04 Март 2021четвъртък21:35 ч.

ново:

Пролетен ден с температури до 20 градуса Пролетен ден с температури до 20 градуса

Искаме закрилата на ЮНЕСКО за таратора

Българските кулинарни продукти могат да влязат в световното културно наследство, смята Светлана Боянова

/ брой: 48

автор:Дума

visibility 430

Българският таратор може да се окаже под закрилата на ЮНЕСКО. Това стана ясно от изявление на зам.-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова по време на изложението Международен земеделски салон в Париж, което бе разпространено от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) вчера. Българските кулинарни продукти могат да влязат в световното културно наследство на ЮНЕСКО, смята зам.-министърът. Това се отнася и за народното ни творчество, песни, танци и занаяти, казва Боянова. Франция вече го е направила, като е вкарала своята кулинария под закрилата на ЮНЕСКО, допълва тя. Боянова даде пример с френския министър на културата Митеран Фредерик, когото наскоро попитали кое му е любимото ястие, а той отговорил, че това е българското кисело мляко с краставици или както се нарича в България - таратор.
Няма търговско присъствие на български продукти в хранителните вериги в Париж. Това пък заяви от своя страна посланикът на България в Париж Марин Райков по време на Международния земеделски салон.
Българските производители трябва да поддържат качество и количество, уточни посланикът. Представянето на страната ни в това международно изложение е изключително важно, защото нашето участие ни поставя на земеделската карта на Европа. България трябва да рекламира продуктите си и да има ясна визия за хранително-вкусовата си промишленост, каза още посланикът. В света има недостиг на храни, а ние имаме потенциал за това и трябва да представяме различни наши продукти.
Марин Райков подчерта, че България може да черпи опит от Франция по отношение на финансирането на животновъдството. Той припомни, че френските фермери получават почти половината от средствата на ЕС за земеделие.
На българския щанд в Париж тази година се представя и горнооряховският суджук, който вече е признат от ЕС като традиционен български продукт.




 

 

България замесена в злоупотреби с агросубсидиите

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 43

С 25% поскъпна олиото само за три месеца

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 43

Поемаме нова порция дълг

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 43

86% срив на въздушния трафик, билетите - до 30% по евтини

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 43

Германия удължава строгите мерки до 28 март

автор:Дума

visibility 194

Над 100 вторични труса след 6.2 по Рихтер в Гърция

автор:Дума

visibility 187

Си Ен Ен: Разпада се стратегията на ЕС за ваксините

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 43

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 7

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ