08 Юли 2020сряда14:54 ч.

Сцена

Как да преживеем наследство от милиарди

Франсис Вебер дава очарователно-ироничен отговор в пиесата си "Скъпо съкровище"

/ брой: 77

автор:Светлана Панчева

visibility 1246

В хола на отрупания с произведения на съвременното изобразително изкуство луксозен апартамент на г-н Жонвил в Париж, като пазач преживява поредната си криза Франсоа Пиньон - постоянният герой в пиесите на известния френски драматург Франсис Вебер. И ако във "Вечеря за глупаци" Франсоа е глупакът, а в "Досадникът" е човек, който няма достатъчно здрав разум и е готов да се самоубие, заради това, че голямата му любов го е напуснала, то в "Скъпо съкровище" той е безработен, който в пристъп на отчаяние, че поради бедността си е станал невидим за околните, решава да предизвика данъчния инспектор да му направи проверка.
Какво по-безумно и безсмислено нещо - да се прави данъчна проверка на човек без пари? Но абсурдният трик сработва и изведнъж бедният Франсоа става "видим" - забелязва го както красивата дизайнерка Кристин, така и бившата му жена Мари, а също и някои отдавна забравили го познати и приятели. Оттук насетне се завихрят поредица от комични ситуации, които доказват убеждението на главния герой, че не е толкова важно да си богат, колкото да те смятат за богат. Главната роля в тази елегантна и умна комедия, разбира се, принадлежи на парите, които въртят света, променят човека, загробват приятелството, но и... откриват любовта, намират нови светове.
В спектакъла на режисьора Михаил Петров, осъществен на сцената на Драматичния театър в Пазарджик, "Скъпо съкровище" е комедия за промените в човешките взаимоотношения, за неочакваните обрати на съдбата, които превръщат бедняка в милиардер, а една "неосъществена курва", едва преживяла връзката си със свърхбогат олигарх - в очарователно-симпатична млада жена, която приготвя кекс с ябълки.
В това динамично и наистина интелигентно смешно представление ролята на Франсоа Пиньон е поверена на Владислав Карамфилов-Въргала, който пресъздава своя Франсоа с усет към нюансите на комичното, а Елен Колева изиграва своята Олга с интелигентно дозиран комизъм на приспособленията. Йоанна Микова влиза в образа на бившата съпруга Мари с точно намерени акценти в поведението и партньорството, Георги Керменски създава наистина гротесков образ на мухльото Морен, Тодор Кайков е ярък и неочакван в контрастния образ на данъчния инспектор Тулуз, а Надежда Иванова е красивата драматично-комична дизайнерка Кристин, която бързо се ориентира към цинично богатият г-н Жонвил, изигран елегантно от Петър Райжеков. Финалът на спектакъла е романтично-комичен - Франсоа и Олга са съкрушени от новините, че са станали милиардери, но и намират сили все някак да преживеят това предизвикателство на съдбата.


Елен Колева (Олга) и Владислав Карамфилов (Франсоа) в сцена от спектакъла


Начало на данъчната проверка - Владислав Карамфилов и Тодор Кайков


Йоанна Микова, Владислав Карамфилов и Георги Керменски


Среща със съвременното изкуство - Надежда Иванова и Владислав Карамфилов


Петър Райжеков в ролята на г-н Жонвил

 

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 213

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 259

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 181

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ