01 Юни 2024събота17:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Изяли сме 12 000 тона сирене с палмова мазнина

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 7338

"Преди дни от Министерството на земеделието излязоха данни, според които през 2023 г. 12 000 тона сирене е произведено с влагане на палмови мазнини. През последните няколко години ние вече не виждаме имитиращи продукти в супермаркетите. Или има измами, или тези продукти прескачат супермаркетите и отиват в ресторантите, в баничките и в шопската салата", е заявил пред БГНЕС Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители".
"Над 10 години продължава борбата с имитиращите продукти. Те се появиха преди около 15 г., и оттогава все още имат трайно място в страната. Щом през 2023 г. 12 000 тона сирене е произведено с влагане на палмови мазнини, то или има измами, или тези продукти прескачат супермаркетите и отиват в ресторантите, в баничките и в шопската салата", обясни Николов. Той уточни, че ако е на мястото на земеделския министър, би разпоредил на контролните органи, в частност на БАБХ, да проследява и да показва на хората къде отиват тези 12 000 тона. "Заслужаваме на първо място да знаем, а след това да мислим как това да се пресече", каза експертът.
Николов поясни, че когато пазаруваме кашкавал и сирене в магазините, най-вече цената може да ни подскаже за качеството. "Ако цената е прекалено ниска, това е гаранция, че се постига чрез внасяне на имитиращи добавки. Актуални цени не искам да казвам, но е ясно, че сирене под 15-16лв./кг. няма как да бъде истинско", смята Николов. Той отбеляза, че продуктите по БДС минават през по-строга верификация. "Човек, който произвежда по БДС, не би си позволил така лековато да си рискува името. Ако бъде разобличен, това ще бъде много лош удар за него", коментира Николов, след което уточни, че за него проблемите са най-вече в местата за обществено хранене. "Ние искаме БАБХ да проверява активно. Преди години правехме тест на банички и установихме, че масово те са с влагане на имитиращо сирене. Много по-добре за потребителя е да си купува баничка с извара, отколкото със сирене, в което има палмово масло", каза експертът.

Личните карти поскъпват почти двойно

автор:Дума

visibility 707

/ брой: 101

Въвеждат таван на изпитите за шофьорска книжка

автор:Дума

visibility 696

/ брой: 101

Газът от Азербайджан ще покрие 81% от вноса през юни

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 101

Животновъди блокират Подбалканския път

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 101

Сигнално действие в ядрената сфера

автор:Дума

visibility 746

/ брой: 101

Българи в затвора за измама на Острова

автор:Дума

visibility 698

/ брой: 101

Фетхуллах Гюлен бил отвлечен в САЩ

автор:Дума

visibility 907

/ брой: 101

По-високи мита за зърното от Русия и Беларус

автор:Дума

visibility 671

/ брой: 101

Здравето като бизнес

автор:Таня Глухчева

visibility 683

/ брой: 101

Идеология в технологията

visibility 707

/ брой: 101

Най-важно е да не губиш връзката с хората

автор:Юлия Кулинска

visibility 684

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ