29 Октомври 2020четвъртък19:30 ч.

Когато животът е лов, а ловът - живот

Птици летят с едно крило, кучета викат на помощ "Бърза помощ" и още много чудесии в новата книга на писателя Йото Пацов

/ брой: 215

автор:Богдан Иванов

visibility 2009

В поредица от книги Йото Пацов, един младеж старша възраст, защитава с наистина младежки мерак и с опит по старшинство реномето си на писател. Доказателство за това е и отпечатаното наскоро томче "Единаци - разкази ловджийски и всякакви".
Любопитно заглавие, което привлича вниманието, но нали важното е после това читателско внимание да бъде и задържано, и засилено. Точно тук е майсторлъкът.
Хубавото в случая?
Авторът успява да разшири доброто впечатление от първите разкази в книгата, като постепенно, с всеки следващ, започва да разбулва едно притулено земно кътче в Ловешко, където вият вълци, козирози гордо се пъчат по скалисти върхове, гривяци летят с едно крило, кучета довеждат на помощ "Бърза помощ" и стават какви ли не още възхитителни, страшни и шеметни неща...
В същото време човеците са чешити, зевзеци, чудаци. Мяркат се хитърпетровци, показват мурафети андрешковци. Едни човеци излъчват доброта, мъдрост, достойнство, други - алчност, злоба, жестокост. Дори на моменти ролите се сменят - хората стават животни, животните - хора. А сега, де!?
Йото Пацов бръква по-надълбоко в торбата с човешките и животинските чудесии, вади на светло странностите, прикриваните кусури, необикновените характери на своите герои, разчопля ги отгоре, отдолу и все гледа да стигне до ядката - често пъти екзотична и невероятна. Както невероятно е селцето Ъглен, където авторът е израснал и чийто див и едновременно с това благороден свят описва в книгата.
Обяснението "...разкази ловджийски и всякакви" си е точно на мястото, още повече че ловни истории и житейски случки се сливат естествено, плавно и съвсем хармонично в книгата, сякаш да покажат, че откак свят светува, животът винаги е бил лов, а ловът - живот, и в това има някаква колкото простичка, толкова и тайнствена поука.
Към тази поука, към тази мъдрост авторът се стреми и успява да открива малко по малко от нея чрез всеки от своите разкази. Те се четат леко, увлекателни са и човек отвори ли книгата, няма да я остави да прашасва върху нощното шкафче - ще я прочете с удоволствие докрай.
Сполука са и илюстрациите на художника Калин Николов - приказни, било "бродирани" гъсто-гъсто, било нахвърлени с няколко щриха, те показват красотата на черното и бялото и майсторски допринасят цветистото слово на автора да звучи още по-убедително. 

Икономиката няма да издържи второ затваряне

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 206

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 206

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 206

Външният дълг стигна 63,5% от БВП

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 206

Меркел: Зимата ще бъде тежка

автор:Дума

visibility 33

Полският президент отстъпва за абортите

автор:Дума

visibility 132

Мадрид се затваря за празниците

автор:Дума

visibility 117

Франция повиши нивото на готовност срещу тероризъм

автор:Дума

visibility 115

Датата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Сталин пише стихове, и то какви!

автор:Христо Георгиев

visibility 614

/ брой: 206

Прекрасните пейзажи на Цвета...

автор:Лозан Такев

visibility 510

/ брой: 206

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ