31 Март 2020вторник22:19 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Снимка Емилия Костадинова

КНСБ настоя за по-справедливо разпределение на ресурсите

автор:Дума

visibility 421

"Доходите в България могат да бъдат по-високи, ако това, което се произвежда, се разпределя по-справедливо". Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на честването на 30-годишния юбилей на профсъюзната организация, което събра стотици гости в Националния дворец на културата, предаде БНР.

"Ние успяхме за 10 години, последните 10 години особено, и в последните 3-4 от тях най-отчетливо, да удвоим работните заплати, но въпреки всичко темпът на конвергенция, темпът на догонване е изключително бавен и ни оставя пак последни по доходи", коментира Димитров.

Пламен Димитров посочи, че където има синдикати и Колективни трудови договори, доходите са дори с 14 на сто по-високи и отново повтори, че покритието с Колективен трудов договор трябва да е поне 60 на сто, а не сегашните 30 на сто.

Според него е възможен ръст на БВП от над пет на сто през следващите години и ежегоден ръст на доходите с поне 12 на сто, като целта е през 2022 година минималната заплата, да стане 800 лева, а средната - 1800 лева. 1000 евро заплата е факторът, който ще върне много българи в родината, смята Пламен Димитров.

По темата за влизането на страна в ERM2, известен още като „чакалнята на еврозоната“, Димитров напомни единната позиция с работодателите за влизане в чакалнята при запазване на съотношението на фиксирания курс на лева към еврото.

Лидерът на КНСБ заяви, че е скептичен за правния ефект от проверката на приватизационните сделки, възложена от главния прокурор: "Много срокове са минали, давностни срокове. Сега се говори за промяна на законите ретроактивно, така, че ако е имало престъпление, е трябвало да има наказание в съответния момент. Много е сложно, според мен 30 години по-късно, 20 и няколко години по-късно, да се намери правно наказателно решение, което да е издържано. Затова казвам, че по-скоро е моралното, но и това да направи, аз съм "за".

 

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 62

Коронакризата обхвана 63 предприятия

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 62

Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 62

НАП няма да запечатва търговски обекти

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 62

Русия и Китай пратиха помощ за САЩ

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 62

Украйна продава земята си под натиск от МВФ

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 62

Турция ще върне мигрантите по границата с Гърция

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 62

Кратки новини

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 62

Не ви вярваме!

автор:Ина Михайлова

visibility 210

/ брой: 62

Глобална или национална Европа?

автор:Николай Шопов

visibility 37

/ брой: 62

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ