03 Март 2024неделя16:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кабелът на БРИКС

Нова, независима от САЩ и Европа информационна инфраструктура ще свързва Русия, Китай, Индия, Южна Африка и Бразилия

/ брой: 226

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1965

САЩ шпионират всички - и приятели, и врагове. От обикновени граждани чак до президенти. Това стана пределно ясно от разкритията на Едуард Сноудън. Мине, не мине време и журналистът от британския вестник "Гардиън" Глен Грийнуолд разкрива нови информации от документите, предоставени му от Сноудън. Миналата седмица стана ясно, че индийските мисии са в топ секретен списък на страните, избрани за интензивно шпиониране. Американската агенция за национална сигурност (АНС) е подслушвала индийското посолство във Вашингтон и индийския офис в ООН в Ню Йорк с усъвършенствано разузнавателно оборудване, което позволява и копирането на информацията в твърдия диск.
Разкритията за шпионажа на САЩ предизвикаха вълна на недоволство и възмущение. Само че някои европейски лидери реагираха доста пасивно. Впоследствие стана ясно защо - просто и те участват в цялата тази "шпионска игра". Разкритията на Сноудън вече обтегнаха отношенията между САЩ и Бразилия. След като стана ясно, че АНС е прихващала цялата информация на бразилската държавна петролна компания Petrobras, електронната кореспонденция на бразилците, както и комуникациите на бразилския президент, Дилма Русеф отмени визитата си в САЩ.

Очаква се в средата на 2015 г. независимата от САЩ мрежова инфраструктура да влезе в пълна експлоатация


Реакцията на бразилския президент бе бурна и забележителна. Русеф определи като крайно неприемливо подслушването от страна на САЩ. "Тези незаконни практики за следене на комуникациите и данните на граждани, компании и членове на бразилското правителство представляват сериозен акт срещу националния суверенитет и лични права и са несъвместими с демократичното съжителство между приятелски страни", гласеше официалното изявление на бразилския държавен глава.
Дилма Русеф нареди серия от мерки, целящи постигането на по-голяма независимост на бразилския интернет и сигурност. Русеф настоя данните на бразилските потребители да бъдат съхранявани на сървъри в страната, за да бъдат защитени от шпионирането на АНС. Ако това се случи и други държави последват примера, Силиконовата долина ще загуби доста. Бразилският президент заяви, че ще настоява за нови международни закони за сигурност и неприкосновеност във виртуалното пространство. В Бразилия планират и създаването на бразилски еквивалент на вече популярните американски онлайн имейл сървъри. Според интернет специалисти обаче едва ли това ще помогне за по-добра защита на данните на потребителите, тъй като един имейл, изпратен до gmail например, ще продължи да бъде видим за американските служби.
Очевидно бразилският президент е осъзнала, че способността на АНС за подслушване на целия свят до голяма степен зависи от позицията на САЩ като световна интернет централа. Практически целият междуконтинентален интернет трафик преминава през САЩ, което прави подслушването изключително лесно.
Преди броени дни Дилма Русеф официално обяви проекта за изграждането на фиброоптичния кабел на БРИКС. Това ще бъде нова, с висок капацитет, подводна интернет връзка, която за разлика от всеки друг подводен кабел няма да води до брега на Ню Йорк. Вместо това той ще свързва страните от БРИКС една с друга. Новата мрежова инфраструктура ще бъде напълно независима от САЩ.
Кабелът на БРИКС ще минава през Владивосток, Шантоу в Китай, Ченай в Индия, Кейптаун в Южна Африка и Форталеза в Бразилия, съобщава сайтът bricscable.com. Проектът вече е в последния си етап. Може би и затова бразилският президент го обяви официално. Макар и моментът да е подходящ и поради друга причина - разкритията на Сноудън за световния шпионаж на САЩ.
Подводният кабел ще е с дължина от 34 хил. километра. Така той ще се превърне в третия най-дълъг подводен телекомуникационен кабел в света. Кабелната система на БРИКС ще свързва страните от групата помежду им, както и със САЩ, и най-вероятно ще влезе в експлоатация в средата на 2015 г. Така твърди Андрю Мтембу, председател на борда на директорите на технологичната група i3 Africa, която подкрепя проекта. Кабелът на БРИКС ще се свързва и с наличните регионални и други континентални кабелни системи в Азия, Африка и Южна Америка за постигане на по-добро световно покритие. Той ще осигурява достъп към интернет на 21 африкански държави.
В момента Африка е свързана с Европа, Северна Америка и Азия чрез 9 подводни кабела, а до края на 2014 г. се планира полагането на още 5. Всички тези кабелни проекти трябва да понижат разходите за комуникация и да подобрят качеството на интернет услугите.
2,4% през 2006 г. бе разпространението на интернет в Африка. Капацитетът на оптичния кабелен интернет в Африка се е умножил близо 300 пъти от 2009 г. насам и с още 23% след пускането през 2011 г. на WACS в употреба. Дълга 14 хил. километра, оптичната линия "Кабелна система Западна Африка" (WACS) свързва Европа и Африка с интернет. Този "информационен тръбопровод" бе положен през 2011 г. Благодарение на WACS интернет доставчиците от Африка се свързват с европейските сървъри. Кабелът тръгва от Лондон и се свързва с 15 точки по западното крайбрежие на Черния континент. Стойността на целия проект бе 650 млн. долара.
Въпреки всичко засега мнозинството от ползващите глобалната мрежа африканци разчитат на бавната сателитна връзка.
Страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, съставляват 45% от световното население и произвеждат 25% от световния брутен вътрешен продукт. Според ООН към 2020 г. общото производство на Бразилия, Китай и Индия ще надхвърли това на Канада, Франция, Италия, Великобритания и САЩ, взети заедно. БРИКС предоставят големи възможности в световната геополитика и търговия.
Планираният кабел на БРИКС ще помогне за по-добрата сигурност във виртуалното пространство. Интернет трафикът на Бразилия, както и на повечето страни в Централна и Южна Америка, минава през интернет централа, която се намира в Маями, Флорида. В момента страните от БРИКС използват центрове в Европа и САЩ, за да се свързват помежду си, което означава много по-високи разходи и предоставя идеална възможност за следене и кражба на информация.
Според специалисти планираната независима мрежова инфраструктура е най-голямата стратегическа инвестиция за страните членки на БРИКС. Кабелът ще бъде от изключително значение за развиващите се икономики в търсенето на нови развити пазари.
Обсегът на търговията, транзакциите и размяната на идеи между Африка и страните от БРИКС във виртуалното пространство е безкраен - това е и амбицията на Южна Африка - да се превърне в така нужната "входна врата" между БРИКС и Черния континент.
Според i3 Africa, споразуменията с операторите и правителствата са най-трудният етап. Кабелът на БРИКС ще се свързва с кабела WACS на западния бряг на Африка и кабелните системи EASSY и SEACOM на източния бряг на континента.
Проектът се планира още от март 2011 г., по време на срещата на БРИКС в Китай, няколко месеца след приемането на Южна Африка в съюза. Мтембу обяснява, че идеята за този кабел е начин да се намали зависимостта на страните от Южното полукълбо от интернет връзките в Европа и Северния Атлантик. Така комуникациите на развиващите се страни няма да бъдат изцяло в ръцете на северните нации. Новата система ще осигури много по-къс, евтин и потенциално по-сигурен интернет трафик, гарантиращ неприкосновеността на личните данни, между страните от БРИКС и САЩ, подчертава Мтембу.
Всяка страна от БРИКС има своите силни области на развитие, твърди Мтембу. "Бразилия е силна във възобновяемите енергийни източници. Индия е най-силна от гледна точка на развитието на програмното осигуряване. Китай е смятана за силна във финансовия сектор. Развитието в тези сфери предполага и свързването към интернет."
През март консорциумът, който се е заел с изграждането на подводния кабел, заяви, че се надява да започне строителството в началото на 2014 г. Проектът за изграждането на кабела на БРИКС стартира през април 2012-а, след като беше одобрен на срещата на БРИКС в индийската столица. Според Тайлан Чети, изпълнителен директор на Imphandze, цената на оптичния кабел с капацитет от 12,8 терабита в секунда варира и зависи от оптималната комбинация от строежа и покупката на отделните сегменти, както е определено от изскванията на инвеститорите. Капацитетът на БРИКС кабела е два и половина пъти по-голям от този на WACS. Така цената на кабела на БРИКС може да е от 750 млн. до 1,2 млрд. долара. Чети смята, че цялостното приключване на проекта се очаква към средата на 2015 г.
Зависимостта от САЩ на страните от БРИКС по отношение на информационната инфраструктура е на път да бъде премахната. "Новите гиганти" от БРИКС умело се опълчват на Запада и по друго направление. Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка създават съвместна Банка за развитие, която ще бъде с капитал от 50 млрд. долара. Целта на банката е да осигурява средства за инфраструктурни проекти. Макар реализацията на идеята да се забави заради продължителното несъгласие между участниците за финансирането и ръководството на институцията, в началото на август представители на страните от БРИКС са се договорили, че капиталът на банката трябва да бъде набран от три категории плащания, включително членски вноски.

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 799

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 705

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 577

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 787

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 803

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 710

/ брой: 42

Путин: Западът лъже, че Русия ще нападне

автор:Дума

visibility 694

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 758

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 818

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 693

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 765

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ