22 Септември 2020вторник14:24 ч.

Константин Пенчев: ВНС може да приеме друго от това, за което е избрано

автор:Дума

visibility 858

Интервю за „Труд“

- Г-н Пенчев, по процедура сегашното Народно събрание трябва да свика Велико народно събрание и да определи дали то да приеме изцяло нова Конституция или поправки в сегашната. Длъжно ли е бъдещото ВНС да се съобрази с тези – да ги наречем, насоки?

- Не виждам теоретична възможност едно обикновено НС да задължи едно Велико народно събрание какво да прави. Според мен идеята да има проект изобщо, който да се обсъжда от обикновено Народно събрание, е да се знае, все пак да има някакви параметри какво да се обсъжда във ВНС – обсъжда нова Конституция в даден вариант, но после ВНС може да реши да приеме съвсем друг вариант.

- Може ли сегашното Народно събрание да приеме да се обсъжда изцяло нов проект за Конституция, а ВНС реши да промени само 6 текста или 18 текста от сега действащата?

- Трудното е, че досега такова нещо сме нямали. По пределите на тази Конституция никой не е правил опити да свика ВНС. И по тази причина може да има различни теории. Но на мен ми се струва, че смисълът на изискването за проект за изменение или за нова Конституция, който да се обсъжда от 2 до 5 месеца в обикновеното НС, е все пак да има насоки като се правят избори това ВНС какво ще обсъжда. Но после кой може да го ограничи да приеме само това или нещо различно – нали Великото народно събрание е най-висшият орган.

- Влизат ли в правомощията на Великото народно събрание въпросите с избор нов премиер, ново правителство и т.н.?

- Великото народно събрание действа като обикновено Народно събрание, а и в това отношение имаме опит. Спомнете си, че Великото народно събрание през 1990 г. избра правителството на Андрей Луканов, после на Димитър Попов и т.н.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 622

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 697

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 873

/ брой: 179

Квартали от Мадрид са под пълна карантина

автор:Дума

visibility 263

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 373

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 470

Как търпим това десет години?!

visibility 1457

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 702

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 559

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 898

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ