25 Септември 2023понеделник00:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Калоян Методиев: Обществото е разцепено от горе до долу

Радев вкара в парламента нова своя партия и сега казва: "Правете правителство!", твърди политологът пред Радио "Фокус"

/ брой: 193

автор:Дума

visibility 123

- Г-н Методиев, какъв е Вашият прочит на политическата ситуация днес? Какво показа предсрочният парламентарен вот, който се осъществи на база на изключително ниска избирателна активност?

- Ще го карам по ключови думи: ескалираща политическа криза, обществена апатия, завръщането на купения вот и неизвестна зима. Това са нещата, които обрисуват моментната ситуация.

- Какво помогна на Борисов да бъде на първо място, на Кирил Петков да заеме второто, ДПС да покаже какво е мобилизация на избори, "Възраждане" да се нареди четвърта, а БСП да отиде чак на пето място?

- На Борисов му помогна това, че има местна власт и тая местна власт очевидно е била мобилизирана до краен предел, за да може той да се върне на челна позиция. На Петков му помогна да заеме второто място, или не му помогна, кампанията, ударите, които се сипеха върху него персонално, върху партията по отношение на изборите, същевременно запазване на някакво прилично място. ДПС очевидно се радва на любовта на избирателите. Гледам, че правят мандати в Монтана, във Враца, във Видин - сериозни резултати, т.е. те стигат до сърцата на избирателите с политически послания.

"Възраждане" - разрушителната сила на българите, на част от българите, си търси изразител. Там трябва да плюем, да се правим, че сме срещу ваксините, а да се ваксинираме, да сме срещу еврозоната и срещу Европа, а същевременно да си държим сметките там. Помага им едно лицемерие и някакъв психологически феномен. Не може в Европейския съюз, в Япония, в Австралия, в САЩ хора, които живеят там и се ползват от системата, да наказват българите с подобно явление.

БСП направи изцяло рационална кампания, с послания за социална политика, за младите, пенсии, доходи, с конкретни програми. Очевидно на политическата нива тия семена не поникват в момента. Не знам какво искат българските избиратели - казвам ви го като политолог, от 20 години и повече се занимавам с това, не ги знам какво искат.

- Как Ви се струва самото поведение на политиците след изборите? 

- Модерно е да се плюят политиците от избирателите, а в последните две години това стана вече масово. Трябва да обърнем малко оптиката и да се концентрираме и върху народа, защото политиците са излъчени, те са представителна извадка от същия тоя народ. На повечето от политиците в момента ми се струва принципно поведението - обещали сме нещо преди изборите и го спазваме. Единствените, които казаха, че нямат червени линии и които са готови на всяка цена да участват в някакво управление, са ДПС и "Български възход" на Стефан Янев, който успя да прескочи бариерата. Т.е. ситуацията, в която се намираме, отговорността е колкото на политиците, толкова и на народа, така че ако може да не хвърляме само от болната на здравата глава обвиненията.

Зад всяка от тези партии стоят хора, които са на непримирими позиции. Ние живеем в общество, което е разцепено от горе до долу. Т.е., ако трябва да го обясним по-просто, всеки политик, който тръгне в момента да прави компромис и да предаде своите избиратели, го прави с ясната идея, че е политически самоубиец. И не в името на нещо, а в името на това да бъде оплют, обруган и да бъде унищожен. Така че, виждате каква е ситуацията, която забъркаха. Не казвам, че само едните са виновни или другите, но това е народът и политическата класа съвкупно.

- Ще си позволя да Ви цитирам: "Шампион по политическо управление е президентът с еднолично назначените от самия него служебни кабинети, без контрол от парламент. Това е евтина политическа техника. Тя е символ на бягане от отговорност, най-просто казано е правене на българите на балами". Ще продължи ли тази практика и колко полезна е тя за държавата?

- Ами ще продължи. Тя не е спирала. Аз предупредих, че той е човекът, който вкара държавата в криза. Това е единственият президент в Европа, който разби собствената си партийна система и който тръгна срещу народа в името на хаоса и на едноличната власт. Така че за държавата не е полезно, но за президентския кръг очевидно кризата е търсена, клатенето на държавата е цел. Те свалиха, той като централен нападател в тоя мач свали и това правителство, което беше създадено толкова трудно лятото. Сега да говори отново: "Те, партиите, да поемат отговорност", сякаш той е на някаква друга планета, и те, партиите, народът, политиката са отдалечени от него. Размаза тия партии от критики, от политическо инженерство. В тоя парламент си вкара нова патеричка. А сега - "Правете правителство". Ако това не е правене на един цял народ на балами, няма какво друго да е.

- Поискаха оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова, но тя категорично заяви, че няма намерение да подава такава оставка. Всичко това е резултат от представянето на социалистите на изборите. Правилно ли постъпи г-жа Нинова?

- Това са вътрешни неща, партийни. Но като гледам групичката, която й иска оставката, си мисля, че е правилно. Това е еничарският корпус на същия този Радев, който разби държавата, който е обхванат единствено от някаква злоба срещу нея и срещу ръководството на собствената си партия, с идеята да я сваля. Не виждам никаква друга мисъл в главите на тия пишман професори, кметове, юристи видях, че има някои по медиите, освен това сваляне. Така че въобще не трябва да му се отдава сериозно внимание.

- А можем ли да кажем какви бележки трябва да си вземе БСП от цялата тази ситуация?

- Като страничен наблюдател бих направил следното - радикално бих се отървал от тая вътрешна опозиция, която обслужва чужди интереси, саботира собствената си партия на изборите, работи срещу нея, плюе по медиите от сутрин до вечер. И ако трябва да използвам една метафора: Е, как искаш да участваш в състезание по тичане, като имаш бетонни обувки? Е, няма как да имаш по-добър резултат. Тук въпросът е или-или.

- И сега да обърнем внимание и на Борисов, на ГЕРБ. Какво показва мълчанието от страна на Бойко Борисов? Ваши колеги го определиха като отговорно поведение на професионален политик.

- Ами, той е объркан според мен. Осъзна какво е направил вечерта след изборите, защото пак се върна в изходна позиция - не е желан от никого, освен от ДПС и от Стефан Янев. Избърза със свалянето на кабинета, а няма план какво да прави с държавата оттук насетне. Един отговорен политик трябва да знае какво ще прави с държавата, с изборите в следващите месеци, в следващата година, най-малкото да дава хоризонт и стабилност. Според мен - и това е хубаво да стигне и до неговите уши - използваха го, подведоха го и го вкараха в още по-тежка ситуация. Стана част от чужда схема за контролиран хаос.

- Чужда схема - чия схема?

- Ами, може би, спекулирам в момента, на някои посолства. Може би на президентството. Може би на определени кръгове вътре в партията му, които му казваха "Давай", нетърпеливи за избори, "Давай, давай, сега трябва да ги бутнем, трябва да се върнем във властта".

- Смятате ли, че ГЕРБ може да съществуват без Борисов?

- Не, не смятам.

- И, все пак, ако допуснем, че ГЕРБ поемат политическата отговорност и съставят правителство, виждате ли "Продължаваме промяната" като опозиция - това, което те категорично заявиха, че ще бъдат?

- Първо, за да си опозиция, трябва да имаш нещо съставено, на нещо трябва да си опозиция. Не виждам точно ГЕРБ как ще съставят правителство при тая конфигурация, с кого, при положение, че всички им отказват, един след друг. Възможната коалиция за тях остава ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и Стефан Янев. Както и да го погледнете, от който и ъгъл на партийната координата да го видите, това е благодатно време за която и да е опозиция и може да увлича общественото мнение зад себе си. Така че ако, хипотетично, успее да се състави някакво правителство около ГЕРБ и "Франкенщайн", мисля си, че няма да е трудно да си категорична опозиция, ярка, и да има за какво да си срещу него. А ПП вече се определи като такава. Плюс ДБ и плюс БСП. Т.е. трите партии от предишното правителство, нека го наречем на "демократичния консенсус", вече са на ясна позиция, че няма да правят коалиция с ГЕРБ.

Със съкращения

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Ваучерите за храна стават електронни

автор:Дума

visibility 635

/ брой: 184

НАП сменя сметките за плащане на данъци и осигуровки

автор:Дума

visibility 766

/ брой: 184

България и Румъния представят Дунав мост 3 в Брюксел

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 184

Няма да проверяват фондациите за пране на пари

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 184

Стрелба в Косово, има убит полицай

автор:Дума

visibility 268

Близо 2000 заразени с COVID-19 в Румъния

автор:Дума

visibility 462

Полша спира доставките на оръжие за Украйна

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 184

От нас зависи

автор:Ина Михайлова

visibility 593

/ брой: 184

Кухи обещания

автор:Евгени Гаврилов

visibility 603

/ брой: 184

Футболът копае дъното

автор:Марин Милашки

visibility 517

/ брой: 184

Липсва стратегия за българската ядрената енергетика

visibility 474

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ