14 Август 2020петък17:12 ч.

Критерии за оценка на трофеите

/ брой: 17

автор:Милчо Андреев

visibility 4570

За оценката на европейските видове дивеч са разработени формули, които включват показатели изразяващи силата и мощта на животните носили трофеите. Обикновено това са дължините и дебелините на отделни елементи на трофея и неговото тегло. Тези размери трябва да се мерят достатъчно точно, и в съответствие с изискванията на формулите на CIC, за да имат оценките и биологическа значимост.
Във формулите на CIC точките, които се присъждат за красота, заемат незначителен дял спрямо точките присъдени по другите показатели. Това е и основното им отличие от формулите на Бооне Крокет клуб, в които се цени главно симетрията и оценката на трофея се прави главно на базата на разликите в дължините и в обиколките между двата рога. Независимо от голямата активност, която CIC проявява през последните десетилетия по отношение на работата си с ловните трофеи, за африканските и азиатските видове не бяха разработени формули и те се оценяват по формулите на Бооне Крокет клуб. Тези формули не е възможно вече да се заменят, тъй като по тях са оценени твърде много трофеи и една нова преоценка на практика е неосъществима.
Общите правила и принципи при работата по оценка на ловните трофеи утвърдени и като изисквания на CIC се свеждат до следното:
1. Трофеите на плътнорогите, при които теглото участва в оценката като показател се оценяват не по-малко от 3 месеца след отстрела.
2. Измерват се и се оценяват само съществуващи части на трофея.
3. В измерването не се включват нетипичните за трофея образувания.
4. При добавките за красота счупванията по върховете на рогата при плътнорогите не се приемат за недостатък.
5. Измерванията на всички показатели, които имат за мярка сантиметър се правят с метална ролетка не по-широка от 0.5 см или с клупа, в случаите когато размерът не може да се измери с ролетка. Когато мярката е милиметър - измерването се прави с шублер.
6. Всички показатели, при които мярката е в сантиметри се измерват с точност до милиметър, а тези при които мярката е милиметър (ширината на долните зъби на глигана) - с точност до десета от милиметъра.
7. Теглото на плътнорогите се измерва, с точност до 10 грама, а на сръндака - с точност 1 грам.
8. Оценката на всички показатели, които не се измерват (така наречените точки за красота) се прави с точност - 0.5 точки.
9. Всеки трофей се оценява само веднъж. С получената оценка той може да участва многократно в изложения и да получава медали за всяко участие.

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 98

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 749

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 454

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 189

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ