17 Септември 2019вторник18:46 ч.

Изкупуват авансово розовия цвят на по-ниска цена

БСП с предложение как да бъдат елиминирани прекупвачите в бранша, намаляване на административната тежест и ангажимент от държавата да подпомага сектора

/ брой: 103

автор:Мая Йовановска

visibility 721

В Карловския район изкупуват килограм розов цвят от производителите за 1,80 лв. Тази цена се плаща авансово, а обещанието е след приключване на кампанията на розопроизводителите да се доплати. Очакването е то да е в рамките на около 70 ст., или общо до 2,50 лв. за килограм. Това разказа депутатът от "БСП за България" Веска Ненчева, която е народен представител от пловдивска област.

Тази година розоберът закъсня заради лошото време. До края на кампанията остават 1-2 седмици, но 100% гаранция, че производителите ще получат остатъка от парите си до 2,50 лв. няма. Вероятно защото получават авансово пари, засега сред розопроизводителите няма напрежение. Другият проблем е, че тази година добивите от розовите градини в района на Карлово са по-ниски. Причините са по-лошите климатични условия и болестите. Заради по-ниските добиви обаче себестойността за производството на розовия цвят тази година е по-висока.  

И розопроизводители от други райони се оплакаха от по-ниски добиви. Говорят за между 20-40% по-малко розов цвят. Дестилериите изкупували на 2,50 лв. за кг, но производителите не са доволни от цената и се надяват те да я коригират с 10-20% нагоре, предаде agri.bg. При цена под 3 лв. трудно един земеделски стопанин може да отгледа качествено насажденията си, оплакват се земеделците. Влияние връху цената оказвали и опитите на преработвателите да намалят себестойността на розовото масло. Освен това земеделците се оплакват и от прекупвачите в сектора, които, според тях прибират между 20 и 30% от цената на розовия цвят.

Преди 4 години розовият цвят се изкупуваше на около 3,50, но цената достигана и до 4,50 лв. за кг. Миналата година имаше масови протести на розопроизводителите именно заради ниските изкупни цени и липсата на купувачи, което доведе до силно социално напрежение. Тогава цените паднаха на 1,80-2 лв., а производителите обвиняваха розоварите в картел. Тази година като цяло цените вероятно няма да са като през миналата, но заради лошите условия разходите на розопроизводителите са по-големи.

Още при протестите през миналата година властта обеща специален закон за розата. Заради поетия ангажимент близо година МЗХГ разработва Закона за маслодайната роза и той беше предложен на Народното събрание. Депутатите от "БСП за България" от парламентарната земеделска комисия обаче излязоха със специална позиция по него. Те заявиха, че Закон за маслодайната роза е необходим, но внесеното от властта предложение няма да реши нито един от проблемите в сектора. Още през април депутатът от БСП и зам.-председател на комисията по земеделие проф. Светла Бъчварова заяви, че ако законът бъде приет в този вариант, това ще доведе до отлив от производството на рози от средните и малките стопанства. В този вид не можем да подкрепим законопроекта, заявиха депутатите от БСП. Те отбелязаха, че са силно скептични, че така разписан законът ще осигури прозрачност и ще гарантират производството и преработката на розов цвят. Въпреки това в края на април законопроектът на властта бе приет на първо четене от НС.

Изтича последният срок за предложения между първо и второто четене на закона. В края на миналата седмица "БСП за България" внесе в НС своето предложение за изменение в първоначално внесения вариант. "Предлагаме доста по-прибран закон. Регистър на розопроизводителите, на обектите, в които се изкупува и преработва розовият цвят, и на розопреработвателите (маслобойните) трябва да има", заяви пред ДУМА проф. Светла Бъчварова. По нейните думи обаче регистърът трябва да е един и да е изключително семпъл от гледна точка на информацията. За розопроизводителите например какви площи с трайни насаждения обработват. БСП предлага да е абсолютно забранено да се прави каквото и да било посредничество при изкупуването на рози. Така ще се реши един много голям проблем за розопроизводителите - посредниците, които печелят от тях, заяви проф. Бъчварова. Ако не си регистриран като розопреработвател или нямаш регистриран пункт, няма да имаш право да изкупуваш рози, обясни тя. 

В предложения от властта проект регистърът беше изключително утежнен с информация, с която всеки би се затруднил, включително и фирмите, каза тя. Затова левицата предлага регистрацията да се осъществява от общинските служби по земеделие. Те да отидат на място и да вземат необходимата за попълване информация. Предлага се също 6 месеца срок за попълване на регистъра и когато той е готов, да е публичен. Това ще е голямо облекчение, защото да искаш 12 документа от един розопроизводител е невъзможно за осъществяване, обясни проф. Бъчварова. Така се внася сериозно административно облекчение за вписване в регистъра, който е необходим и за консултативния съвет по розата. 

БСП предлага държавата чрез МЗХГ да подкрепя розопроизводителите. Сега за трайните насаждения има държавна подкрепа за защита с пръскания, за производството на рози обаче няма. Миналата година с много трудности получиха подкрепа по "де минимис", която беше мизерна сума, припомни Бъчварова. Затова ние предлагаме държавата да включи розопроизводителите в подпомагането за трайни насаждения, каза зам.-председателят на Комисията по земеделие.

Другото предложение на БСП е свързано с това, че розопроизводството се нуждае от научно обслужване. "Предлагаме Селскостопанска академия - чрез Института по розата и етеричномаслените култури, да бъде ангажирана с разработване на технологии за поддържане на генофонда, с предложения за добри практики в производството", обясни тя. "Те може да не са задължителни и не всички да ги припознаят, но когато има научно обслужване при проблем с технология и т.н., ще се знае кой отговаря производителите да бъдат информирани", каза Бъчварова.

По отношение на контрола зам.-председателят на земеделската комисия обясни, че в проекта на властта той е поверен на 12 ведомства. Министърът на земеделието отговаря за него и дали той ще търси една или друга агенция при неговото осъществяване, е негова работа, коментира Бъчварова. Понеже предлагаме регистърът да бъде направен от общинските служби, всичките предвидени санкции трябва да отпаднат, каза тя. Освен това БСП предлага режимът за създаване на нови мощности, когато розопроизводители се обединяват, да е изключително облекчен.

Прогнозират поскъпване на горивата с 10 ст. на литър

автор:Дума

visibility 83

Очаква се поскъпване на горивата

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 178

Близо 3% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 178

150 души ще съдят НАП за теча на лични данни

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 178

Израел гласува на парламентарни избори

автор:Дума

visibility 136

Борис Джонсън: Няма да поискам отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 205

Астанският формат обсъжда Сирия

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 178

Да я има България!

visibility 262

/ брой: 178

Датата

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 178

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

автор:Деси Велева

visibility 386

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ