Коледно скачат цените на храните
Само чесънът леко поевтиня, но пак е по-скъп от пържолата
/ брой: 281
С наближаването на коледните и новогодишните празници се наблюдава леко повишение на цените на хранителните стоки. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата индексът на повишението през тази седмица е лек - от 1.731 на 1.736, като най-високо му ниво през тази година е 1.768 и е регистрирано около Великден.
Захарта през последната седмица се продава средно по 1.34 лева за килограм. Цената на олиото на едро се повишава с 0.03 лева, до 2.53 лева за литър. Брашното тип "500" запазва цена от 0.89 лева за килограм. Обикновената кайма се продава средно по 4.79 лева за килограм, а произведената по стандарта "Стара планина" струва 7.60 лева за килограм. Кренвиршите по стандарта "Стара планина" поскъпват с 0.5 на сто, до 7.40 лева за килограм. Кашкавал "Витоша" поскъпва с 0.8 на сто и се продава по 9.88 лева за килограм. Цената на кравето сирене се повишава с 0.4 на сто, до 4.50 лева за килограм на едро. Яйцата се продават без промяна - по 0.15 лева за брой.
Оранжерийните домати поскъпват с 3.4 на сто - до 1.85 лева за килограм. Оранжерийните краставици са с 2.6 на сто по-евтини и се продават средно по 1.85 лева за килограм. Картофите поскъпват с 3.1 на сто и се продават средно по 0.67 лева за килограм. Цената на зелето се понижава със седем на сто, до 0.40 лева за килограм. Зрелият фасул поскъпва с 1.4 на сто и се продава средно по 2.25 лева за килограм. Цената на чесъна се понижава с 0.6 процента до 6.87 лева за килограм, но пак е по-скъп от свинската пържола. Ябълките се продават средно по 0.93 лева за килограм. Цената на лимоните се повишава с 0.7 на сто до 1.49 лева за килограм.