03 Август 2020понеделник23:09 ч.

КС отказа тълкуване на Плевнелиев - той не може да насрочи изборите

/ брой: 267

автор:Павлета Георгиева

visibility 1519

Конституционният съд отказа да уважи искането на Росен Плевнелиев и да разтълкува текстовете, свързани с насрочването на нови избори. Според КС ситуацията е разписана пределно ясно и не се налагат разясненията им. Съдиите уточняват, че съставянето на служебен кабинет е правомощие на действащия президент, независимо че той е в края на своя мандат. "И да тече 3-месечният срок, щом са налице предпоставките - оставка на правителството и действащ (неразпуснат) парламент, президентът може да назначи служебно правителство. Щом президентът не може да разпусне НС, не може да определя и дата за изборите за ново Народно събрание", гласи становището на КС. Разпускането на парламента и насрочването на нови избори ще е "първостепенно неотложно задължение" на новоизбрания държавен глава след встъпването му в длъжност.
"КС не е консултативен орган, а упражнява правомощие за задължително тълкуване, когато има обоснован интерес от това. Няма конституционен проблем, няма противоречиво разбиране и опасност от противоречиво прилагане на ал. 7", категорични са съдиите.
С особено мнение решението на КС е подписано от Кети Маркова и Анастас Анастасов. Филип Димитров пък е изготвил становище по мотивите.
Междувременно Плевнелиев продължава да протака процедурата по съставяне на служебен кабинет. За разлика от предходните два пъти, когато му се наложи да формира правителство за предсрочни избори, този път той бави връчването на мандати. След срещите си с ГЕРб и БСП миналата седмица, както и след няколко чуждестранни визити, вчера Плевнелиев проведе срещи с ДПС и Реформаторския блок. Той обяви, че щял да гарантира плавния преход на предаване на властта на новоизбрания президент, като ще се ръководи от желанието за стабилност, приемственост и диалог. Съзнавам водещата роля на новоизбрания президент и ще приветствам активното му включване, за да можем да се обединим около пътя, по който да излезем от политическата криза, в която се намираме, подготви се той да прехвърли отговорността на наследника си.

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ