27 Септември 2020неделя18:00 ч.

Когато най-добрият доктор е морето

Милиони хора са подобрили здравето си тук или са излекували сериозни болести

/ брой: 192

автор:Ира Георгиева

visibility 5821

Повече от 200 години морската вода и морският климат се използват като профилактично и лечебно средство за различни заболявания. Т.нар. таласотерапия е комплексно подобряване на здравното състояние. Съчетава в себе си въздействието на морския климат, бани с морска вода, морски водорасли, лечение с пясък на плажа (псамотерапия), специална диета с риба и морски дарове, инхалации с морска вода. Всички тези фактори регулират дейността на човешкия организъм.

Закаляване с морска вода
 
В класическата таласотерапия морските бани и морските вани са основно средство за лечение и закаляване на организма. Освен това морската вода се използва за инхалации.
Всичко необходимо за човешкия живот, или 34 микроелемента, се съдържат в морската вода. Морето е подходящо при хронично рецидивиращи заболявания на дихателните пътища като астма и бронхит; при кожни болести като акне, екземи, невродермит, псориазис; при ниско и високо кръвно налягане; хронични заболявания на двигателния апарат като артрози, артрити; при женски страдания - хронични възпаления на гениталиите, нарушения на цикъла, оплаквания вследствие критичната възраст; при заболявания на вените - флебити и тромбофлебити, наранявания от злополуки и при спортуване, за подобряване на общото здравословно състояние, за закаляване.
При баните с морска вода трябва да имате предвид, че първият ден къпането трае 2 минути, вторият ден - 4 и така до 15 минути, като във водата се стои винаги потопен до шия или пък непрекъснато се плува. Плуването развива мускулите на тялото. Важно е след къпане в морето да не се подсушавате, а да оставите водата да изсъхне на въздуха, защото солта върху кожата я лекува и стяга, а част от нея се поглъща от тялото.
Инхалации с морска вода се препоръчват при алергии и хронични заболявания на дихателните пътища.

Чудото на пясъка

Още древните философи и лекари са познавали лечебните свойства на морския пясък. Псамотерапията (от латински psammos - пясък и therapia - лечение) е продължение на въздушните и слънчевите бани, както и на къпането в морето. Златните пясъци на България са известни в целия свят с лечебните си качества.
При псамотерапията се използва сух и добре нагрят от слънцето морски пясък. Той съдържа силиций, калий, манганови, магнезиеви, калиеви, натриеви и други окиси, съставки от водорасли и елементи на морската вода и значително количество въздух, което обуславя неговата хигроскопичност.
Лечебният ефект на пясъколечението се дължи на температурното и механичното действие върху организма. Финият затоплен пясък прилепва плътно към тялото, като запълва всички неравности и постепенно отдава топлината си. Физиологичното му действие се дължи на неговата ниска топлопроводимост, след като е поел значителна топлина. Пясъколечението не обременява организма, понася се добре дори от болни със сърдечни увреждания, възрастни и деца. Разбира се, преди да пристъпи към лечението с пясък, болният ще трябва да се посъветва с личния си лекар.
Най-подходящото време за пясъчни вани е от 10 до 11 ч. сутринта. Сеансите се правят на морския бряг, като се избира място, закътано от вятъра. Пясъкът се пресява през гъсто сито. Ляга се по гръб и тялото се засипва с нагрят пясък, като се оставят открити само областта на сърцето и главата - тя трябва да остане на сянка под чадъра или се покрива с мокра кърпа.
Пясъчната баня започва с продължителност 10 минути, като всекидневно се увеличава с 5-10 минути, до 40 минути максимално. Добре е да се направят 15 процедури. Техниката на лечение с пясък при деца е същата, но процедурите траят от 5 до 15 минути. След завършване на слънчево-пясъчната баня тялото се изтрива добре със сух пясък, за да изсъхне по-бързо, и чак тогава се измива с топла вода. В следващите 2-3 часа не бива да се къпете в морето и да се препичате.
Баните са особено полезни за деца, преболедували рахит и детски паралич. Лечението с пясък е подходящо за ревматизъм, артрози, ревматоиден артрит, болестта на Бехтерев, след боледуване от остър ставен ревматизъм, навяхване, изкълчване, тендовагинит, травми, контузии, бурсит, ишиас.
Псамотерапията действа болкоуспокояващо, засилва потоотделянето, стимулира окислителните процеси в организма, нормализира работата на бъбреците. 

Слънчева баня за очите

При изгрев слънце се прави ултравиолетова слънчева баня на очите. С отворени очи посрещаме слънчевия диск до оформянето му, с продължителност около 1 минута, т. е. докато е приятно на очите. Тази слънчева баня е много полезна при слаби очи, късогледство и др.
След тази ултравиолетова баня, ако човек страда от друга очна или кожна болест, той продължава да нагрява лицето си (но със затворени очи) още 30 минути, като при ушни болести нагрява по 5 минути всяко едно от ушите. Същото правило важи и за тези, които страдат от гръдна или вътрешна болест, включително и всички кожни заболявания. Тази ултравиолетова баня е не само отлично козметично средство, но и действа лечебно при всички видове болести по кожата и тялото.
Полезно е да се направи и слънчева баня на гърба. Тя ускорява жизнените процеси в организма, като синтезира по естествен път витамин D, необходим за борба с рахита и за преодоляване на други болести и укрепва нервната система.
След тези ултравиолетови бани е добре човек да ходи бос по брега (за укрепване на нервната система). След това да направи 10-20 дълбоки вдишвания през носа на йодните пари с бавни издишвания през устата (в стоящо положение), последвани и от 10 кръстосани дишания през всяка ноздра.

Дълбоки вдишвания - бавни издишвания

Слънчево-въздушни бани е най-добре да се правят до 9 ч. сутринта. За целта човек трябва да се разхожда по бански костюм по морския бряг и от време на време да прави дълбоки вдишвания с бавни издишвания и леки гимнастически упражнения. Всичко това укрепва тялото и нервната система и поддържа оптимистично настроение, особено важно за здравето.
 
На всеки 5 минути сменяйте положението

На всеки 5 минути трябва да се сменя положението на тялото, за да не изгори кожата: 5 минути се пече тялото отпред, 5 минути - отзад, 5 минути - лявата страна, 5 минути - дясната.

Водорасли за ревматизъм и атеросклероза

Те са от голяма полза за болните от ревматизъм и различни парализи. Тялото се покрива с мокри водорасли и лежите, докато изсъхнат. Могат да се покрият и с тънък слой топъл пясък.
Тези бани предпазват от слънчев удар, нервни разстройства, отслабване на паметта и преждевременна атеросклероза.

 

Катастрофа край Бургас, три тира се удариха

автор:Дума

visibility 92

Дете бе прегазено на паркинг в София

автор:Дума

visibility 167

БСП поема курс към спечелване на парламентарните избори

автор:Дума

visibility 221

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 657

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 733

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 182

Армения обяви военно положение

автор:Дума

visibility 77

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 186

Самолет катастрофира в Украйна, десетки жертви

автор:Дума

visibility 1793

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1420

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 659

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ