12 Ноември 2019вторник13:35 ч.

Методи Недялков:

Конституцията е съгласие

Преди 20 години изключително добре разписахме правата и задълженията на гражданите, казва парламентаристът от VII ВНС

/ брой: 157

автор:Лилия Томова

visibility 980

- Какво ви мотивира да подпишете преди 20 години конституцията, г-н Недялков? В Седмото Велико народно събрание бяхте представител на демократичните сили, между вас тогава имаше доста разногласия.
- Подписах конституцията, защото имах и продължавам да съм с убеждението, че една цивилизована и европейска страна трябва да има своя основен закон. Който, освен да е общоприет договор, трябва да е и израз на социално-обществено съгласие за правилата, по които трябва да съществува една държава, и за обществения порядък в нея. Без такъв договор, без основния закон, България няма да е с облика на съвременна, цивилизована европейска страна.
- А днес цивилизована и европейска държава ли сме? За която преди 20 години истинските мъже водихте доста битки...
- Съвършенство поначало няма, но трябва да се стремим към него. И конституцията ни също е стремеж.
- Още ли харесвате закона, който мъжките момичета и момчета в VII ВНС изработихте и подписахте?
- Не съм законодател-конституционалист, моята професия не е свързана със законотворчество. Но като гражданин, който и тогава, и днес притежава съзнание, носещо социална и гражданска отговорност, смятам, че конституцията ни и днес е необходима, а нейните достойнства винаги могат да бъдат усъвършенствани. Но ако говорим за глава втора - права и задължения на гражданите, за която смятам, че имам скромен и достоен принос, не само харесвам разписаните правила, но и отговарям за всяка буква от текста. Моето присъствие в създаването на тази глава е израз на отговорността ми към хората, които ме изпратиха във ВНС.
- А имаше ли една все пак неразумност в младите и не толкова младите, често - много луди глави, някои от които тогава призоваваха главно към разрушаване на миналото?
- Миналото трябваше да бъде сменено, трябваше да мислим за ново бъдеще. Но всяко минало има своето достойнство и поне в тези 20 години оттогава досега гражданското ми съзнание започва да клони всъщност към разбирането за достойна оценка на миналото.
- В оня юли преди 20 години гладувахте срещу т.нар. гладна стачка на 39-аците. Какво ви струваше това?
- Това ми струваше да приема недостатъчно отговорната оценка на хора, които в голяма степен бяха повлияни от психозата на лумпенизирана и манипулирана човешка общност, която малко или повече прилича на това, което наричаме тълпа. Моята проява беше реакция на разбирането ми, че всяка гладна стачка сама по себе си представлява насилие срещу съзнанието на обществото. Не може с принуда, с алтернативата "Умирам за нещо!" да изнудваш останалите. Струва ми и разочарование, защото понесох твърде много упреци от тези хора, които следва да бъдат квалифицирани като тълпа, като манипулирано и лумпенизирано общество, без необходимата доза отговорност и достойнство.
- А днес бихте ли постъпили точно така, както се държахте тогава?
- Не съм променял съзнанието си. Израснал съм в семейство, което винаги се е противопоставяло на всякаква диктатура. Баща ми беше репресиран земеделец, аз в голямата част от детството си живях без него, защото той беше в комунистическите лагери. По професия съм музикант, сега правя изложби, резултат от промени в здравословното ми състояние. Част от тези здравни проблеми може би са резултат от стресови състояния и разочарования.
- Разочарования от политическите събития?
- Да, а също и от хора, случки, които са в пълно противоречие с представите ми за почтеност.
- А почувствахте ли се, макар и понякога, употребен?
- Не, не! Всичко, което направих, е по моя доброволна воля. Постъпвах така, както ми диктуваха поривите ми за обществени ангажименти. Бях мажоритарно избран депутат от коалицията СДС, бях зам.-председател на неформалната организация Независимо дружество за защита на правата на човека. Изпитвам удовлетворение, че участвах в изработването на конституцията и че съм един от създателите й.

Борисов обещава газ от целия свят

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 217

Над 50% от българите ще пазаруват на "Черен петък"

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 217

Всяка шеста бучка сирене с палма

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 217

Отварят пристанище Варна за най-тежките кораби

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 217

Гърция отваря пътя на Китай към ЕС

автор:Дума

visibility 276

В Берлин се договориха за пенсионната реформа

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 217

Социалистите печелят изборите в Испания

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 217

Башар Асад: Америка губи хегемонията си

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 217

"Мини Марица изток" поглъщат нови села

автор:Юлия Кулинска

visibility 285

/ брой: 217

Здраве му кажи!

автор:Аида Паникян

visibility 286

/ брой: 217

Датата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 217

30 години преход - 30 години скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 532

/ брой: 216

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ