25 Октомври 2020неделя11:10 ч.

Кенеди, Кирил и... Борджиите

/ брой: 274

автор:Веселин Стоянов

visibility 1678

Покойният митрополит на Варна Кирил, който бе намерен удавен в местността Траката на девети юли, всъщност е бил убит. Това каза пред bTV единият от двамата претенденти за наследник на поста Варненски и Великопреславски митрополит - епископ Игнатий от Сливенската епархия. Според него, ако Кирил се е удавил, трупът му трябвало да потъне до дъното и чак след време да изплува, но такова нещо нямало, тялото на покойника около 40 минути било на повърхността, което показвало, че дробовете му били пълни с въздух, а не с вода.
Думите на епископа звучат съвсем правдоподобно, както правдоподобно звучат и неговите обяснения за причината за тази насилствена смърт. А поясненията са вечните за тези географски ширини имоти и пари, на които Църквата е богата.
Всъщност защо да се ограничаваме само до тези географски дължини и ширини?
Навсякъде по света имотите, парите и властта са добра причина да затриеш ближния. Е, понякога стават и грешки, както се опитват да ни уверят петдесет години след смъртта на Кенеди. В един документален филм сега твърдят, че смъртоносният куршум, който отнесе част от черепа на президента на САЩ, всъщност бил изпратен от един човек от охраната, който се возел в задната кола и скочил с пушка в ръка, след като прозвучал първият изстрел, даден от Осуалд от онзи прозорец на склада за учебници в Далас. Та скочил същият агент, ама се подхлъзнал и без да иска прострелял президента. Само дето никой не обяснява очевидното, че главата на президента се люшна назад и част от черепа му се понесе по задния капак на колата, а бедната му съпруга скочи да събира остатъците. Това поне го гледах десетки пъти тези дни, заради годишнината от печалното събитие. Пък и дори това да е нещастен инцидент, какво е правел все пак онзи там Осуалд и защо всъщност е стрелял по президента на САЩ? Защото неговата стрелба е доказана.
Няма дим без огън, както обича да казва нашият народ, и сигурно има нещо, след като петдесет години, след като Джаки Кенеди остана вдовица, продължават да излизат нови и нови версии за убийството на най-младия и обичан американски президент. Така че няма да се почудя, ако около смъртта на дядо Кирил също изникнат съмнения. Още повече, че те възникнаха в същия ден на неговата смърт - онзи девети юли.
Страшното е друго! Също както и при смъртта на Кенеди, става въпрос за заговор и убийство на човек, който по всички правила на обществената йерархия и морал не подлежи на убийство. Нито американският президент, нито нашият митрополит са хора, на чийто живот може да се посяга с лека ръка. Те не са гангстери или мафиоти, военнопрестъпници, палачи и убийци. Въобще хора, които често са обект на отмъщение. Защото зад единия стои моралът на държавата, а зад другия моралът на християнството. Тоест категории, чиято каноничност не се оспорва.
Самото посягане върху живота на такива личности означава, че общественият договор на обществото не струва и пет пари. Ако разгледаме историята на човечеството, с удивление ще разберем, че същото това човечество постоянно се мъчи да скърпи някакъв обществен договор, и пак то със завидно постоянство го разрушава. За САЩ не съм се притеснил кой знае колко - няма да минат още 30 години и истината за Далас ще излезе наяве, такива са правилата там. Ако още е останала някаква истина, разбира се!
Тъжно ми е за България. Ако в САЩ след 80 години всички секретни документи за всяко важно събитие се разсекретяват, то у нас все още не знаем кой все пак предаде Левски, уби Ботев, защо точно бяха съсечени Стамболов и Стамболийски, кои са чуждите сили, които през целия ХХ век си играха със съдбата на Отечеството, къде потънаха всички онези материални активи и в чии джобове отидоха народните парици, след като ни връхлетя демокрацията.
Защото ако има сили, които могат да си позволят убийството на български митрополити, то тогава жална й майка на Българската православна църква и на самия български народ. Помнете, че дори османлиите не си позволяваха да убиват висшите български духовници, а ги заточваха в пусти земи и манастири.
Иначе излиза, че по някакъв мерзък начин, дори в общуването ни с Бога, нас ни управляват тайнствени сили, далеч по-силни и кръвожадни от Борджиите...
Такива работи...

Нощните заведения в София затварят до 8 ноември

автор:Дума

visibility 355

Облаци и дъжд в неделя

автор:Дума

visibility 136

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 201

Бунтове и грабежи в Нигерия

автор:Дума

visibility 0

Избори и референдуми по света

автор:Дума

visibility 99

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 257

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 292

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 826

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1296

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 542

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ