05 Декември 2023вторник17:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На снимката: Емил Караниколов

Сметната палата:

Караниколов управлявал държавната собственост неефективно

Министерството на икономиката контролирало "Плод-Зеленчук" в Габрово, но не и "Кинтекс" и ВМЗ

/ брой: 167

автор:Дума

visibility 266

Търговските дружества с държавно участие не са контролирани ефективно от министъра на икономиката като техен принципал. Това е основният извод на Сметната палата от одит на дейността на министъра на икономиката как е упражнявал правата на държавата в търговските дружества с държавно участие за периода 2018-2019 г. Тогава министър на икономиката беше Емил Караниколов от "Обединени патриоти". 

Одитът показва, че министърът на практика не контролира 56% от стойността на дълготрайните материални активи на търговските дружества, на които е принципал, защото те са собственост на холдингово дружество. Причината - липсата на правила. Такъв е случаят с ДКК, която има над десетина дъщерни дружества, някои със значителни обороти, активи и собствен капитал. Те обаче не са под прекия контрол на министъра на икономиката. Сред тях са ВМЗ, "Кинтекс", "Нити" и "Авионамс", "Еко Антрацит" и "Монтажи" ЕАД.

Сметната палата посочва и друг аспект, който директно ощетява хазната - дъщерните дружества не правят отчисления от печалбата и не разпределят дивидент в полза на държавата, а отчисленията от тяхната печалба се правят в полза на съответното холдингово дружество, чиято собственост са те. Съвсем доскоро ДКК бе извадена от задължението да отчислява всяка година 50% от печалбата си като дивидент на държавата.

Министърът контролира пряко дружества като "Плод-Зеленчук" в Габрово, с капитал 272 хил. лв., активи за 285 хил. лв. и приходи от оперативна дейност от 146 хил. лв., но не и публични дружества като "Кинтекс" и ВМЗ, посочва Сметната палата. Одитът обаче не включва ДКК и дъщерните ѝ дружества - те били обект на самостоятелен одит в програмата на палатата за 2021 г.

Според Сметната палата няма и държавна стратегия как тези дружества да повишат растежа на икономиката и конкурентоспособността ѝ.

Одитът е обърнал специално внимание на Българската банка за развитие. ББР кредитира големи предприятия с половината от кредитния си портфейл в разрез със своята мисия, посочва палатата. Големите предприятия са обект на съществено кредитиране, като финансови ресурси за тях представляват близо половината от кредитния портфейл на банката. При тези кредити водещ подотрасъл е производството на тютюневи изделия, с близо 50% дял от предоставените кредити за 2018 и 2019 г. Сред другите дружества с кредитна експозиция, надхвърляща 10% от общата стойност на отпуснатите кредити, са: предприятие за производство на кокс и рафинирани нефтопродукти; търговска верига за техника; дружество, работещо в сферата на телекомуникациите и далекосъобщенията, и др. От кредитите на големи предприятия малко над една трета са кредитите, предоставени на едно предприятие, работещо в сектора на тютюневата промишленост. Кредитите, предоставени на малки и средни предприятия, предобладаващо са насочени към предприятия, занимаващи се с производство и разпределение на енергия.

Възнагражденията на членовете на УС на ББР пък са около 2 пъти по-високи от тези на УС на БНБ. Допълнително членовете на УС на ББР участвали и в ръководните органи на дъщерните на банката дружества, като за заеманите позиции в някои от тях са получавали възнаграждение около 30 на сто от възнагражденията им като членове на УС на банката. Така едно лице може да участва както при вземането на решение за собственото си назначаване в ръководството на дъщерното дружество, така и при определяне на възнаграждението, което да получава на съответния ръководен пост.

Одитният доклад е изпратен в Министерството на икономиката, а в него Сметната палата е дала 10 препоръки на министъра. Те трябва да бъдат изпълнени до 10 месеца.

94 % от жилищата в София са надценени

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 235

Правят електронни досиета на автомобилите

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 235

Започват проверки за опасна коледна украса

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 235

Финансовите престъпления с троен ръст у нас

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 235

Нидерландия недоволна от Северна Македония

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 235

Израел откри ракети сред помощи за Газа

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 235

Крайнодесни се зарекоха да реформират ЕС

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 235

Венецуела иска богата територия от Гвиана

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 235

На гребена на вълната

автор:Таня Глухчева

visibility 266

/ брой: 235

С изпити срещу незнанието

автор:Деси Велева

visibility 278

/ брой: 235

Ефективност нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 266

/ брой: 235

Истинското е неоценимо с пари

visibility 306

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ