28 Май 2022събота06:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Кирил Икономов продължава да търси нови художествени хоризонти

/ брой: 118

автор:Емил Янев

visibility 1529

Авторски симфоничен концерт на композитора Кирил Икономов се състоя в рамките на 16-ия Салон на изкуствата в НДК. За някого този анонс може да се стори изненадващ, понеже Икономов е известен на широката аудитория като "естрадник" - автор на множество песенни хитове. Както често се случва в живота, това е половината истина, понеже напоследък неговите композиционни интереси са насочени към създаването на популярна музика за изпълнение от симфоничен оркестър, отново насочена към широката слушателска аудитория. Прави го под напора на вътрешното си убеждение, че това е добър начин за приобщаването й към голямото изкуство - начинание, което заслужава адмирации!
"Публична тайна" е, че благодарение на невероятната агресия от страна на комерсиализираните звукови изяви емоционално-естетическите критерии на масовата аудитория са сериозно разклатени и насочени към артистичен примитивизъм, който няма нищо общо с истинското музикално изкуство. Защото ако една сценична изява служи само за развлечение и не провокира (в добрия смисъл на думата) мисловния процес на човека, тя изпълнява само двигателно-биологични функции.
А публиката проявява интерес към популярната симфонична музика и това пролича от факта, че зала 1 на НДК бе пълна и слушателите бурно аплодираха изпълненията на Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" с диригентка Люба Пешева, солистите Зорница Дамянова, Марио Николов, Минко Ламбов и Мая Нешкова. Безспорно след автора главният виновник за успеха на концерта бе диригентът Кирил Ламбов, който по най-убедителен начин ръководеше многочисления изпълнителски състав.
Дебело трябва да се подчертае отличното представяне на Мая Нешкова, която се изяви като зрял артист, за когото главните изпълнителски аргументи бяха заложени в песенното й майсторство. А любовта на публиката към нейната артистична личност намери израз в огромното количество цветя, с които бе затрупана.
Жалко, че концертът не беше посетен от никакви отговорни публични личности, а изпратените цветя не можеха да заменят тяхното отсъствие! Вярно, концертът не е футболен мач, откриване на магистрала, детска градина или черква, но концерти от този ранг са неповторима възможност за духовно обогатяване и извисяване на личността. Още повече, че успешно реализираният в НДК творчески проект може да даде добри идеи на организаторите на различни официални събития по отношение избора на концертните им програми. Нещо повече, той може да бъде мултиплициран не само в страната, а и извън нея...
Накрая отново се връщам към личността и дейността на композитора Кирил Икономов. Започнал композиционните си изяви със създаването на естрадни песни, той не спира дотук в своето творческо развитие - което толкова често се констатира при неговите колеги, а продължава да търси нови - за него - художествени хоризонти. Този концерт най-добре показа, че тези търсения се увенчават с позитивни и перспективни резултати, които дават основание да се очакват и други подобни реализации. Пожелаваме му ги!        
 

А правата на стотици хиляди българи?

автор:Борис Цветков

visibility 213

/ брой: 101

Лицемери

автор:Страхил Ангелов

visibility 196

/ брой: 101

Истински народен човек

автор:Продрум Димов

visibility 147

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ