19 Септември 2019четвъртък04:17 ч.

Интервю

Иван Таков: Столичното кметство нехае за общинските дружества

Печалбата на "Чистота-Искър" се е свила 20 пъти за една година, заяви общинският съветник от БСП

/ брой: 117

автор:Деси Велева

visibility 1108

Иван Таков е роден на 24 април 1979 г. в София. През 2002 г. се дипломира в "McGill University", Монреал, Канада - специалност "Финанси", има следдипломна квалификация в БНБ - "Инвестиции", и сертификат за професионална квалификация от "Училище за политика" по Националната програма "Управленски умения" на НБУ. Общински съветник от БСП в София. Заместник-председател на постоянната комисия по финанси и бюджет и член на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори. 

"За да се подобри работата на общинските дружества, са нужни най-малко две неща - акъл и можене"

- Г-н Таков, Столичният общински съвет на последната си сесия прие отчетите на общинските дружества, а управляващите отчетоха успешна година от дейността им. Действително ли има с какво да се похвали състоянието на общинската икономика за миналата година?

- Едва ли работата е за хвалба. Оценявам състоянието на общинската икономика като незадоволително. Нашата група в Столичния общински съвет отново не гласува подкрепа на доклада за годишните финансови отчети за 2018 г. на общинските дружества. При някои от тях се наблюдава тенденция за подобрение на финансовите резултати. Мисля, че това се дължи на по-доброто управление на дружествата от управителите им, отколкото на действията и контрола на Столичната община. Тя е собственик, а нехае за тяхното състояние, не упражнява достатъчен контрол и подкрепа за развитието им. В това отношение общината е длъжник на столичани - силна общинска икономика с нейните собствени дружества ще вдигне качеството на живота на хората - ще имат по-високи доходи, по-висока заетост, по-добро здравеопазване, по-качествено образование.

- Според ГЕРБ общинските дружества имат основно социална функция и не бива да се търси непременно печалба от работата им. Това така ли е?

- Съгласен съм. Общинските лечебни заведения имат такава функция. Същото може да се каже в някаква степен и за дружествата "Спортна София" и "Лозана". Но какво социално има в дружества като "Топлофикация", "Чистота-Искър", "Софинвест"? Едва ли е много социална функцията на Центъра за градска мобилност с поставянето на скоби и вдигането на колите. Ако всички пари от глобите отиваха за нови и съвременни паркинги, тогава можем да говорим за някаква социална грижа. Това е най-обикновена демагогия на ГЕРБ и управляващото мнозинство. Оправдават лошите резултати на някои дружества с несъществуващи социални функции. Тук не говоря само за печалбата на дружествата, а за това как управляват и се разпореждат с общинското имущество. Защото то е на всички софиянци. Нашата група настоява и работи за много по-социален подход и политики на общинските дружества и предприятия, разбира се, при качествено друг контрол от общината.

- Около 30 млн. лв. е загубата на дружествата за отчетения период, като основната част от тях са по традиция на "Топлофикация-София". Те все пак са намалели спрямо предходната година. Значи ли това, че дружеството върви в правилната посока?

- Загубата на "Топлофикация-София" за 2018 г. е 20 млн. лв. и въпреки че е намаляла с около 15 млн. лв. спрямо 2017 г., финансовото състояние на дружеството продължава да е тревожно и повдига редица въпроси относно неговото бъдеще. Задълженията само в рамките на една година са се увеличили с нови 100 млн. лв., достигайки в края на 2018 г. размер от над 860 млн. лв. Натрупаната загуба през годините надхвърля 570 млн. лв. На фона на всички тези задължения наскоро се разбра, че от 93 млн. лв., които потънаха при фалита на КТБ, дружеството ще получи обратно едва 10 млн. лв. 

"Топлофикация-София" все още не върви в правилната посока. Продължава да изпитва сериозни финансови и технически проблеми. Традиционно през годините инвестиционната програма на дружеството не се изпълнява в пълния си обем. В много малка степен се извършва и рехабилитация на топлопреносната мрежа, което води до зачестяване на авариите. Често през последните години софиянци оставаха да мръзнат с дни поради повреди на топлопроводите. 

Да, има известно подобрение в управлението на дружеството, съответно и във финансовия резултат. Това, разбира се, е и функция на общите усилия на Столичния общински съвет за намиране на решение на тежката финансова ситуация, в която е изпаднала столичната "Топлофикация".

Преди няколко месеца нашата група внесе предложение в СОС за цялостен технически и технологичен одит на "Топлофикация". Беше сформирана работна група с представители от всички политически сили, като целта е да се направи подробен анализ за възможностите от технологично обновление на мощностите. Намерението е по този начин, освен да се подобри икономическото състояние, да се повиши и качеството на услугата, която се предлага на софиянци. 

- По време на сесията на СОС групата на БСП изтъкна като проблемни общински фирми "Чистота-Искър" и "Софийски имоти". Какво става в тях?

- При "Чистота-Искър" определено има проблеми. Наблюдава се увеличаване на приходите с близо 5 млн. лв. за 2018 г., а същевременно печалбата се свива близо 20 пъти! Има и необяснимо увеличение на разходите за външни услуги с 4,6 млн. лв., като в края на 2018 г. техният размер е над 12 млн. лв. От тази сума около 8,5 млн. лв. са към един контрагент. 

Всяка година за чистота на София се разходват около 200 млн. лв. от парите на софиянци. Въпреки тази колосална сума за всеки е видно, че столицата ни продължава да е прашна и мръсна. И това на фона на всички закани и обещания от страна на управляващите, че ще се мият и метат улиците по-често. Видимо за разходваните средства не получаваме нужното качество. От години групата на БСП в Столичния общински съвет настоява почистването на София да се извършва не от частни фирми, а от общинско предприятие, като за целта общинското дружество "Чистота-Искър" може да бъде трансформирано в такова предприятие. Виждаме, че в Пловдив са възприели този модел и той е добре работещ. 

Проблемът със "Софийски имоти" е свързан с тяхно дъщерно дружество "Лабело", което от своя страна е собственик на друго дружество - "Завод проект". В неговите активи са 26 апартамента. От години настояваме те да бъдат прехвърлени в активите на "Софийски имоти", за да може да се извършва по-стриктен контрол от Столичната община върху разпореждането с тях. Вместо това отново получаваме оправдание с временна невъзможност поради юридически неуредици, което вече буди сериозно недоумение. В последните години "Софийски имоти" се управлява добре. Продължават изграждането на един много важен проект за София и за район "Възраждане" - втора част от парк "Възраждане". Този парк, за който районната организация на "БСП-Възраждане" се бори и положи големи усилия през годините да го запази от не една и две инвеститорски амбиции. 

- Как може да се подобри работата на общинските дружества?

- Трябват най-малко две неща - акъл и можене. Отговорно и умно управление и разбира се, сериозен контрол и активно участие от страна на собственика - Столичната община. 

БСП поиска: Без споразумения при тежки престъпления

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 180

15 882 подписа за промени в НПК внесе БСП в парламента

автор:Юлия Кулинска

visibility 67

/ брой: 180

Тристранката прие да отпаднат специалистите от ТЕЛК

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 180

Неодобрението към правителството скача над 50%

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 180

Гроздоберът подрани заради климатичните промени

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 180

3,1% е реалният икономически ръст през 2018 г.

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 180

Банките ще отделят 0,5% от кредитите като буфер от октомври

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 180

Обсъждат международен консорциум за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 180

Стачка на морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 0

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с дронове

автор:Дума

visibility 90

САЩ предлагат на ЕС общ проект за Украйна

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 180

Датата

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 180

Поети с белезници

автор:Лозан Такев

visibility 40

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ