22 Февруари 2024четвъртък13:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Истинският въпрос

Лавина от гнили продукти подмени обществените дебати за същностните проблеми, които трябва да решат Европейският съюз и България като част от него

/ брой: 40

автор:Георги Пирински

visibility 1576

    По-малко от 100 дни ни делят от евроизборите на 25 май, но кой е истинският въпрос, на който избирателите трябва да бъдат поканени да отговорят? Всъщност това е въпросът за силата и авторитета на българската държава в бурно променящия се Европейския съюз.
    На заседанието на конгреса си на 8-и февруари БСП прие предизборната Платформа на българските социалисти, в която формулира своя отговор на именно този въпрос. Най-общо той гласи - Социална България в Социална Европа!
    В изминалите оттогава десетина дни в медийната среда, ОСВЕН В ДУМА, не се появи не само нито един коментар, но дори и някакво по-смислено споменаване на основните послания и проекти, съдържащи се в платформата, още повече, че засега тя остава без конкуренция като такава. Тоталното премълчаване само по себе си е повече от красноречива илюстрация за качеството на сегашния публичен дебат.
    Но самото послание, което отправяме, несъмнено се нуждае от най-отговорно конкретизиране и аргументация. В платформата

са очертани десет проекта, които да дадат отговори

на основните въпроси, засягащи жизнените интереси на гражданина и обществото днес - как всеки реално да има гаранции за основните си права на свободен гражданин и личност, как да се осигури работа за всеки в развиваща се икономика, как да се преобразува ЕС съгласно Европейския социален модел...
    Тук би било прекомерно да се изброят дори само наименованията на споменатите десет проекта. Но си заслужава да се спрем на същината на въпроса - що е собствено социална държава в съвременна Европа и

има ли смисъл и почва такава държава у нас днес?

    Всъщност все по-застрашително задълбочаващите се неравенства между малцинството свръхбогати и огромното мнозинство бедни и обедняващи в резултат на неолибералния диктат, вече на практика наложиха категоричната необходимост за час по-скорошно обновяване на социалната алтернатива. В проекта за Манифест на европейските социалисти за предстоящите избори сред основните й характеристики могат най-общо да се откроят следните:
- Първият и водещ приоритет е осигуряването на работни места, създаващи условия за добро качество на живот, като за целта се приложи амбициозна европейска индустриална политика и се осигури подкрепа за социалната икономика и за малките и средни предприятия;
- Въвеждане на достойни минимални равнища на заплащане в Европа и осигуряване на правата на равна заплата за равен труд, на профсъюзите в колективното договаряне, както и на защита на временно заетите от различни страни;
- Социална Европа да утвърждава задължителни цели за заетост, образование и социално сближаване, като за постигането им ЕС да е длъжен да подкрепя държавите членки за ефективното и справедливо разпределение на ресурси и шансове.
На свой ред в нашата Платформа заявяваме категоричната си позиция, че "неразделна част от европейския социален модел следва да стане целенасочената политика в помощ на държавите членки да развиват активни социални държави, осигуряващи всеобщо достъпно и качествено здравеопазване и образование, квалификация и активни мерки за пълна заетост."
По-нататък - водещ приоритет на такава държава да бъде признанието и материалната подкрепа за потребностите и грижите на жената като майка, като пълноценен и отговорен родител, заедно с гаранциите за равенство между жените и мъжете в обществото. При това да култивираме непримиримост спрямо насилието над жената в дома и в публичното пространство, в това число и чрез необходимите санкции.
Но наред с

решаването на изключително острия социален въпрос

като необходимата основа за реална сила и авторитет на България в съвременния свят, не по-малко приоритетно значение придобива и утвърждаването й като съвременна национална държава. Държава, "съединяваща" всички български граждани, независимо от всякакви различия, в единно политическо тяло и споделящи общонационални задачи в полза на едно свободно, справедливо и солидарно общество.
В Платформата си сочим, че в резултат на тоталното му "опазаряване", на елитарния и непрозрачен начин на вземането на решенията, подкрепата за ЕС сред гражданите, самата му легитимност, застрашително спадат. Затова категорично заявяваме: "Нужно е ново ефективно взаимодействие между Европейския парламент и националните събрания на държавите членки, за да се възстановява подкрепата на гражданите за европейския проект и за Европейския съюз".
Това - като външна предпоставка

за възобновен авторитет на българската държава

Но решаващото условие за тази общонационална цел е тук, у нас. В  момента то се свежда до еднозначното утвърждаване на основния закон, на Конституцията, като жизнено необходимия обществен договор в полза на държава, реално способна да решава проблемите на ежедневието на своите граждани, да гарантира правовия ред и гражданския и социален мир, успешно да отстоява националните позиции и приоритети в Европейския съюз и в съвременния свят.
Сега обаче все по-очевидна става надвисналата заплаха, че във вече започналата предизборна кампания този същностен и съдбовен въпрос - за България като европейска социална държава на нацията български граждани, безнадеждно ще бъде изтласкван от развихрилата се лавина гнили продукти на т.нар. политически инженеринг - поредни внезапно появили се спасители, претоплени или новоконструирани скандали и "мероприятия", подгряващи поредната т.нар. "нестандартна ситуация"...
Затова днес на първо място на политическите партии се пада особената отговорност да насочат предизборния политически процес в руслото на национално отговорни дебати по същностния проблем за посоката, нужна за успешно развитие на България в променяща се Европа. В такава светлина би следвало да се третира и възбуденият спор около въпроса за езика в предизборната агитация. Преди да се стигне до конституционния текст за българския като официалния език в републиката (чл. 3), следва да се отчете и не бива да се забравя, че по закон политическите партии провеждат своите публични прояви, отправят обръщения и съставят документите си на български език (чл. 6 от Закона за политическите партии).
Конституцията издига като неразделна част от основните права и задължения на българските граждани и изучаването, и ползването на българския език (чл. 36). Очевидно не като някакво ограничение на лични права, а като едно от фундаменталните условия и изисквания, за да се гарантира конституционното устройство на

България като единна държава

с местно самоуправление и с един официален език, чрез който се провеждат политическият и общественият живот в полза на общонационалните приоритети, от които еднакво следва да е заинтересован всеки съзнателен български гражданин.
Лансираният вариант за осигуряването при необходимост на превод е с преобърната логика, защото, ако в хода на агитацията се налага такъв, то той бе следвало да бъде за онези, които въобще или в недостатъчна степен владеят българския (и то за период, необходим до пълното му усвояване от всички български граждани) - освен, естествено, ако ораторът е гражданин на друга държава.
Днес на ход са партиите и преди всичко техните ръководители. Тяхна е изключителната отговорност да осигурят атмосферата и условията, които, първо - да мотивират гражданите да гласуват, и второ - да им позволят да формират мнението и избора си въз основа на ясни послания и отговорно обсъждане. Другото би било непростимо отстъпление от жизнените интереси на гражданите и на държавата с твърде далеч отиващи последици и за днешния, и за утрешния ден на страната.

 

Всеки седми избирател с грешки при попълване на бюлетина

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 36

И СУ се обяви срещу отпадането на таксите за студенти

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 36

МО чака румънска фирма да извози БТР-ите за Украйна

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 36

Крият се по-тежките проблеми в енергетиката

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 36

Настояват разширението на "Чирен" да спре

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 36

ТЕЦ „Марица Изток 3“ спира работа

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 36

В ЕС токът от ВЕИ е 41 %, у нас - двойно по-малко

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 36

Фермерите изтеглят тракторите от Атина

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 36

Фицо против бонусите на ЕК за Украйна

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 36

Съдията с променен тон към Асанж

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 36

Без санкции за лоши родители в Австрия

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 36

Политически тероризъм

автор:Александър Симов

visibility 104

/ брой: 36

Знаете ли кой е Навални?

автор:Дахер Дахер

visibility 127

/ брой: 36

Големите печеливши от войните са петролните гиганти

visibility 120

/ брой: 36

В Западните покрайнини има асимилация на българщината

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ