25 Октомври 2020неделя12:43 ч.

Калини и крепачки

/ брой: 214

автор:Веселин Стоянов

visibility 2970

Холивудската актриса Деми Мур вече не изпитвала интерес към по-младите мъже, а се обръщала към по-зрелите, които са по-подходящи за нея, съобщава информационна агенция. След като в течение на половин година тя се срещала с 32-годишния плейбой Хари Мортън, звездата, моля ви се, започнала връзка с неговия 66-годишен баща. Той пък бил милиардер, казвал се Питър Мортън и бил собственик на веригата Hard Rock Cafe. Ако някога Деми реши да се омъжи за него, ще стане мащеха на бившия си любовник. Пикантна ситуация, коментирали светските хроникьори. Изданието нямало предвид Евгени Минчев.
Ето автентичния разказ на един свещеник от едно подбалканско село, погребал някога самия Хаджи Димитър и неговите четници:
"Ех, коя есен беше, ама знам, беше преди Хаджи Димитрово време. Сам свещеник бях тогава на цялото село. Та ти казвам, случи ми се да венчавам една неделя повече от десетина сватби. Изсипали се бяха на един ден. Към Никулден беше. Ама една студ имаше, та смрази всичко. Та да видиш какво се случи, какво си патих. Обед прелапах, надве-натри, и право на черква. Заварих дошла една сватба. Започнах да венчавам. Слушам, нови сватби прииждат. Аз венчавам и изпращам, а нови и нови прииждат. Трупат се в артиката, греят се на мангала и чакат реда си. Пък малък ден. Скоро ще се стъмни, а аз имам още да венчавам, та бързам, бързам. Късно става. Хеле, даде Господ, извенчаха се всички. Изморен много се прибрах в къщи на почивка, ама каква ти почивка имах! Седнахме с попадията да вечеряме. Тъкмо заядохме и ненадейно на портата ни "Дан-дан-дан!" Стреснах се - лопат силно. Брей, бузгунлук ли е това? Чудя се аз. И чувам глас: "Дядо попе, тази булка не е нашата, бя!" Излизам и отварям. Разбрах, че тази булка попаднала погрешно, а тяхната е другаде и къде ли? Че тръгвам с тях, та чак в "Барто", оставяме булката там, а забравената, която си е тъжна, вземаме и я водим чак в "Ръчица".
Връщаме се и сядам на софрата, но хайде пак: "Дан-дан-дан!" на портата и викат: "Дядо попе, ела да намерим нашата булка, че тази не е нашата!" Отивам и ги повеждам към "Табака", дето оставяме водената булка, а заварената излезе, че не е тяхната, я вземаме и я завеждаме, дето й е мястото, и тръгнахме да търсим ненамерената. Та кажи, цяла нощ скитахме из цялото село да разменяме обръкни и разменени булки.
Разбрах, че объркването станало още в артиката, дето спират булките. Насъбраните там булки са еднакво облечени, с дебели горни дрехи, с качул и забрадка, с червени островърхи катърки; еднакво са забулени с тъкано вълнено жълто було, през което мъчно се вижда и чува, та не можеш да ги отлечиш една от друга. В това време булката говее, значи не говори никуму и нищо, а ако проговори, върши голям грях и срам. Затова други я водят и разправят. Всяка булка си има "крепачка" и "калина", за да я водят. Измръзналите крепачки и калини отишли да се погреят на мангала, а в това време прииждали нови и нови булки. Тъй в мрачавината крепачки и калини объркали булките си."
То, като погледнеш, и днешният ни политически ден заприлича на онази злополучна нощ в подбалканското селце. Крепачки и калини (калинки) се греят на държавния мангал и обсъждат международното положение с многоучени фрази. В същото време дълбоко забулените булки, тоест народът, говеят и не продумват никому, обременени от мисълта, че ще сторят голям грях. Тая мисъл им е вменена от разни калини и крепачки, и всякакви други сватове, а те слушат, защото си мислят, че старите хора знаят по-добре.
Вънка сватбарите обикалят вече за стотен ден и думкат с тъпана и се дерат по микрофоните. Ама на тях какво им е? Те са дошли на сватба - да попеят, да поиграят, да лапнат някоя мръвка, да гръмнат с пищовите... Всички сте ходили на сватба - знаете какво е! Сред тях скачат и пеят, пият и псуват калините и крепачките, щото знаят каква са я забъркали и какво им се пише.
Ей го, век и половина след тази трагикомична история в България винаги заедно с протестиращите са и онези, които са виновни. Даже викат най-силно! Щото калинка и крепачка си е важно място в сватбения ритуал. Най-малкото всички ще те видят, а непременно някой ще те забележи. И после: "Ех, живот, здравей, здравей!!!"
Иначе за Деми Мур какво да ви кажа? Да си гледа милиардера там, да си го чува, че калинки и крепачки навсякъде.
Такива работи...

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 913

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 530

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 201

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 31

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 79

Бунтове и грабежи в Нигерия

автор:Дума

visibility 133

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 37

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 852

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1338

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 555

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ