04 Октомври 2022вторник12:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°. Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°.

Как младите възприемат Никола Вапцаров?

/ брой: 141

автор:Дума

visibility 327

Отговор на този въпрос потърсихме сред млади учители по български език и литература и сред ученици, на които им предстои да държат матура. 


"Никола Вапцаров - отричан и обичан! Днес младите хора го възприемат като един от задължителните автори за изучаване по литература. Не всеки може да го разбере и да обикне творчеството му, но да не забравяме, че изкуството, в частност поезията, не е лъжица за всяка уста. Факт е, че на пръв прочит Вапцаровото творчество предизвиква противоречие и учениците не могат да кажат дали го разбират и харесват. Когато се запознаят с биографията и цялостното му творчество, сякаш все повече млади хора преоткриват този неподражаем поет от пантеона на великите български автори. Осъзнавайки каква загуба за българската литература е смъртта на Вапцаров, младото поколение се отнася с уважение и възхищение към наследството, което ни е оставил."

Моника Вълчева, учител по БЕЛ

"Понякога ще идвам във съня ти..." е цитат от произведението, с което Вапцаров е най-често познат на младото поколение. Поетът привлича тийнейджърите по-скоро с хуманната тематика в творчеството си, отколкото със социалната.  "Песен за човека" и "Кино" също са едни от най-предпочитаните му стихотворения, които докосват младите и ги карат да разсъждават върху проблемите от съвремието на Вапцаров, които разбираме, че са актуални и днес. Това, което аз си взех от творчеството на поета, е вярата, с която е пропита почти всяка негова творба, а според мен, и самата му личност."

Маргарита Борисова, учител по БЕЛ

"За мен лично Вапцаров не е терорист, а човек, който обича живота и се бори за по-справедлив свят, защото всичките му стихотворения са пропити от жажда за живот и устрем към по-добро бъдеще."

Теодора Арсова, учител по БЕЛ

"Учениците четат с голям интерес стихотворенията на Вапцаров. Привлича ги чистата и неподправена поезия. Когато четат, усещат силното му желание за живот. Според мен лириката на Никола Вапцаров е своеобразен връх в българската литература."

Димитър Кацаров, учител по БЕЛ

"Никола Вапцаров оставя следа в живота на тези, които не спират да се борят. Неговият път сякаш е предначертан и немислим без творчеството му. Усещам го като човек, който ме подтиква да се боря за себе си, за любовта, за обществото... Вярата в живота е нещо, което крепи Никола Вапцаров. Той не спира да търси себе си, което за младите хора трябва да бъде модел за подражание. Макар и написал само една стихосбирка "Моторни песни", той е оставил духа и най-съкровените си ценности в своите произведения. Неговата целеустременост и жажда за живот, въпреки времената, в които е живял, показват колко уникален и неповторим е той. За мен Никола Вапцаров остава един съвременен будител, за когото трябва да си спомняме и от когото да се учим да бъдем състрадателни, борбени и вярващи, че светът може да бъде едно красиво място, изпълнено с доброта." 

Зорница Каменова, ученичка 11 клас

"Никола Вапцаров е автор, който е способен да накара читателите да погледнат живота от различни аспекти. Всеотдаен и смел човек като него не би могъл да бъде забравен. Едно от стихотворенията, които ме карат да потъна в мъка, е "Прощално". Силно и завладяващо произведение, написано под влияние на искрените му чувства към неговата любима. Четейки Вапцаровите творби, младите могат да открият нова капка вяра и надежда за предстоящия си живот." 

Гергана Спасова, ученичка 11 клас

.


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Промишленото производство в Русия се ускорява

автор:Дума

visibility 593

БНБ вдигна основния лихвен процент за пръв път от 2016 г.

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 191

1,4 млрд. лв. печалба на банките за първите осем месеца

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 191

Бюджетният излишък се сви с над 600 млн. лв.

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 191

За зимата - в Африка

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 191

Иван Цанков: Нужно е стабилно и работещо правителство

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 191

Двойни стандарти и цинизъм

автор:Велизар Енчев

visibility 158

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ