12 Април 2021понеделник07:15 ч.

Кредитен рейтинг "ББ-": стабилна мизерия

/ брой: 295

автор:Алеко Бичевски

visibility 1297

"Макроикономическата ситуация в България е стабилна, но нека видим на какво мизерно равнище. По-тъжно стабилна може да е само тишината на гробищата... През 2011 г. българите обедняха, както никога през последните 10 години... През 2012-а ще има бум на социалното недоволство... Никой в Европа не си позволява такъв груб натиск върху синдикатите. Това може да се случи само в България."
Тези думи не са на български критик на управляващата партия в България. Нито на смел коментатор от свободна медия, неподвластна на жълтите официози. Това са констатации на германския икономист Марк Майнардус - директор на софийското бюро на фондация "Фридрих Еберт", излъчени миналата седмица по германското правителствено радио "Дойче Веле". Но не и по проправителствените български медии - обяснимо защо.
Обяснимо защо и рейтинговата агениция "Мудис" въпреки гореописаната красноречива, или по-скоро трагична картина от г-н Майнардус, ни дава кредитен рейтинг "Стабилна перспектива", с който премиерът се хвали под магистрала и над магистрала. Ами много просто - защото кабинетът има договор с нея. През юни миналата година правителството на Борисов прекрати официално договорните отношения с другата голяма световна кредитна агенция "Фитч", защото ни давала ниски оценки. Както и да е, за разлика от "Мудис" "Фич" сега пък ни намали рейтинга до "ВВВ-". Така анализаторите обозначават най-ниската инвестиционна степен. Всъщност, ако искаха да бъдат максимално прецизни, "Фич" трябваше да сложат в рейтинговата оценка едно "B" по-малко, както и да я изпишат на български, за да може да я прочете и премиерът. И тогава "BBB-" ще стане  "ББ-": та да може на всички да стане ясно за какво става дума. На езика на инвеститорите тази кредитна оценка означава - "изключителна опасност да се инвестира в тази страна". Те може би и затова повечето големи инвеститори вече избягаха въпреки най-ниските данъци в Европа, които държим специално за тях. За десерт уважаемите анализатори от "Фич" поставиха само преди няколко дни и мониторинг върху банка, с преобладаващо български капитал, което е повече от симптоматично.
Все пак от уважение към фактите и цифрите нека хвърлим поглед към "стабилната перспектива" на "Мудис" за България през 2012 г. Бюджетът предвижада 1,3 % икономически растеж, но самият Дянков заяви, че ще е по-нисък заради международното положение, сушата, кишата и пр. Събираемостта на данъците ще е по-ниска от тази година. Контрабандата продължава да поддържа стабилно високи нива. Дълговете на БДЖ са над 880 млн. лв, на болниците - 300 млн. лв., на общините - 210 млн. лв. 230 млн. лв. трябват за зърнопроизводителите до края на януари, иначе те обещаха да блокират държавата. Трябва да се плащат 1,800 млн. лв. облигации по външния дълг, 500 млн. долара кредит за АЕЦ "Белене", 600 млн. лв. членски внос за ЕС. Само дотук неотложните и неизбежни плащания са близо 4,8 млрд. лв.! Валутният резерв за съжаление е изхарчен, или, ако използваме официалния правителствен термин - "изпукан". Валутният борд не позволява да се печатат повече пари. Дори и кабинетът да увеличи външния дълг с 2-3 млрд. лв., вземайки нови заеми, което очевидно ще стане при изключително неизгодни условия поради взривоопасната сациално-икономическа ситуация в страната и обективни оценки на експерти като горецитирания г-н Майнардус, пак не достигат милиарди.
Ако тези милиарди обаче не се намерят, това означава масови и верижни фалити на болници, общини, БДЖ и каквото още се сетите. След което държавата под звуците на траурния марш бавно се насочва към "стабилната тишина на гробищата", ако си позволя да използвам впечатляващия образ на експерта от "Фридрих Еберт".
При това положение напролет на Б.Б. ще се наложи спешно да задели още едни 20-30 млн. лв.  за предсрочни парламентарни избори. След които явно ще се прави кабинет за национално спасение.
 
 

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ