20 Септември 2019петък09:30 ч.

Какво искат проевропейските гърци

/ брой: 35

автор:Юрий Борисов

visibility 1427

"Рискованите действия на кабинета, които създават обективна опасност страната да се озове извън еврозоната, забиха камбанката на проевропейски настроените гърци", така пише сайтът GR Reporter, специализиран за гръцки новини. И тези проевропейски гърци ще протестират срещу правителството си тази неделя на площад Синтагма от 17 часа. Искат си Европа. Не искат гръцките власти да се репчат на европейските власти по въпроса за дълга и реформите.
Какво всъщност искат проевропейските гърци?
На тях много им се иска Гърция да плаща за своите дългове 10% лихва, докато Германия плаща 0,3%, Франция - 0,6%, Италия - 1,5% и т.н. Искат, разбира се, и лихвите по 3-годишните ценни книжа да си останат 19%, на колкото скочиха преди дни.
Проевропейските гърци искат да имат първичен бюджетен излишък - поне 3 или 4%, колкото беше решил Самарас, ако останеше на власт. Нищо, че в ЕС се смята за нормално да имаш дефицит до 3%. Когато си затънал до гуша в дългове и нямаш растеж на икономиката, бюджетният излишък означава само едно - лудо спестяване, за да се връщат дългове на споменатите лихви. Тези гърци по тази тема не искат да им се задават тъпи въпроси. Например защо дългът на Белгия също е изключително висок, над 100%, но изобщо не мислят да имат излишък. Белгийският дефицит е над 3%. Ципрас предлага пак да има излишък, но той да бъде по-малък - 1,5%. Проевропейските гърци обаче са възмутени - щом Европа е казала 3-4%, значи няма какво да се разсъждава. Да се разсъждава означава да се конфронтираш с европейските ценности.
Проевропейските гърци искат Гърция да бъде изключена от програмата за евтини кредити (да не кажа без пари - лихва 0,05%) на Европейската централна банка. Те искат също в никакъв случай гръцките облигации да не се признават за гаранция при взимане на заем от ЕЦБ. Нищо, че се обслужват. И в никакъв случай да не се повдига въпросът, че ЕЦБ в момента е на печалба от 1,9 млрд. евро именно от гръцките ДЦК.
Проевропейските гърци искат да се разпродава всичко гръцко, защото Европа така иска. И не могат да разберат ината на гръцкото правителство да спре приватизацията, например на пристанището в Пирея.
Ако трябва да обобщим какво най-много се харесва на проевропейските гърци, то то е следното. Да вземеш преди пет години 240 млрд. евро дълг, да връщаш постоянно, да ти бъде опростена значима част от него и сега да са ти останали да връщаш само 320 млрд. Тази математика говори за прогрес, европейски ценности, коректност и силна привързаност към европейската общност. Именно в името на тази привързаност проевропейските гърци бият камбанката на тревога и ще протестират тази неделя на площад Синтагма. В 17 часа.

Хаос и искания за оставки в БНР

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 181

Четирима се обадили "отгоре" за сваляне на Великова от ефир

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 181

Пуснаха Джок Полфрийман предсрочно от затвора

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 181

Системите на НАП били надграждани зле

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 181

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 147

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 134

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 111

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 62

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ