Кристиан Вигенин откри дискусия за бъдещето на храните в Европа
/ брой: 78
"Общата ни цел е да работим за по-устойчива, иновативна и здравословна хранителна система в Европа. Иновациите в областта на храните са решаващи за справяне със съвременните предизвикателства като продоволствената сигурност, храненето и изменението на климата", заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Кристиан Вигенин в Брюксел на дискусията „Разговори за иновациите - бъдещето на протеините“, на която той беше домакин.
Като председател на Работната група по земеделие, храни и потребители той откри събитието с размисъл върху едни от най-сериозните предизвикателства пред хранителната ни система - от нарастващото световно население и търсенето на протеини до загубата на биоразнообразие, деградацията на земята и климатичните промени.
Дискусията събра широка палитра от представители на ЕК, индустриални лидери, членове на Европейския парламент, неправителствени организации и заинтересовани страни, обединени от общата цел - оформянето на бъдещето на храната в Европа. Бяха обсъдени възможностите за насърчаване на инвестициите в иновативни производствени технологии и подпомагането на здравословните хранителни навици. Акцент беше поставен върху разкриването на нови икономически възможности и възстановяване на производството на протеини в рамките на ЕС, особено от маслодайни култури.