16 Октомври 2019сряда19:04 ч.

Класическите съзерцания на Светлин Русев

Нова изложба на известния художник в галерия "Вида" в столицата

/ брой: 295

автор:Иван Гранитски

visibility 1945

В столичната галерия "Вида" Светлин Русев откри поредната своя изложба, която ще представя знакови негови творби от 18 декември 2012 г. до 19 януари 2013 г. Творецът е дал скромно название на експозицията си "Извън канона. Камерни упражнения".
През последните години Светлин Русев организира редица натоварени със скрит смисъл изложби. Всяка една от тях споделя с имащия очи да гледа важни послания.
Извън канона е не само пластическата медитация на големия художник, който съзерцава благородни и заредени с вътрешна светлина образи (дали на светци, дали на светски личности, дали просто музикално-поетически видения), които дискретно и съвършено лишени от суетно самооблащение се представят за "камерни упражнения". При класическия рисувач винаги камерното упражнение е класическо. Тази изложба на Светлин Русев е не само своеобразен римейк на негови видения, сътворени върху дърво, мрамор, камък и друг материал, но и поредният му зов за духовно вглъбяване. Ако човекът иска постоянно да преоткрива себе си, да търси главното свое предназначение, да осмисля свръхзадачата си като мислеща тръстика и концентриран слънчев лъч в царството на непроявената пустота, смята творецът Светлин Русев, то неговото усилие следва да бъде не само импулсивно, предизвикателно-експлозивно, но и съзерцателно-съзидателно.
Така бихме могли да кажем, че поредната изложба на Светлин Русев в галерия "Вида" е ново и следващо стъпало в неговите духовни изследвания, посветени на Пътя. Нека да си спомним, че години наред Светлин Русев е магически завладян от пластическия сюжет "Има такъв път". Това е не само поредица от негови пейзажи, натюрморти, масла, но и несекващо духовно усилие в една мегапластическа поредица, прескачаща от изложба в изложба, да се осъзнае и осмисли главното предназначение на Човека.
    С поредната си изложба в галерия "Вида" Светлин Русев прави следващата крачка в тази посока.
 

Водата поскъпва заради нова такса

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 198

"Фолксваген" отлага решението за завода в Турция

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 198

България плаща за руски газ двойно по-скъпо от Европа

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 198

Държавата ще събира нови налози по Закона за хазарта

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 198

Кирил ДОБРЕВ: БСП тръгна за победа на местния вот

автор:Юлия Кулинска

visibility 386

/ брой: 198

Хора, бдете!

visibility 331

/ брой: 198

Полуистина...

автор:Лозан Такев

visibility 178

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ