02 Юни 2020вторник04:05 ч.

КС отказа тълкуване на Плевнелиев - той не може да насрочи изборите

/ брой: 267

автор:Павлета Георгиева

visibility 1436

Конституционният съд отказа да уважи искането на Росен Плевнелиев и да разтълкува текстовете, свързани с насрочването на нови избори. Според КС ситуацията е разписана пределно ясно и не се налагат разясненията им. Съдиите уточняват, че съставянето на служебен кабинет е правомощие на действащия президент, независимо че той е в края на своя мандат. "И да тече 3-месечният срок, щом са налице предпоставките - оставка на правителството и действащ (неразпуснат) парламент, президентът може да назначи служебно правителство. Щом президентът не може да разпусне НС, не може да определя и дата за изборите за ново Народно събрание", гласи становището на КС. Разпускането на парламента и насрочването на нови избори ще е "първостепенно неотложно задължение" на новоизбрания държавен глава след встъпването му в длъжност.
"КС не е консултативен орган, а упражнява правомощие за задължително тълкуване, когато има обоснован интерес от това. Няма конституционен проблем, няма противоречиво разбиране и опасност от противоречиво прилагане на ал. 7", категорични са съдиите.
С особено мнение решението на КС е подписано от Кети Маркова и Анастас Анастасов. Филип Димитров пък е изготвил становище по мотивите.
Междувременно Плевнелиев продължава да протака процедурата по съставяне на служебен кабинет. За разлика от предходните два пъти, когато му се наложи да формира правителство за предсрочни избори, този път той бави връчването на мандати. След срещите си с ГЕРб и БСП миналата седмица, както и след няколко чуждестранни визити, вчера Плевнелиев проведе срещи с ДПС и Реформаторския блок. Той обяви, че щял да гарантира плавния преход на предаване на властта на новоизбрания президент, като ще се ръководи от желанието за стабилност, приемственост и диалог. Съзнавам водещата роля на новоизбрания президент и ще приветствам активното му включване, за да можем да се обединим около пътя, по който да излезем от политическата криза, в която се намираме, подготви се той да прехвърли отговорността на наследника си.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ