28 Май 2022събота07:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Знание

Кралски интриги срещу завещанието на Нобел

САЩ начело в класацията на учените, получили престижната награда

/ брой: 193

автор:Зорница Веселинова

visibility 1521

От 1 до 8 октомври Нобеловите комитети за медицина и физиология, физика, химия и икономика обявяват избраниците си за най-престижния научен приз. Същото важи и за Нобеловия комитет за мир, посочващ личността, която най-много заслужава наградата в тази област.
Михаел Сулман е дългогодишен директор на Нобеловия фонд. Той знае много подробности за завещанието на Алфред Нобел, за номинациите и лауреатите, и е наясно с какви ли не куриози. Част от тях споделя пред специализираното списание Applied Physics.
Завещанието на Алфред Нобел не е юридически заверено и поради това мнозина го оспорват. Навремето шведският крал Оскар II се среща с Емануил, племенника на великия изобретател, подхвърля, че Дмисълта да хвърлиш парите си на учените е безумнаУ, и го съветва да се включи в борбата за наследството.

Емануил парира интригантските напъни

на монарха и заявява, че уважава волята на чичо си и напълно й се подчинява. Връщайки се в хотела, той разказва случката на съпровождащия го прислужник. ДВеднага напуснете Швеция, проявили сте неуважение към нейния суверен и ще бъдете наказаниУ, съветва довереникът. Въпреки недоволството си шведският крал преглъща горчивия хап, наречен завещание на Нобел. Повечето спорни въпроси около него са уредени, остава само един - юридическият наследник, който трябва да се разпорежда със средствата  (Алфред Нобел описва в завещанието си как да се разпределят парите му, но забравя да посочи кой да направи това). След дълго умуване на 29.06.1900 г. крал Оскар II подписва указ за учредяване на Нобелов фонд.
ДЧесто срещам в пресата термина "Нобелов комитет", но всъщност става дума за няколко комитета, всеки от които определя лауреатите в съответна област", пояснява Сулман. Той припомня, че до 1933 г., когато Хитлер идва на власт, най-известните научни центрове се намират в Германия и поради това в този период немците водят по брой на присъдените Нобелови призове. След развихрянето на фашизма най-добрите специалисти от родината на Гьоте и Шилер бягат отначало в Англия, после в САЩ.
Между 1901 и 2017 г. Нобелови награди са присъдени 585 пъти на 892 учени и 24 организации.
От средата на миналия век

престижният приз най-често е с адрес USA

На второ място по брой на нобелистите е Великобритания. Следват Германия и Франция. Един от световните инкубатори на отлични специалисти - Русия - е едва на десето място. Главната причина е сталинизмът - навремето контактите на съветските учени са ограничавани само в рамките на собствената им държава.
ДЗа съжаление и сега руснаците рядко се номиниратУ, продължава Сулман. Нобеловият лауреат Иля Пригожин, който живее в Брюксел, споделя с него: ДМного ми е обидно, че учени като Гамов, Боголюбов, Зелдович и Колмогоров не получиха висшия приз - сънародниците ми предлагат чужденци, аз обаче номинирах последните двама от изброенитеУ.
Причината за ослушването в номинациите вероятно е съперничеството между научните школи.
Световноизвестният шведски химик Сванте Арениус например е недолюбван от учените в университета на Упсала, понеже не е от тяхното братство. Той получава Нобелова награда благодарение на свои чуждестранни колеги, които го номинират. "Чужд сред свои, свой сред чужди, това е отвратително", тъжно констатира шефът на Нобеловия фонд.
Отвратителна е и постъпката на германеца Вилхелм Рьонтген, първия нобелист по физика. Той изпраща на Нобеловия комитет в тази категория писмо с молба да не присъжда премията на Алберт Айнщайн

Голям скандал възниква

и в 1901 г. във връзка с наградата по литература. 49 шведски писатели начело с Август Стриндберг "бомбардират" Нобеловия комитет с писмен протест, защото първият лауреат е френският поет Рене Сюли Прюдом, а не руският писател Лев Толстой.
Наградата за мир през 1936 г. е присъдена на немския пацифист Карл фон Осецки за приноса му в разобличаването на германския милитаризъм. Това вбесява Хитлер. Той забранява на сънародниците си да приемат приза, изпраща Осецки в концлагер и го убива. Фюрерът учредява собствена научна награда ДТя дава възможност на немците да избегнат униженията пред Нобеловите комитетиУ, високопарно заявява Хитлер.
Михаел Сулман е категоричен: ДГафове по време на тържествената церемония за връчване на наградите няма, защото специални хора предварително разясняват на лауреатите как да станат от мястото си, накъде да тръгнат, как да се държат, какво да кажат и т.н.У.
Нобелистите, които не се понасят или враждуват помежду си, никога не сядат един до друг. Местата им са максимално отдалечени. Но има и случаи, когато върли неприятели забравят дрязгите и се сдобряват именно в Стокхолмската концертна зала, където се връчват всички призове, с изключение на този за мир, и в норвежкия Стортинг, където получават наградата си пацифистите.

Принципът "нищо човешко не ми е чуждо"

важи и при учените.
Нобеловите награди често се присъждат на близки роднини. Рекордът в това отношение принадлежи на фамилията Кюри. Призът е връчен два пъти на Мария Склодовска и веднъж на съпруга й Пиер, на дъщеря им Ирен Жолио и на зетя Фредерик Жолио. Нобелисти са още Джоузеф и Джордж Томпсън - баща и син, съпрузите Херта и Карл Кори, братята Ян и Николас Тинберген.

Отличените с приза Ц първенци още в началното училище

Учените, получили висшия приз, обикновено разкриват таланта си рано и са отличници още в началното училище. Освен че са изключително способни, те знаят отлично какво искат и как да го постигнат. Завършват колеж на 19-20 години и на около 25 вече са доктори на науките. Стремят се да учат в големите изследователски центрове, преподават им световноизвестни учени.
Световноизвестните учени също търсят и избират за свои ученици талантливи студенти. Ето как видният биохимик Ханс Кребс описва този процес: ДАз съм ученик на Нобеловия лауреат Ото Варбург, който е ученик на Нобеловия лауреат Адолф фон Байер, учил при големия химик Кекуле, чийто преподавател е физикът Гей-Люсак, възпитаник на БертолеФ.

Лауреатите - светлокоси, синеоки и обичат музиката

Според интересна статистика Нобеловият комитет демонстрира предпочитания към учени, отговарящи на следните условия. Работят в Кеймбридж, Оксфорд, Йейл, Харвард или Масачузетския технологичен институт. Родени са през септември, май и юни. Женени са само веднъж. Кожата им е светла, косата - руса или светлокестенява, очите - сини.
Повечето нобелисти предпочитат бирата пред останалите напитки. Доста от наградените с висшия приз свирят на някакъв музикален инструмент, обичат поезията и джаза и са вегетарианци, 

Без премия за литература през 2018

Шведската академия, която връчва Нобеловите награди за литература, обяви, че тази година няма да посочи никого заради сексскандала, чийто главен герой е съпругът на дама, членуваща в нея. Въпросната дама е Катарина Фростенсон, известна поетеса и писателка. През ноември 2017 г. 18 жени обвиниха в сексуален тормоз нейния мъж  - френския фотограф Жан-Клод Арно, който ръководи културен проект, финансиран от Шведската академия.
До този момент вината на Арно не е доказана.Миналогодишната Нобелова награда за икономика отиде у американския икономист Ричард Талър (вляво) за работата му по поведенческата икономика. Талър понастоящем преподава икономика в Чикаго и в изследванията си се занимава, наред с други неща, с психологическите фактори, стоящи зад икономическите решения. Според академията приносът на Тейлър "е изградил мост между икономическия и психологическия анализ на индивидуалното вземане на решения".Нобеловата наградаАлфред Нобел

А правата на стотици хиляди българи?

автор:Борис Цветков

visibility 213

/ брой: 101

Лицемери

автор:Страхил Ангелов

visibility 196

/ брой: 101

Истински народен човек

автор:Продрум Димов

visibility 147

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ