26 Февруари 2021петък15:27 ч.

Кабинетът отказа да е пощенска кутия на КС

/ брой: 118

автор:Веселка Спиридонова

visibility 1199

Взехме решение да се въздържим от сезиране на Конституционния съд, няма да препратим жалбите на РЗС, НФСБ, ВМРО-БНД и "Другата България", няма да станем пощенска кутия на когото и да било. Такава е позицията на служебния премиер, който обоснова отказа на правителството с разпоредби в Изборния кодекс. МС отговаря за организацията на техническата подготовка на изборите, но няма правомощия върху работата на СИК - контролът се осъществява от Централната избирателна комисия, припомни Марин Райков.
Четирите партии се обърнаха към правителството с искане именно МС да оспори пред КС законността на проведените на 12 май избори. "Без да се ангажираме с преценка, ние нямаме никакво основание да смятаме, че е необходимо касиране на изборите, които сами сме организирали. За мен лично би било неуместно да се ангажирам с подобна теза", подчерта служебният премиер. "Взех решение да не дам ход на молбата, отправена до мен. Съдържанието на жалбите и молбата е притеснително, но не мога да преценя, доколко са основателни, каза Райков.
Междувременно КС образува три дела за изборите, се разбра от сайта на съда. Едното е по искане на група народни представители от ГЕРБ за обявяване на изборите за народни представители за 42-ро НС, проведени на 12 май 2013 г., за незаконни. Другото отново е по искане на група депутати от ГЕРБ за произнасяне по законността на изборите, във връзка с нарушения на изборното законодателство при провеждане на изборите в секциите в Република Турция (сигналът на РЗС). Третото дело е пак по искане на депутати от ГЕРБ за обявяване изцяло за незаконни изборите за народни представители за 42-ро Народно събрание. С гласовете на народните представители на Борисов бяха внесени и жалби от името на РЗС и Национален фронт за спасението на България.
 

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 73

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 40

В ЕС се договориха за ваксинационни сертификати

автор:Дума

visibility 238

Евролидерите разделени за ваксинационните паспорти

автор:Дума

visibility 252

Генералитетът на Армения поиска оставката на премиера

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 40

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 264

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 243

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 315

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 267

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ