14 Август 2020петък20:48 ч.

Актуално

Ключовите сгради на София

История на столицата през биографията на арх. Любомир Нейков

/ брой: 129

visibility 590

Димитър КОЛЕВ

Знаете ли каква е историята на някои от най-ключовите сгради в родната столица, както и кой е човекът, който стои зад тяхната визия? Отговорите ще намерите в книгата "София през погледа на архитекта. Любомир Нейков - живот и творчество", чийто автор е проф., д.изк. Румен Нейков (изд. "Сиела"). Изданието е вече на пазара, то е посветено на архитектурната история на столицата, обхващаща две напълно различни епохи, разделени от разрушителните бомбардировки на Втората световна война.

Историята на града е разказана през биографията на арх. Любомир Нейков - забележителна фигура в столичната архитектура, чиято творческа кариера обхваща периода от 30-те до 80-те години на XX век. Това е период на съществени обществено-политически трансформации, неизбежно даващи своето отражение и върху архитектурно-урбанистичното развитие на политическия център на България.

Новоиздадената книга по забележителен начин илюстрира контрастите, но и приемствеността в двете архитектурни епохи, разказва скритите истории на едни от най-мащабните за София урбанистични проекти, рожба на съответните политически идеологии. Акцент е поставен върху безпрецедентната организация и усилията на службата за възстановяване на София от бомбардировките, чийто началник е арх. Нейков. Разбити са митовете около градоустройствения план "Мусман" от 1938 г., в екипа по чието изготвяне  той участва, както и около неосъществения проект за плавателен канал на София от 50-те години. Разказани са историите на строежа на Народната библиотека, Паметника на Съветската армия, модернизирането на Киноцентъра в Бояна. Внимание е обърнато и на реализираното и нереализираното от проектите за новия център на града при Вълко Червенков и Тодор Живков. Изданието изобилства със снимки, карти, планове и схеми, част от личния архив на арх. Любомир Нейков, много от които се публикуват за първи път.

Авторът проф. д.изк. Румен Нейков е син на големия архитект, завършва средното си образование в Софийското музикално училище през 1965 г. Следва две години цигулка в Българската държавна консерватория, след това - във Висшето училище по музика "Ханс Айслер" в Берлин, ГДР, където завършва две висши образования - цигулка и оперна режисура през 1975 г. По време на следването и по-късно е асистент на проф. Хари Купфер в Дрезденската опера и в Берлинската Комише опер. Режисьор е в оперните театри на Плевен, Стара Загора и София. Директор и режисьор е на Старозагорската опера (1994-1998). От 1988 г. до днес е преподавател по режисура и актьорско майсторство във Вокалния факултет на НМА. Има над 70 постановки на опери, оперети и мюзикъли във всички значителни музикални центрове на България, някои са гостували в десетина страни на Европа. Носител е на две национални награди за режисура.

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 132

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 834

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 560

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 199

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ