20 Февруари 2020четвъртък20:21 ч.

Критични бележки към френския избирател

/ брой: 151

автор:Юрий Борисов

visibility 758

Вчера френската преса информира за социологическо проучване, посветено на главната опозиционна партия "Съюз за народно движение" (СНД). Явно поводът е арестът на Никола Саркози, обвинен в злоупотреба с власт.
72% от французите смятат, че Саркози е "солиден"; 62% - "харизматичен"; 49% - "обединител"; но 59% смятат, че му "е минало времето".
Първата ми забележка е следната. Не може, ако на един политик му е минало времето, да бъде харизматичен. Щом не трябва да се връща в политиката, би трябвало политикът да е вреден, за нищо да не става, вече да е недоразумение и прочие. Буквално преведен, френският израз означава "той направи своето време". Аз го разчитам като "той свърши това, което може". След като е паднал от власт, не бива за Саркози да се говори с уважение.
На въпроса на социолозите "Кой е предпочитаният от вас кандидат на СНД за президент?" народът посочва на първо място Ален Жюпе - 35%. На второ място е Саркози с 20%. Вътре в партията съотношението е обратно. Саркози получава 50%, а Жюпе - 31%.
Втората ми забележка. Няма какво социолозите да питат целия народ кой да бъде кандидатът на една или друга партия. Това си е въпрос на самата партия. Защо другите ще се бъркат? Откъде накъде членовете на една партия ще се интересуват какво мислят другите и най-вече техните опоненти? Какво от това, че става дума за президент? Дори бих казал, че колкото повече противната партия мрази един лидер на нашата партия, толкова този човек по-става за наш кандидат. Щом го мразят, значи той е боец и истински мъж (жена) и най-успешно ще им начука кофите.
През ноември ще има избор на лидер на СНД. Състезават се девет човека. Пет от тях се открояват. Най-предпочитаният е Ален Жюпе - 21%, следват трима с по 12% - Саркози, Фийон и Бароен. Льо Мер има 8%. Въпросът пак е отправен към всички избиратели.
Третата ми забележка. В първата си част е като горната. Откъде накъде ще питат всички кой да ми е лидер? Хайде, когато говорим за президент, мога, макар и трудно, да открия някаква логика! Ама да ми се бъркат във вътрешнопартийните работи е смешно и скандално! На всичкото отгоре Жюпе декларира, че няма да участва в състезанието. Какво сега, целият народ ще го кандърдисва да става лидер? Направо абсурд!
Друго обаче е по-важно. Как така ще има девет кандидатури? Как така три от тях ще имат еднакъв рейтинг? Тези хора не чувстват ли, че цепят партията? Не им ли е малко неудобно да ламтят за власт? Защо не ги извикат в централата и да им обяснят за единството? Що не чакат конгреса, пък тогава да кажат "И аз искам!" Защо създават напрежение? В момента партията се управлява от четирима съпредседатели. Защо не се разберат? Защо не посочат най-подходящата фигура на самия конгрес? Защо изнервят членовете с това лидерско състезание?
 

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 45

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 44

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 70

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 35

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 38

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 36

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ