01 Юни 2020понеделник03:32 ч.

Когато една жена е влюбена

/ брой: 42

автор:Велин Георгиев

visibility 1916

Това са встъпителните ми думи за първата стихосбирка на поетесата Искра Енева - откритието на проф. Васил Колевски. Дебютната й стихосбирка "Човешко е" беше представена в Националния литературен салон "Старинният файтон" и се получи празник не само за Искра, а и за нейни близки и почитатели, които познаваха вече първата й книга, сътворена от задъхани изповеди на влюбеното й сърце. Една млада жена разкриваше чувствата си в сложни за нея обстоятелства с околния свят. Но околният свят не се състои само от недоброжелатели, а както е в живота - и от съмишленици. И май това придвижва света напред към по-доброто, към желаните добродетели.
И тъй като между дебютната и втората стихосбирка - "Като знак от небето", няма прекъсване, втората е продължение на първата, а процесът ще продължи и нататък, ще кажа с пълното си убеждение, че когато една жена е влюбена - тя е пълноценна за всяко нещо, за което Бог я е програмирал. Защото й е даден знак от небето, а този знак е носител на силно чувство, на енергия, която търси друг ритъм - песента на сърцето.
И така книгата на живота на младата поетеса Искра Енева преминава от първата във втората, тя ще продължи да разширява пространството на присъствието си и ще налага своето име. Защото и при нея поривът да изговори себе си ясно и открито, назовавайки името си, идва от силен сблъсък, от получаване на искри при житейското стълкновение. Така нещата търсят посока и младата жена следва сърцето си. И записвайки думите си върху листа, словото й я свързва с околния свят, тя привлича вниманието върху себе си и намира себе си сред другите. Защото средата е всичко. Тя има сетива и за литература. И око за всеки новодошъл в нея. И в нея става ясно кой кой е. Литературата е храм, в който ти се дава име. За да се знае. За да те има. И след теб дори, както казва един наш поет...
Искра Енева хем пита, хем ни доказва, че знае, че не е късно да се самодоказва в своето време. Тук и сега. Защото й е даден знак от небето. Защото сърцето й не спира да пее, да раздава светлината си.

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ