04 Декември 2022неделя20:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

Снимки Галерия "Академия"

Изложба на Красимир Джидров в галерия "Академия"

Ябълката, жената и човешкото лице са основните мотиви, които присъстват и се преплитат в творчеството на известния керамик

/ брой: 32

автор:Дума

visibility 204

Творби на проф. Красимир Джидров (1947-2020) са представени до 9 март в изложба в галерия "Академия" в София, ул. "Шипка" 1, научи ДУМА от Диди Спасова, връзки с обществеността на НХА. Творчеството на проф. Красимир Джидров е богато и многообразно. Творбите са лични, искрени и вечни превъплъщения на преживяванията на художника. Близките, приятелите, колегите, студентите, успели да се докоснат до света на този художник, без съмнение познават основните теми, които присъстват в творчеството му още от ранните години на обучение и преподаване в академията и се превръщат в съзнателно разработвани мотиви чак до последните няколко изложби. Макар приносът на проф. Красимир Джидров за развитието на керамиката в България, изграждането на връзки с чуждестранни автори, влиянието му върху поколения студенти и специалност "Керамика" на НХА да предполага организирането на ретроспективна изложба, сега бихме искали посредством някои от неговите най-емблематични и знакови произведения да изведем именно тези теми, които нестихващо вълнуват художника.

При подготовката на изложбата по случай своя 70-и рожден ден проф. Джидров неслучайно избира да не представя ретроспективна изложба, а да постави акцент върху работата си от последните години. С уважение и благодарност днес, макар физически вече да не сме заедно, отново показваме избрани творби, излагани в минали изложби, посочва изкуствоведката Христина Кюркчийска. Посредством избрани творби е проследена връзката между три основни мотива, които присъстват и се преплитат в творчеството му през годините - ябълката, жената и човешкото лице.

Ябълката несъмнено е един от най-знаковите мотиви в творчеството на проф. Красимир Джидров. Както самият автор неведнъж споделя, тя е символ на греха, чрез който се появява и новият живот. Тя също така е свързана с жената, "вечния символ на живота за мен". Ябълката съвместява много художествени и тематични проблеми, като намира отражение в многообразието от използвани техники и материали десетилетия наред. "Шлемовете" и лицата са интерпретацията на темата за близостта, за допускането отвъд маската на официалното, приличното, редното и достигането до личното, истинското. Това научаваме от някои от последните изложби и срещи с професора, но, разглеждайки стари снимки, връщайки се към отдавна отминали времена и изложби, виждаме най-ранните керамични портрети. Откриваме как трите мотива - ябълката, жената и човешкото лице, действително са в един вечен кръговрат на близостта, любовта, греха и новия живот, допълва Христина Кюркчийска.

Роден през 1947 г., проф. Красимир Джидров се дипломира в НХА през 1975 г. в специалност "Керамика" при проф. Венко Колев и започва да преподава като негов асистент. При всички свои представяния и изложби той изразява благодарност и почит към своя преподавател.

Проф. Красимир Джидров участва във всички изложби за приложни изкуства, организирани от АМХ и СБХ. Представя самостоятелни изложби в София в галериите "Арт 36", "Райко Алексиев", "Ракурси", в Пловдив - "Есенни изложби", "Старата къща", "Арт спектър", в Бургас - галерия "Неси", в Несебър, Созопол, Русе, Благоевград, Троян и др. Автор е на изложби в Румъния, Хърватия, Македония, Турция, Австрия и др. Има участия в общи изложби и пленери в Троян, Брацигово, Павликени, с. Ковачевица, Румъния, Македония, Турция, Австрия и др. Организатор е на международния пленер "Арткерамика" в Троян. Работи в ателиетата на "Сите дез`Ар" в Париж. Носител е на наградата за приложно изкуство "Иван Пенков" и на награда за цялостно представяне.

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 145

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 1125

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 947

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 873

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ