18 Февруари 2020вторник09:00 ч.

Какво искат проевропейските гърци

/ брой: 35

автор:Юрий Борисов

visibility 1631

"Рискованите действия на кабинета, които създават обективна опасност страната да се озове извън еврозоната, забиха камбанката на проевропейски настроените гърци", така пише сайтът GR Reporter, специализиран за гръцки новини. И тези проевропейски гърци ще протестират срещу правителството си тази неделя на площад Синтагма от 17 часа. Искат си Европа. Не искат гръцките власти да се репчат на европейските власти по въпроса за дълга и реформите.
Какво всъщност искат проевропейските гърци?
На тях много им се иска Гърция да плаща за своите дългове 10% лихва, докато Германия плаща 0,3%, Франция - 0,6%, Италия - 1,5% и т.н. Искат, разбира се, и лихвите по 3-годишните ценни книжа да си останат 19%, на колкото скочиха преди дни.
Проевропейските гърци искат да имат първичен бюджетен излишък - поне 3 или 4%, колкото беше решил Самарас, ако останеше на власт. Нищо, че в ЕС се смята за нормално да имаш дефицит до 3%. Когато си затънал до гуша в дългове и нямаш растеж на икономиката, бюджетният излишък означава само едно - лудо спестяване, за да се връщат дългове на споменатите лихви. Тези гърци по тази тема не искат да им се задават тъпи въпроси. Например защо дългът на Белгия също е изключително висок, над 100%, но изобщо не мислят да имат излишък. Белгийският дефицит е над 3%. Ципрас предлага пак да има излишък, но той да бъде по-малък - 1,5%. Проевропейските гърци обаче са възмутени - щом Европа е казала 3-4%, значи няма какво да се разсъждава. Да се разсъждава означава да се конфронтираш с европейските ценности.
Проевропейските гърци искат Гърция да бъде изключена от програмата за евтини кредити (да не кажа без пари - лихва 0,05%) на Европейската централна банка. Те искат също в никакъв случай гръцките облигации да не се признават за гаранция при взимане на заем от ЕЦБ. Нищо, че се обслужват. И в никакъв случай да не се повдига въпросът, че ЕЦБ в момента е на печалба от 1,9 млрд. евро именно от гръцките ДЦК.
Проевропейските гърци искат да се разпродава всичко гръцко, защото Европа така иска. И не могат да разберат ината на гръцкото правителство да спре приватизацията, например на пристанището в Пирея.
Ако трябва да обобщим какво най-много се харесва на проевропейските гърци, то то е следното. Да вземеш преди пет години 240 млрд. евро дълг, да връщаш постоянно, да ти бъде опростена значима част от него и сега да са ти останали да връщаш само 320 млрд. Тази математика говори за прогрес, европейски ценности, коректност и силна привързаност към европейската общност. Именно в името на тази привързаност проевропейските гърци бият камбанката на тревога и ще протестират тази неделя на площад Синтагма. В 17 часа.

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 113

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 283

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 248

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 447

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ