозни, нерешавани от години, независимо от управленията на страната досега. Това са демографската катастрофа, липсата на сериозна икономика, на работни места и на необходимите квалифицирани кадри, на достъп до качествено здравеопазване и образование, липсата на междуселищен транспорт, изключително лошото състояние на третокласните пътища. Всичко това е основен фактор за миграцията на младите. Регионът е застаряващ.

- БСП обяви, че предлага да се създаде Национален фонд за сближаване между регионите, насочен към изостаналите региони. Сред тях е и Северозападна България. Какво ще представлява фондът и какви са неговите цели?

- Още в 44-ото Народно събрание подготвихме проектозакон за фонд "Северозапад", в който да се заделят целенасочено средства от бюджета за решаване на проблемите в Северозападна България - насърчаване на инвестициите, подкрепа на бизнеса, подкрепа на младите семейства и младите хора, отпускане на специални стипендии, помощи за общините. Проектозаконът бе представен пред Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. За съжаление, не беше приет. Надяваме се, че съдбата му няма да е същата в следващото Народно събрание.

Това е наш приоритет и затова предлагаме и сега да се създаде Национален фонд за сближаване между регионите, насочен към изостаналите региони, в частност Северозападна България. Тези региони няма да преодолеят проблемите сами. Необходима е дългогодишна стратегия и финансова подкрепа от държавата. И ще отстояваме тази своя позиция докрай. Това е жизнено важно, ако не искаме до десет години това да са напълно обезлюдени територии.

- Кои са останалите мерки, които са приоритет за левицата, за решаване проблемите на хората?

- БСП е доказала в годините, че точно проблемите на хората са наш първи и основен приоритет - повишаване на доходите и преодоляване на тежките неравенства - в доходите, в достъпа до здравеопазване, в достъпа до качествено образование, в достъпа до култура. Тези неравенства в годините назад, както и напред, водят до възпроизвеждането им и увеличаването им във всяко следващо поколение. Това беше и наш основен приоритет в коалиционното управление.

Благодарение на БСП бяха увеличени пенсиите, беше увеличено обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството на 710 лева, детските ясли и градини станаха безплатни, станаха факт данъчните облекчения за семействата с деца. 

Ще продължим и в следващото Народно събрание, и в следващото управление. Вече обявихме нашите десет спешни мерки за първите сто дни на управление, които отново са насочени към хората - таван на цените, изземване на свръхпечалбите от енергийните дружества и справедливото преразпределение към домакинствата и индустрията. Еврокомисията потвърди наскоро такива мерки, ние ги предлагаме много отдавна - да се върнат на регулирания пазар читалища, училища, болници, църкви и манастири, да се увеличи минималната работна заплата и тя да бъде половината от средната, необлагаем минимум, който да е прагът на бедността, младите хора до 26 г. да бъдат освободени от данъци, преизчисляване на пенсиите, което е наша традиционна политика, отстоявана години наред, увеличаване на вдовишката добавка.

БСП настоява да се определят понятията "енергийна бедност" и "водна бедност" със закон  и тези семейства да бъдат подкрепени; да продължи помощта за бизнеса от 250 лв. за мегаватчас до края на годината и да бъдат компенсирани за цените на газа през печалбите на енергийните дружества.

- Вие сте педагог. Бяхте председател на комисията по образование в 47-ото НС. Какви са предложенията на левицата за промени в сферата на образованието?

- По част от заложеното в сферата на образованието работата започна в 47-ото НС. Но промените в тази сфера не стават за месец, два или три. За тях са необходими години. Надявам се в следващия парламент и правителство усилията да продължат, защото последователността е задължителна, ако искаме траен резултат. А той трябва да е постигане на високо качество на образованието, в съответствие със съвременните изисквания.

Предлагаме засилване на възпитателната функция на училището и детската градина в дух на традиционни национални ценности, въвеждане на единен стандарт за управление на образователните институции, промяна на модела на финансиране на училищата с включване на критерии, отчитащи резултатите от образователния процес и бюджетно финансиране само за държавни и общински училища. Искаме пълен преглед на учебните програми и учебното съдържание и съобразяването му с възрастовите и психологическите особености на учениците, което започна по време на коалиционното управление.

Ние искаме един учебник по предмет за всеки клас в цялата страна, създаване на работеща система за максимално обхващане в образователните институции на всички, подлежащи на задължително образование, създаване на среда за обучение във всички училища и детски градини, отговаряща на съвременните стандарти, утвърждаване на учителската професия като регулирана професия - професия с висока обществена значимост, поставена под контрола и закрилата на държавата. Ежегодно увеличение на учителските заплати и поддържане на нивото им над средната работна заплата за страната.

БСП е за създаване на механизъм за контрол върху качеството на квалификацията на учителите. Последващата квалификация да се осъществява от висшите училища, които обучават педагогически кадри, за пълен преглед и преоценка на политиките по приобщаващото образование. Предприемане на конкретни действия за създаване на работеща система за подкрепа на деца и ученици със СОП и на талантливи ученици.

Във висшето образование и науката предлагаме  обвързване на заплащането със средната работна заплата в обществения сектор при следните минимални коефициенти: за асистент - 1,1, за доцент - 1,5, за професор - 2 от СРЗ в ОС, и докторантска стипендия - 0,8 от СРЗ в ОС.

Предлагаме значително увеличение на студентската стипендия, и особено на тази, отпускана за постигнати резултати в учебния процес, създаване на Фонд за финансиране на участието в научни изяви, за издаване на научни трудове и учебни помагала и за повишаване на езиковите, софтуерните и други професионални умения на академичния състав. Създаване на фонд за проектно финансиране на докторантски теми и разработки на студентски екипи. Връщане на Фонда за финансиране на научните изследвания в структурата на МОН; обновяване на студентската общежитийна, спортна и културна база; зачитане времето на редовната докторантура за осигурителен стаж...

- Какви са Вашите послания към избирателите?  

  • - Подкрепете ни на предстоящите избори, защото доказахме само за шест месеца, че за нас основна грижа в управлението са хората! И ние последователно работим, за да имат те подкрепата на държавата!

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 518

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 238

Сенатът блокира помощта за Киев

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 238

Словакия закрива спецпрокуратурата

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 238

Париж узакони правото на кравите да мучат

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 456

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 503

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 494

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ