02 Юни 2020вторник19:06 ч.

Как диабетът може да увеличи риска от рак

Добрият контрол на нивата на кръвната захар е най-лесният начин тези пациенти да избегнат онкозаболяванията, смятат учени

/ брой: 181

автор:Аида Паникян

visibility 654

Учени от години се опитват да разрешат медицинска мистерия: Защо хората с диабет тип 1 или тип 2 имат повишен риск от развитие на някои форми на рак? Тези дни изследователи съобщиха за възможно обяснение на тази връзка. Те откриха, че ДНК претърпява повече щети и се фиксира по-рядко, когато нивата на кръвната захар са високи, отколкото когато кръвната захар е на нормално, здравословно ниво, като по този начин увеличава риска от рак.
Отдавна е известно, че хората с диабет имат 2,5 пъти по-висок риск за някои видове рак, казва д-р Джон Термини от в City of Hope - изследователски и лечебен център за рак и диабет. Тези ракови заболявания включват яйчници, гърди, бъбреци и др. Тъй като заболеваемостта от диабет продължава да нараства, процентът на рака вероятно също ще се увеличи, прогнозират учените. Те предполагат, че повишеният риск от рак за диабетиците произтича от хормонална дисрегулация. "Инсулинът при хора с диабет тип 2 не пренася ефективно глюкозата в клетките. Така панкреасът произвежда все повече и повече инсулин и те получават така наречената хиперинсулинемия, обяснява Термини.
Освен това към контролирането на нивата на кръвната захар хормонът инсулин може да стимулира растежа на клетките, което може да доведе до рак.
Повечето хора с диабет тип 2 са с наднормено тегло, а излишната им мастна тъкан произвежда по-високи нива на адипокини от тези със здравословно тегло. Тези хормони насърчават хроничното възпаление, което е свързано с рак. Най-често срещаната идея е, че повишеният риск от рак е свързан с хормоните, казва Термини.
Термини има и друга идея, като се пита дали повишените нива на кръвна захар, наблюдавани при диабет, могат да навредят на ДНК, което прави генома нестабилен и може да доведе до рак.
Според Термини вече съществуват няколко лекарства, които стимулират протеините HIF1а или mTORC1. Изследователите планират да проверят дали тези въпросните лекарства намаляват риска от рак при модели на животни с диабет. Ако е така, те ще ги тестват и при хора. Термини отбелязва, че метформинът, често срещано лекарство за диабет, което помага за понижаване на нивата на кръвната захар, също стимулира възстановяването на ДНК. Изследователят заяви, че екипът му ще тества метформин в комбинация с лекарства, които конкретно стабилизират HIF1а или подобряват сигнала на mTORC1 при модели с диабетни животни.
Все пак, според учените, по-лесният начин за хората с диабет да намалят риска от рак може да бъде по-добрият контрол на кръвната захар. "Това звучи като толкова лесно решение, но за повечето хора е изключително трудно да поддържат гликемичен контрол", казва Термини.

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 775

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 374

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ