20 Ноември 2019сряда19:13 ч.

Краезнание

Искри от неизтляваща жарава

/ брой: 203

автор:Продрум Димов

visibility 1171

И в новото си издание "Песни за небето, песни от небето" ("Барич и сие" ООД - Пазарджик) Никола Попов напомня за безспорните си добри творчески възможности на усърден мемоарист, страстен публицист и полемик. В сюжетно-тематичен план новата му книга е естествено органическо продължение на предишното му заглавие "Горопеци". В тях авторът е излял голямата си обич към хората, роден край и родина от позициите на ревностен и темпераментен краевед.
Същият подход доминира и в новото му произведение, в което ни прави съпричастни на синовното си преклонение пред красотата и обаянието на родната природа и душевност. И може би това го заставя да чува все по-често дълбоко в себе си неукротимия глас на носталгията му по народния бит с изчезналите вече паламарки, сърпове, връщници, пиростии. А заедно с това не скрива болката си и от сполетелите ни тотална разруха и духовен упадък. И колко обидно и унизително за автора звучи нареждането на немалко млади българи сред най-малограмотните им млади връстници в Европа. Срам, който социалистическа България не познаваше.
Никола Попов е автор, който не може да изневери на своята човешка и философска същност. Още от детските години го вълнуват бурните обществено-политически събития у нас. И неслучайно в книгата му отново възкръсва огромното и неописуемо опиянение от голямата народна победа на 9.IХ.1944 г. Събитие - синор на цяла епоха, завоювала достойно място за отечеството ни в Европа и света. За съжаление ентусиазмът и неповторимата строителна динамика на онова време отстъпват в книгата място на толкова огорчения и разочарования, с които ни удостои днешният ден.
"Песни за небето, песни от небето" на Никола Попов представлява своеобразна литературна мозайка от спомени, очерци, разкази, есеистични преживявания на автора. Мислите му ни препращат асоциативно в миналото, водят ни и до родовия му корен в Батак, където дядо му оцелява по чудо по време на варварските изстъпления на поробителите през 1876 г. В книгата битуват в странно съжителство възходът на грандиозното социалистическо съзидание и безкомпромисната, но справедлива присъда на днешния ни унизителен ден.
Книгата ще бъде представена премиерно на 7 септември от 17.30 ч. в зала "Устрем" на Младежкия дом в Пазарджик.
 

Турция въвежда данък за хотелско настаняване

автор:Дума

visibility 338

С 2 ст. на киловатчас поскъпва токът

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 223

От ИПИ прогнозират по-високи местни данъци

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 223

14% ръст на заемите от бързи кредити

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 223

Борис Джонсън победи в дебата с Джереми Корбин

автор:Дума

visibility 222

Евросъюзът договори бюджета за догодина

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 223

Брюксел съветва Киев да купува газ от Русия

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 223

Успех без фанфари

автор:Георги Георгиев

visibility 584

/ брой: 223

Възкръсналият свидетел

visibility 533

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 223

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ