31 Май 2020неделя17:14 ч.

Трикове

Как да изберем и съхраним риболовния прът?

/ брой: 136

автор:Любо Николов

visibility 1690

Риболовният прът се чупи рядко по време на излети (освен в анимационните филми). Това обаче се случва често, докато го сглобявате и разглобявате. И още по-често, ако го настъпите или транспортирате неправилно в колата.
Никога не оставяйте сглобения прът в тревата, където не се вижда.
За да сглобите пръта, започнете от върха, като изваждате колената едно след друго до най-широкото. При разглобяването се върви по обратния ред - започвате с по-широките колена, които разхлабвате едно по едно чрез леко завъртане (с четвърт оборот) и накрая ги пускате да се подредят сами в най-широкото, служещо за калъф. Междувременно дръжте горната тапа в един и същи джоб, по възможност с цип. Тревата често играе мръсни номера на рибарите.
Когато ловите риба от брега, прътът трябва да бъде достатъчно дълъг, за да може да достигнете основното течение, както и по-голяма дълбочина - обиталището на повечето риби. От друга страна, колкото по-дълъг е прътът, толкова по-трудно се борави с него. Препоръчваме ви да започнете с дължина пет метра и ако всичко върви нормално, може да преминете на шест-седем метра. Ако прътът е по-дълъг от седем метра, без да говорим за трудното манипулиране, дори със свръхлеките съвременни материали (въглеродни влакна или със силикатно-карбонов състав) рамото на лоста нараства значително, а това изисква голямо физическо усилие и ограничава времетраенето на риболрова до час и половина- два часа. В този случай се използват оловни противотежести, които увеличават теглото на ръкохватката и придават устойчивост на пръта в ръката. Това недооценено помощно средство е много полезно, дори при относително къси прътове.
Ако използвате прътове от въглеродни влакна или от композити, внимавайте с електропроводите за високо и средно напрежение, защото тези материали са проводници. При влажно време те могат да провеждат индуциран ток без пряк контакт, понякога на метри разстояние. По време на гръмотевици могат да привлекат мълнията върху вас. Обмислете добре избора на вашия прът за всеки конкретен излет.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1305

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 100

Буря повреди Тадж Махал

автор:Дума

visibility 1

Гърция ще допуска чужденци от всички страни

автор:Дума

visibility 87

Принц Йоаким е заразен с коронавирус

автор:Дума

visibility 104

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 691

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1857

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ