11 Август 2020вторник21:35 ч.

КАТ проверява за "Гражданска отговорност"

Задължителната застраховка вече е електронна, полицаите ще могат да правят справка валидна ли е полицата с есемес

/ брой: 170

автор:Мая Йовановска

visibility 179

От вчера задължителната застраховка "Гражданска отговорност" се сключва само и единствено по електронен път чрез Единната информационна система за оценка управление и контрол на риска (ЕИСОУКР). Това важи и за задължителните застраховки "Злополука на пътниците в средствата за обществен превоз", "Гражданска отговорност" на автомобилистите, както и сертификатите "Зелена карта". Продължават специализираните полицейски проверки, част от които са и проверките за задължителната застраховка "Гражданска отговорност", научи ДУМА от МВР. От вътрешното ведомство съобщиха още, че интензивността на проверките за застраховката не са намалявали и начинът за нейното сключване няма да рефлектира върху самите проверки. Както вече стана известно, предстои през есента пътните полицаи да могат да проверяват шофьорите за сключена застраховка "Гражданска отговорност" като изпращат есемес към новата информационна система. Есемесът ще е безплатен за служителите на МВР и на цена на обикновено съобщение за всички граждани.
Всяка написана на бланка полица на "Гражданска отговорност" след 25 юли ще бъде невалидна. Електронните полици се генерират в системата на гаранционния фонд ЕИСОУКР, разпечатват се на хартия и се подписват от двете страни по договора. Хартиената полица задължително трябва да се носи от водача при шофиране. Изброените застраховки може да се сключват само от офиси на застрахователи, брокери и агенти, които разполагат с компютър, онлайн връзка с информационната система на застрахователя и принтер. На този етап само системите на застрахователите са директно свързани с ЕИСОУКР. Очаква се да отпадне проблемът със забавеното отчитане на полиците и да се покачи обхватът на "Гражданската отговорност", най-малкото с процента на забавящите се за отчитане полици.
 

 

170 учени поискаха оставка на кабинета

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 153

Парламентът се събира извънредно утре

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 153

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 153

Кабинетът в Ливан подаде оставка заради корупция

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 153

Кратки новини

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Наесен иде нов пик на безработни

автор:Ева Костова

visibility 23

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ