04 Август 2020вторник11:30 ч.

Краезнание

Искри от неизтляваща жарава

/ брой: 203

автор:Продрум Димов

visibility 1416

И в новото си издание "Песни за небето, песни от небето" ("Барич и сие" ООД - Пазарджик) Никола Попов напомня за безспорните си добри творчески възможности на усърден мемоарист, страстен публицист и полемик. В сюжетно-тематичен план новата му книга е естествено органическо продължение на предишното му заглавие "Горопеци". В тях авторът е излял голямата си обич към хората, роден край и родина от позициите на ревностен и темпераментен краевед.
Същият подход доминира и в новото му произведение, в което ни прави съпричастни на синовното си преклонение пред красотата и обаянието на родната природа и душевност. И може би това го заставя да чува все по-често дълбоко в себе си неукротимия глас на носталгията му по народния бит с изчезналите вече паламарки, сърпове, връщници, пиростии. А заедно с това не скрива болката си и от сполетелите ни тотална разруха и духовен упадък. И колко обидно и унизително за автора звучи нареждането на немалко млади българи сред най-малограмотните им млади връстници в Европа. Срам, който социалистическа България не познаваше.
Никола Попов е автор, който не може да изневери на своята човешка и философска същност. Още от детските години го вълнуват бурните обществено-политически събития у нас. И неслучайно в книгата му отново възкръсва огромното и неописуемо опиянение от голямата народна победа на 9.IХ.1944 г. Събитие - синор на цяла епоха, завоювала достойно място за отечеството ни в Европа и света. За съжаление ентусиазмът и неповторимата строителна динамика на онова време отстъпват в книгата място на толкова огорчения и разочарования, с които ни удостои днешният ден.
"Песни за небето, песни от небето" на Никола Попов представлява своеобразна литературна мозайка от спомени, очерци, разкази, есеистични преживявания на автора. Мислите му ни препращат асоциативно в миналото, водят ни и до родовия му корен в Батак, където дядо му оцелява по чудо по време на варварските изстъпления на поробителите през 1876 г. В книгата битуват в странно съжителство възходът на грандиозното социалистическо съзидание и безкомпромисната, но справедлива присъда на днешния ни унизителен ден.
Книгата ще бъде представена премиерно на 7 септември от 17.30 ч. в зала "Устрем" на Младежкия дом в Пазарджик.
 

Румен Гълъбинов: Кризата е безпрецедентна

автор:Дума

visibility 62

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 147

Земевладелците: Нов налог за земята може да доведе до фалити

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 336

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 341

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ