16 Октомври 2019сряда18:49 ч.

Кражбата като мода: ред е на кучетата

Това е положението- пазете си палашите и информирайте полицията!

/ брой: 197

автор:Йото Пацов

visibility 1680

Питам из ония дни Вальо, мой другар по лов и не само – такъв палаш страхотен, така добре го обучи, пипне ли следата – отърване няма, не го спира нито буетак, нито дракаш – що не го водиш, като излизаме за диви свине? Щото ще го откраднат – казва Вальо. Само да напусне нашето землище, пък и в нашето да е, щом се чуе за добро куче – изчезва.
- И сега какво – ще гони кокошките по двора?
- Абе, ще го извеждам, ама поне да падне сняг, че да му хващам дирята по-лесно...
Това е положението – пазете си кучетата! Ескалацията на българската крадливост мина през източването на бензин и свалянето на чужди чистачки, кокошкарството и бостанджийските набези, краденето на коли - от трабанти до пакарди, от къщния до националния обирджилък, наричан за благозвучие с термини от икономическата теория... Очевидно сега е ред на кучетата.
Неоспоримо първо място държат тъй наречените свинари, т.е. кучетата за лов на диви свине, следвани от редките все още по нашите земи кръвоследници, и едва на трето място са кучетата за подземен лов, после птичари и т.н. При това крадците са непретенциозни – не ги интересува породистост или екстериор, задоволяват се с ловните качества на кучето без допълнителни екстри.
Проследяването и набелязването за кражба на кучетата става по няколко начина, от които първият и най-широко разпространен е агентурният – т.е. чрез доносници измежду самите членове на конкретната ловна дружинка, които получават комисионна за услугите си при успешно "реализиране" на откраднатото куче. Другият е чрез „мониторинг” на провежданите киноложки изложби – там лесно се открояват и регистрират подходящи кучета. И последният начин е аджамийският – като ти падне по време на лов или просто по полето отклонило се подир дивеча чуждо куче...
Разбира се, някой може да възприема краденето на кучета просто като по-рисков бизнес. Разбира се, всеки може да се оправдае с прекрасната фраза – абе те държавата окрадоха, кой ще ти брои едно куче... Разбира се, бандити и разбойници така се наплодиха в земята българска, че май само ни е до кучета...
Но все пак – регистрирайте в полицията всяка кражба на кучета, пускайте обяви за издирването им, при възможност определяйте награди за връщането им, не посягайте на чуждо куче и при намирането му обявявайте това в собствената и в съседните дружинки и в пресата.
И не забравяйте – именно нашият предан ловен другар е най-верният и точен индикатор на човещината, етиката и колегиалността.
Наслука!

 

Водата поскъпва заради нова такса

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 198

"Фолксваген" отлага решението за завода в Турция

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 198

България плаща за руски газ двойно по-скъпо от Европа

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 198

Държавата ще събира нови налози по Закона за хазарта

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 198

Кирил ДОБРЕВ: БСП тръгна за победа на местния вот

автор:Юлия Кулинска

visibility 383

/ брой: 198

Хора, бдете!

visibility 331

/ брой: 198

Полуистина...

автор:Лозан Такев

visibility 178

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ