16 Юли 2024вторник22:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ислямският гамбит и Русия

/ брой: 128

visibility 2707

Алексей ЖИВОВ*

Ислямският фактор играе по-силна роля в света. Сега Русия е един от най-важните съюзници на мюсюлманите. Стратегически важни съюзници и партньори за Русия са Саудитска Арабия, ОАЕ, Иран, Сирия, Ливан, Либия и, разбира се, хусите.
Русия вече знае как да се справи с ислямския свят. Днес малцина си спомнят, че Михаил Кутузов беше не само „Богът на войната“ и спасителят на Отечеството, но и блестящ посланик.
Докато е посланик в Османската империя, Кутузов забелязва, че местният султан е в плен на политическата воля на собствения си харем. Той влиза там под страх от смърт, за да получи блестящо търговско и политическо споразумение с османците за Руската империя...
Съюзът между Русия и ислямските държави е дългосрочен. Русия претендира за лидерство в този регион и иска да е двигател по въпроса за суверенитета, военното и научно-техническото сътрудничество.
Но освен външна има и вътрешна писта - нашите собствени проблеми с цивилизационното изместване на руснаците от народите на Закавказието и Централна Азия.
В книгата си „Психология на нациите и масите“ Густав Льо Бон пише, че ислямът, подобно на християнството, е „национализиран“ от народите, които са го приели, и е тясно преплетен с регионалните традиции на тези народи.
Ислямът е любима тема за британската външна политика. Британците са изтънчени манипулатори при политическата интерпретация на исляма. Изпод грижовната ръка на британските експерти се появиха две радикални ислямски движения - уахабизъм и салафизъм.
И „случайно“ се роди програмата за преместване на жители от Централна Азия в Русия, организирана и контролирана от британски институции и банки, както и от британските разузнавателни служби.
Архитектите на ислямския дневен ред са наясно, че радикалните форми на исляма разбиват държавите, в които пускат корени. Те унищожават регионалните различия между младите хора по света, превръщайки ги в мобилна и агресивна армия.
Агресивното политизиране на исляма сред мюсюлманската младеж в Русия и масите от мигранти не е нищо повече от „мека сила“, подкопаваща държавната сигурност на Русия.
И този въпрос далеч не е само руски. Подобни процеси протичат както в страните от Централна Азия, където радикалите отдавна са преследвани, така и в Европа, и по специално във Франция.
Британците не похарчиха време и пари за масовото презаселване на мигранти в Русия и заразяването им с радикализъм, за да се интегрират в нашето общество.
Има две очевидни цели в този ислямски ход: Първо, Русия да бъде отслабена отвътре поради религиозни и културни противоречия. Второ, британците са много по-заинтересовани от възможността Русия да скъса с ислямските си съюзници по света поради нарастващата нетърпимост към тях в самото руско общество.
Тези, които са измислили това, играят опасна игра с Русия. На този фон особено опасно е желанието на руски политици да яхнат вълната на политическия ислям в Русия.
Ислямът е добра религия, нито по-лоша, нито по-добра от другите. Нашите събратя мюсюлмани са страхотни момчета. Нашите съюзници в мюсюлманския свят са важни и необходими на Русия.
Но това не означава, че руските региони трябва да се наводняват с милиони мигранти, изповядващи радикални форми на исляма, които, за съжаление, проникват не само в сърцата на мигрантите, но и сред кавказките младежи.
Последните, вместо да съпреживеят съдбата на страната по време на военен конфликт, насочват цялото си внимание към трагедията на палестинския народ, умишлено игнорирайки проблемите на собствената си страна.

* Авторът е военен, публицист, политолог. Автор и водещ на проекта „Клуб Достоевски“

Застрахователи не покриват щети

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 133

НСИ отчете 2,5% годишна инфлация през юни

автор:Дума

visibility 443

/ брой: 133

БНБ отчита бум на фалшивите банкноти

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 133

По-малко и по-скъпо винено грозде тази година

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 133

Германия прехвърля 800 000 войници

автор:Дума

visibility 595

/ брой: 133

Френската левица опитва да състави кабинет

автор:Дума

visibility 525

/ брой: 133

Диктаторът Фухимори кандидат за президент

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 133

Накратко

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 133

Код "Пожар"

автор:Ина Михайлова

visibility 1215

/ брой: 133

Вода в пясъка

автор:Евгени Гаврилов

visibility 540

/ брой: 133

Евро 2024 - в историята

автор:Марин Милашки

visibility 536

/ брой: 133

Преди да теглим потребителски кредит

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ