01 Октомври 2020четвъртък00:53 ч.

Критични бележки към френския избирател

/ брой: 151

автор:Юрий Борисов

visibility 939

Вчера френската преса информира за социологическо проучване, посветено на главната опозиционна партия "Съюз за народно движение" (СНД). Явно поводът е арестът на Никола Саркози, обвинен в злоупотреба с власт.
72% от французите смятат, че Саркози е "солиден"; 62% - "харизматичен"; 49% - "обединител"; но 59% смятат, че му "е минало времето".
Първата ми забележка е следната. Не може, ако на един политик му е минало времето, да бъде харизматичен. Щом не трябва да се връща в политиката, би трябвало политикът да е вреден, за нищо да не става, вече да е недоразумение и прочие. Буквално преведен, френският израз означава "той направи своето време". Аз го разчитам като "той свърши това, което може". След като е паднал от власт, не бива за Саркози да се говори с уважение.
На въпроса на социолозите "Кой е предпочитаният от вас кандидат на СНД за президент?" народът посочва на първо място Ален Жюпе - 35%. На второ място е Саркози с 20%. Вътре в партията съотношението е обратно. Саркози получава 50%, а Жюпе - 31%.
Втората ми забележка. Няма какво социолозите да питат целия народ кой да бъде кандидатът на една или друга партия. Това си е въпрос на самата партия. Защо другите ще се бъркат? Откъде накъде членовете на една партия ще се интересуват какво мислят другите и най-вече техните опоненти? Какво от това, че става дума за президент? Дори бих казал, че колкото повече противната партия мрази един лидер на нашата партия, толкова този човек по-става за наш кандидат. Щом го мразят, значи той е боец и истински мъж (жена) и най-успешно ще им начука кофите.
През ноември ще има избор на лидер на СНД. Състезават се девет човека. Пет от тях се открояват. Най-предпочитаният е Ален Жюпе - 21%, следват трима с по 12% - Саркози, Фийон и Бароен. Льо Мер има 8%. Въпросът пак е отправен към всички избиратели.
Третата ми забележка. В първата си част е като горната. Откъде накъде ще питат всички кой да ми е лидер? Хайде, когато говорим за президент, мога, макар и трудно, да открия някаква логика! Ама да ми се бъркат във вътрешнопартийните работи е смешно и скандално! На всичкото отгоре Жюпе декларира, че няма да участва в състезанието. Какво сега, целият народ ще го кандърдисва да става лидер? Направо абсурд!
Друго обаче е по-важно. Как така ще има девет кандидатури? Как така три от тях ще имат еднакъв рейтинг? Тези хора не чувстват ли, че цепят партията? Не им ли е малко неудобно да ламтят за власт? Защо не ги извикат в централата и да им обяснят за единството? Що не чакат конгреса, пък тогава да кажат "И аз искам!" Защо създават напрежение? В момента партията се управлява от четирима съпредседатели. Защо не се разберат? Защо не посочат най-подходящата фигура на самия конгрес? Защо изнервят членовете с това лидерско състезание?
 

Каракачанов за F-16 : Правим проучване, не сделка

автор:Дума

visibility 70

Докладът на ЕК - шамар за властта

автор:Павлета Давидова

visibility 97

/ брой: 186

Българите пазаруват храна и горива с кредит

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 186

Четвърт от сметките за парно ще се преизчисляват

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 186

Хартиените двулевки излизат от употреба от януари

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 186

БНБ запази правилата при кредитирането

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 186

Макрон призова за по-независима Европа

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 186

Грозни нападки в първия дебат Тръмп-Байдън

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 186

Османи: Ще засилим контактите с България

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 186

Унгария отхвърля новата идея за финансиране в ЕС

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 186

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 126

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 89

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 87

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ