24 Януари 2021неделя14:49 ч.

сн. Емилия КОСТАДИНОВА

Интервю

Иван Иванов: Нужен е изцяло нов Закон за МВР

Приетите промени замитат проблемите на полицаите и не решават социалните им нужди, заяви народният представител от "БСП за България"

/ брой: 115

автор:Юлия Кулинска

visibility 1552

ИВАН ИВАНОВ е роден през 1975 г. в Шумен. Има магистратура по история в СУ "Св. Климент Охридски" и по право във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Завършил е Школата за политически мениджмънт във Фрайбург, Германия. Бил е главен юрисконсулт на "Билдинг Строй Експрес" ЕООД. Преди това е ръководил офиса на "Воинтех" ЕООД в Шумен. Бил е общински съветник в родния си град в периода 2007-2013 г. Народен представител от левицата в 42-то, 43-то и 44-то НС. Член е на комисиите по вътрешна сигурност и общeствен ред и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Владее английски, немски и руски език. 

"Паралелната НСО ще доведе до неразбории в системата за охрана"

- Г-н Иванов, НС прие на второ четене промени в Закона за МВР. Ще решат ли те проблемите, натрупани през годините?

- За пореден път с предложенията на ГЕРБ за изменения в Закона за МВР се замитат проблемите "под килима". Последователната позиция на БСП във времето е била, че трябва да се изготви изцяло нов Закон за МВР, а не проблемите да се решават на парче и по доста конюнктурен начин според желанието на управляващите. Така закърпен, законът не отговаря на очакванията на служителите, които са най-засегнати от реформите в МВР и които са призвани да защитават живота и здравето на гражданите и обществения ред.

С промените управляващите внесоха сериозни разделителни линии във вътрешното министерство. Бяха прокарани текстове, с които буквално са унищожени синдикални структури в МВР чрез изискването за норма за представителство. По този начин управляващите и ръководството на МВР могат по-лесно да контролират своите подчинени и да тушират недоволството им. С решението обаче се обезсмисля синдикалната дейност и тя се превръща в казионна, което не е в полза на служителите.  Искрено се надявам времето да ме опровергае и опасенията ми да не се сбъднат. 

- Една от най-скандалните промени е създаването на паралелна НСО. Какви мотиви прозират зад това решение, прокарано от ГЕРБ?

- Да, в Закона за МВР беше одобрена важна поправка, с която "Жандармерията" и Специализираният отряд за борба с тероризма се сливат. Тя мина с гласовете на мнозинството, въпреки съмненията и опасенията, че новата структура ще дублира правомощията на Националната служба за охрана. Да уточня, че това е единствената служба, която остана "под шапката" на президента.

Резонен е въпросът кому е нужна нова охранителна структура. Убеден съм, че това решение ще доведе до повече неразбории и няма да сложи ред в системата за охрана на лица. Само преди пет години Цветан Цветанов, който тогава беше вторият в ГЕРБ, вкара Закона за НСО, с който да се уреди начина, по който се охраняват хора от висшия ешелон. Сега очевидно г-н Борисов е решил да създаде своя преторианска гвардия, която да охранява лично него и приближените му държавни чиновници. За тази дейност обаче вътрешното министерство едва ли има възможност и капацитет. Тя няма как да бъде реализирана в скоро време, тъй като бюджетът на МВР не е достатъчен и в края на всяка година се налага да се допълва.

Стана традиция служителите в МВР да протестират с искания за повишаване на заплатите. Не беше далеч времето, когато полицаите бяха принудени сами да си купуват дрехи, кубинки и дори оборудване, за да могат да изпълняват своите задължения. След решението на парламента върху тях ще се стоварят допълнителни функции и на гардове. Защото охранителната дейност няма как да се изпълнява само от едно звено. В нея ще бъдат включени няколко, в които субординацията и координацията ще създадат още проблеми. Нека не забравяме, че подобна охранителна структура има и към главния прокурор, която беше създадена през 2014 г. Тепърва ще виждаме вредните последици от промените в Закона за МВР, наложени от мнозинството. 

- Беше отхвърлено предложението за създаване на доброволни отряди към МВР. Това предизвика сътресение в управляващата коалиция. Какъв е вашият коментар?

- Въпросът с доброволните отряди беше повдигнат от БСП и ДПС няма заслуга по темата. Хората на Доган за пореден път намериха вариант да се изтъргуват по-най добрия начин. Но е добре, че разумът надделя и предложенията бяха отхвърлени. "Обединени патриоти" излязоха ядосани от пленарната зала и дори заплашиха, че ще напуснат коалицията, което, естествено, не се случи. Но по-важното е, че основната заслуга за отхвърлянето на текстовете за доброволните отряди беше на БСП, защото ние бяхме най-последователни с критиките си по темата. Скандалът обаче разкри, че за сетен път ГЕРБ се съобрази с ДПС. Това е поредният сигнал за топлата връзка между двете партии, на която сме свидетели от дълго време. Истината лъсна и при това гласуване. ГЕРБ трябва да решат с кого ще управляват - с ДПС или с "Обединени патриоти", защото лицемерието в политиката е опасна тенденция. 

- Бяха приети и някои добри текстове, като например за размера на глобите при посегателства срещу полицаи. Достатъчни ли са те и доколко ще помогнат за решаване на социалните им проблеми? 

- Да, в Закона за МВР е записано, че всеки, който наруши физическата неприкосновеност на полицейски орган или на орган за пожарна безопасност и защита на населението чрез употреба на физическа сила или предмет, ще се наказва с глоба от 2000 лв., ако извършеното не съставлява престъпление. Беше прието и на служителите, които извършват дейности, свързани със специфичен характер на труда, за което се полага безплатна храна, да се осигурява левовата й равностойност. Пари, вместо ободряващи напитки, ще получават и полагащите труд през нощта за времето от 22 до 6 часа.

Звучи добре, но ако се задълбочим в реализацията на тези мерки, лъсва тяхната половинчатост и кърпеж. Те не решават социалните проблеми на полицаите. По време на дебатите в пленарната зала дадох положителна оценка на някои от промените. Тя се отнася до налагането на глоби при посегателства срещу полицаи, което несъмнено ще вдигне авторитета им. Но това едва ли е достатъчно. От БСП настояхме в закона да бъде записано изрично осигуряването на заплащането на дрехи, необходимите предпазни средства и цялостната екипировка на полицаите, за да не изпаднем в ситуация на липса на пари. Нашето искане беше отхвърлено, както става с всяко предложение на левицата, било то и разумно. Управляващите заявиха, че осигуряването на кафе и сандвич е достатъчно за служителите, което е лицемерно и обидно.

Беше отхвърлено и предложението на БСП заплащането на полицаите да бъде обвързано с минималната работна заплата. Не беше прието искането ни заплащането на нощния труд да се регламентира в закона. Добре, че поне в него беше дефинирано какво е нощен труд, но това е съвсем недостатъчно. Мнозинството гласува против и срещу настояването на социалистите за увеличение на числеността на екипите на пожарникарите. Това е един от много проблеми, които огнеборците посочват в борбата им с бедствията и авариите. Той поставя в риск живота им.

- Едно от измененията в закона гласи, че курсантите, завършили Академията на МВР, се задължават да работят във ведомството не по-малко от десет години. Не е тайна, че има отлив от полицейската професия. Това ли е решението на проблема?

- Промяната няма да направи по-привлекателна професията на полицая. Тези задължения на курсантите трябва да вървят ръка за ръка със сериозна социална програма, свързана с адекватно заплащане и условия за издигане в кариерата, което не беше прието. Добре е курсантите да поемат ангажимент да работят определено време в системата на МВР, но държавата трябва да им създаде условия за това. Иначе те се превръщат в каторжници, принудени да работят при лоши условия, ниско заплащане и в непривлекателна среда, която и да искат, не могат да напуснат. Авторитетът на един служител на МВР не е само униформата, а и начинът, по който той се чувства в обществото като пазител на реда. Неслучайно в последните години се увеличават доказаните случаи на корупция в системата. В повечето от тях причината е недостатъчното заплащане. Гледайки отвисоко и с пренебрежение проблемите на служителите в МВР, управляващите и ръководните органи в министерството само задълбочават проблемите, но нямат воля да ги решат. 

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 15

Президентски избори в Португалия

автор:Дума

visibility 333

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 634

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 793

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 766

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 344

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ