17 Април 2021събота13:41 ч.

КС отказа тълкуване на Плевнелиев - той не може да насрочи изборите

/ брой: 267

автор:Павлета Георгиева

visibility 1756

Конституционният съд отказа да уважи искането на Росен Плевнелиев и да разтълкува текстовете, свързани с насрочването на нови избори. Според КС ситуацията е разписана пределно ясно и не се налагат разясненията им. Съдиите уточняват, че съставянето на служебен кабинет е правомощие на действащия президент, независимо че той е в края на своя мандат. "И да тече 3-месечният срок, щом са налице предпоставките - оставка на правителството и действащ (неразпуснат) парламент, президентът може да назначи служебно правителство. Щом президентът не може да разпусне НС, не може да определя и дата за изборите за ново Народно събрание", гласи становището на КС. Разпускането на парламента и насрочването на нови избори ще е "първостепенно неотложно задължение" на новоизбрания държавен глава след встъпването му в длъжност.
"КС не е консултативен орган, а упражнява правомощие за задължително тълкуване, когато има обоснован интерес от това. Няма конституционен проблем, няма противоречиво разбиране и опасност от противоречиво прилагане на ал. 7", категорични са съдиите.
С особено мнение решението на КС е подписано от Кети Маркова и Анастас Анастасов. Филип Димитров пък е изготвил становище по мотивите.
Междувременно Плевнелиев продължава да протака процедурата по съставяне на служебен кабинет. За разлика от предходните два пъти, когато му се наложи да формира правителство за предсрочни избори, този път той бави връчването на мандати. След срещите си с ГЕРб и БСП миналата седмица, както и след няколко чуждестранни визити, вчера Плевнелиев проведе срещи с ДПС и Реформаторския блок. Той обяви, че щял да гарантира плавния преход на предаване на властта на новоизбрания президент, като ще се ръководи от желанието за стабилност, приемственост и диалог. Съзнавам водещата роля на новоизбрания президент и ще приветствам активното му включване, за да можем да се обединим около пътя, по който да излезем от политическата криза, в която се намираме, подготви се той да прехвърли отговорността на наследника си.

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 464

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ