26 Септември 2020събота07:26 ч.

Книга за световни събития и личности

/ брой: 71

автор:Велин Георгиев

visibility 1486

Четвъртвековното ми седене на капрата на Файтона е една дългогодишна школа за присъствието в живота на съвременната ни цивилизация. Ретровозилото е частица от активния живот на този свят. Затова и някои книги са типична кардиограма на процесите в него. Като документалното четиво на бившия дипломат Боян Михайлов "Събития значими - личности незабравими".
В уводните думи авторът подчертава, че ще анализира събития и личности и главно - много хора, участвали в тези събития, все знаменити личности. Срещайки се с тях, аз си казах: само Жоржи Амаду и Маркес да бяха в тази книга, пак бих я предложил на вниманието на постоянните спътници във Файтона. В книгата присъства между най-големите в света и героят от Лайпциг - Георги Димитров. Има ги Че Гевара, Фидел Кастро с техните публицистични слова. Съвременното слово е неделимо от словото на националните личности, защото светът е едно семейство.

В книгата срещнах и Пабло Неруда. И макар да е в дословен превод, стихотворението му, посветено на Жоржи Амаду, впечатлява читателя. Великият чилиец Неруда среща Амаду в Добрис, до Прага, и казва: "Разговаряме с моя другар по борба... Той се беше върнал от България, носеше лъч от червени розови храсти в гърдите си и ми разказа подробно за хората..." Авторът на тази документална книга Боян Михайлов е дипломат от кариерата, журналист по професия, роден в Твърдица, Сливенско, и може би най-впечатлилото го и него, и мен е отношението на лидерите на Латинска Америка към Георги Димитров. Затова е отделил и страници за другите извън България за световния нашенец.
За книгата на Боян Михайлов на 16 април от 18 ч. в Националния клуб на БСП на ул. "Позитано" 20 ще говори проф. Милан Миланов.

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ